17 - 10 - 2023
سهم بازیگران گرانی مسکن
گروه مسکن- مدتی است که رکود بر سر بازار مسکن سایه افکنده است. معاملات واحدهای مسکونی با کاهش چشمگیر تقاضا روبهرو شده است. از همین رو حوزه ساخت و تولید مسکن نیز از رونق افتاده است. این شرایط در حالی است که نمودار نرخ نهادههای ساختمانی روندی صعودی به خود گرفته است.
فعالان بازار مسکن معتقدند اگر چه سالهای سال است روند ساختوساز رو به پایین است اما قطعا نمیتوان تورم در بازار مصالح ساختمانی را بیتاثیر در قیمت تمامشده ساخت دانست. به خصوص در مورد نقش سیمان و فولاد و تاثیری که این دو مصالح ساختمانی در قیمت تمامشده دارند.
برخی فعالان نیز با رد این موضوع که سیمان و فولاد تاثیری بسزا در قیمت نهایی مسکن داشته باشند، میگویند سیمان تنها ۵ درصد سهم در قیمت نهایی مسکن دارد و نمیتواند با رشد قیمت، قیمت تمامشده مسکن را تحت تاثیر قرار دهد.
هزینههای تحمیلی
جمشید برزگر رییس کانون سراسری انبوهسازان مسکن درخصوص نقش سیمان و فولاد و نوسانات آنها در قیمت تمامشده مسکن میگوید: ساختمان تنها بخش صنعتی کشور است که صددرصد محصولات آن در داخل تولید میشود و میتوان گفت که خودکفایی در این بخش باعث افتخار است. اما با قاطعیت میگویم که بیش از ۵۰ درصد هزینه ساخت مسکن به مصالح ساختمانی بازمیگردد و قطعا نوسانات آن میتواند در قیمت نهایی مسکن تاثیرگذار باشد.
رییس کانون سراسری انبوهسازان مسکن ادامه داد: در هفتههای گذشته مدام در مورد ماندن و خروج سیمان و فولاد از بورس کالا اظهارنظر شنیدهایم و گفتهایم. اما باید به موضوع دیگری که میتواند قیمت تمامشده مسکن را افزایش دهد و به آن پرداخته نمیشود نیز تاکید کنیم. او افزود: قبلا هم گفته بودم که انبوهسازان وارد دهه چهارم درگیری خود با سازمانهای نظام مهندسی شدهاند. شاید در این خصوص و این مطلب گفته شده از سوی انبوهسازانی که مدام به فکر کاهش قیمت تمامشده مسکن هستند جدی گرفته نشد. اما باز هم میگویم که علاوه بر تاثیر مصالح ساختمانی بر قیمت تمامشده ساخت، هزینههای تحمیلی خدمات نظام مهندسی را نیز باید مورد توجه قرار داد.
سهم چشمگیر زمین
برزگر تاکید کرد: اگر مقایسهای در این خصوص داشته باشیم که این هزینه تحمیلی خدمات نظام مهندسی چه تاثیری میتواند بر قیمت تمامشده ساخت بگذارد باید بگویم که وقتی این هزینه نسبت به سال گذشته ۲۰۰ درصد افزایش مییابد و هزینه پروانه ساختمانی نیز در همین حد و حدود رشد میکند آیا نباید انتظار رشد قیمت تمامشده را داشت؟ آیا فقط باید گفت که قیمت مصالح ساختمانی است که روی قیمت تمامشده مسکن تاثیر میگذارد؟
او ادامه داد: به هر حال در این شرایط فولاد و سیمان سهم قابل توجهی از هزینه ساخت را به خود اختصاص نمیدهد و سهم اصلی به زمین و در نهایت به خدمات مهندسی و پروانه ساختمانی بازمیگردد.
رییس کانون سراسری انبوهسازان مسکن در پاسخ به این پرسش که به نظر میرسد دولت و پیمانکاران در ادامه راه پروژه نهضت ملی مسکن با افزایش قیمت تمامشده مواجه شده و به مشکل بخورند، به بازار گفت: قطعا اینطور است. اما به هر حال هزینه زمین و برخی هزینههای جانبی در نهضت ملی مسکن نمیتواند نقش داشته باشد. باید در تخمینی که میزنیم ببینیم سایر هزینهها چقدر میتواند بر این پروژه ملی تاثیر بگذارد.
او افزود: قیمت تمامشده هر متر مسکن ملی در شهرهای مختلف بین ۸ تا ۱۰ میلیون تومان است و به نظر میرسد در ماههای آتی این قیمت دستخوش تغییر شود.
بیتوجهی به انبوهسازان در نهضت ملی مسکن
برزگر با اشاره به اینکه تجربه موفق بخش خصوصی به ساخت مسکن را میتوان در پروژه مسکن مهر به خوبی دید، گفت: این پروژه به تعداد ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار واحد از سال ۱۳۸۶ مطرح و آغاز شد؛ اما از زمانی که انبوهسازان در دی ماه ۱۳۸۸ وارد آن شدند سرعت گرفت و تا سال ۱۳۹۱ تعداد یک میلیون و ۴۰۰ هزار واحد تحویل و قابل استفاده شد.
او تصریح کرد: متاسقانه میبینیم که در نهضت ملی مسکن پروژهها به صورت پیمانکاری دیده شده و انبوهسازان مورد توجه قرار ندارند. همانطور که قبلا هم گفته بودیم انبوهسازان میتوانند پروژههای نهضت ملی مسکن را با ۲۰ درصد پایینتر احداث کنند. اما در حال حاضر پروژهها در قالب فراخوان به پیمانکارانی واگذار میشود که ۷۵ درصد آنها با مشکل منابع مالی مواجه شدهاند.
برزگر یادآوری کرد: با دریافت زمین از محل قدرالسهم دولت میتوانیم واحدهای مسکونی سهم آنها را واگذار کنیم تا به متقاضیان نهضت ملی مسکن بدهند اما در این مدت نتوانستهایم به توافق چندانی با وزارت راهوشهرسازی دست پیدا کنیم. اگر پروژهها به انبوهسازان واگذار شود بلوکهای ۵ تا ۶ طبقه را حداکثر ۱۸ ماهه به پایان میرسانیم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد