7 - 01 - 2025
ساخت نسخه انگلیسی «ایرانگرد»
نادر نینوایی- یکی از نقدهایی که در مورد گردشگری ایران وجود دارد این است که جاذبههای تاریخی، طبیعی و میراث ناملموس کشور آنطورکه باید و شاید نهتنها به جهانیان بلکه به مردم خودمان نیز معرفی نشده است. بدیهی است تا زمانی که جاذبههای گردشگری در داخل و خارج کشور به شکل مطلوب معرفی نشود، امکان جذب گردشگر و درآمدزایی از صنعت گردشگری هم هدفی دور از دسترس خواهد بود.
در سالهای گذشته مجموعههای تلویزیونی متعددی با موضوع معرفی ایران ساخته شده است اما بیشتر آنها نتوانستهاند آنطور که باید و شاید پتانسیلهای گردشگری و میراث تمدنی کشورمان را معرفی کنند. در این میان اما تولید و روی آنتن رفتن مجموعه «ایرانگرد» ورق را برگرداند. مجری و سازنده این مجموعه به دورافتادهترین مناطق روستایی کشور سفر کرده و در قالب مستندی تلویزیونی، میراث طبیعی و فرهنگی کشور را از دریچه تلویزیون به خانههای ایرانیان آورد. به این ترتیب مخاطب ایرانی این فرصت را یافت که با تماشای این مستند، با شیوه زیست و فرهنگ اقوام ایرانی از دورافتادهترین روستاهای سیستانوبلوچستان گرفته تا کرانههای دریای مازندران آشنا شود.
در این گزارش پای صحبتهای جواد قارایی، مجری و سازنده ایرانگرد نشستیم. وی ضمن پاسخ به نقدهایی که بعضا درخصوص ایرانگرد وارد شده است، خبر از تصمیمش برای ساخت مجموعهای جهت مقابله با ایرانهراسی و معرفی جاذبههای ایران به جهانیان داد.
پاسخ به نقدهای مطرحشده
در این سالها مجموعه ایرانگرد با تعریف و تمجید و نقدهای مثبت بسیاری همراه بوده است اما در روی مقابل نقدهایی نیز در مورد مبالغی که برای ساخت این مجموعه هزینه شده، مطرح شده است.
قارایی، سازنده «ایرانگرد» در پاسخ به نقدهایی که در مورد مبلغ دریافتی برای ساخت این پروژه مطرح شده است، به «جهانصنعت» گفت: آنچه بابت ساخت ایرانگرد دریافت کردم، تقریبا ماهی ۳۰میلیون تومان، برای انجام این پروژه سه ساله بوده است. درواقع برای ساخت ۲۶قسمت این مجموعه حدود ۱۰میلیارد تومان دریافت شده است و این در حالی است که در حال حاضر برای ساخت یک فیلم سینمایی طنز ۷۵میلیارد تومان هزینه میشود. درواقع میخواهم بگویم مستندی که یک مجموعه برای آن سهسال زحمت کشیده است و باید هزینههای سفر کل تیم پرداخت شود، با یک چنین بودجهای به سرانجام رسیده است.
وی افزود: در نظر داشته باشید که یک تیم بزرگ در تهران برای پیشتولید، تحقیق و پژوهش، ساخت موسیقی، تدوین و نگارش متن مستند ایرانگرد، زحمت میکشند. افزونبر این تیمی متشکل از ۱۲نفر در فضا(لوکیشن) و مناطق مختلف حضور یافته و سهسال در سفر و در حال رفتوآمد هستند. با این تفاسیر باید گفت با این شرایط مبلغی که برای ساخت این مستند دریافت شده به این معنی است که تیم رایگان کرده است. بنابراین دوستانی که منتقد هستند باید بدانند که تیم ایرانگرد تقریبا بهصورت رایگان این مستند را میسازد.
این مستندساز خاطرنشان کرد: اگر من یک نگاه حسابگرایانه و تجاری به این موضوع داشتم، میتوانستم به عرصههای دیگری ورود کنم و درآمد به مراتب بیشتری هم داشته باشم. ساخت مستند ایرانگرد و معرفی ایران، درواقع یک دغدغه شخصی برای من بوده است و از تمام کسانی که به ما نقد وارد میکنند تا بیشتر مشخص شود که تیم ما چه زحمتهایی در قبال چه مبالغ اندکی کشیده است، تشکر میکنم.
ساخت ایرانگرد برای خارجیها
سازنده ایرانگرد در گفتوگو با «جهانصنعت» خبر از تصمیمش برای ساخت مجموعه مستندی جهت معرفی جاذبههای ایران به جهانیان و مقابله با پدیده ایرانهراسی داد.
قارایی با اعلام اینکه قصد دارد خانهاش را فروخته و صرف ساخت مستندی برای معرفی ایران به زبان انگلیسی کند، گفت: چنانچه خاطرتان باشد، من برای سری اول «ایرانگرد» هم خانهام را فروختم. در آن مقطع نه قراردادی با شخص یا سازمانی داشتم و نه اگر درخواست میکردم مرا میپذیرفتند، در نتیجه خانهام را فروخته و ایرانگرد یک را ساختم. بعد از آن تلویزیون در حد توانش حمایت کرد و ما هم در حد توانمان پنج فصل ایرانگرد را ساختیم.
این مستندساز و طبیعتگرد ضمن اشاره به طرحی که برای ساخت مستندی جهت معرفی ایران به گردشگران بینالمللی و مردم سایر نقاط جهان دارد، گفت: من طرحی به نام «سفر به سرزمین رویاها» دارم که هدف آن مقابله با ایرانهراسی و معرفی ایران به جهان است. چهار سال است که این طرح را دارم اما با وجود آنکه با بسیاری در این خصوص صحبت داشتهام اما هنوز برای اجرای آن حمایت نشدهام. باتوجه به این شرایط به این نتیجه رسیدهام که خانهام را بفروشم و صرف ساخت یک مجموعه مستند چند قسمتی به زبان انگلیسی کنم.
قارایی درخصوص جزئیات طرح مورد نظر و چگونگی اجرا و تامین مالی آن نیز گفت: این مجموعه مستند راوی خارجی خواهد داشت و من جلوی دوربین نخواهم بود. باوجود پیگیریها متوجه شدهام که کسی درخصوص اجرای این طرح و برای مقابله با ایرانهراسی و معرفی ایران به جهان کمک نمیکند و به این فکر هستم که خودم خانهام را بفروشم و برای این موضوع هزینه کنم. در کنار این قصد دارم از افراد دیگری نیز مشارکت بگیرم تا بیایند و از ساخت این مجموعه حمایت کنند.
قارایی در پایان گفت: امیدوارم که بخش برونمرزی سازمان صداوسیما و وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی کمک و حمایت کنند تا این برنامه ساخته شود. نهایتا چنانچه این حمایت انجام نشود، تصمیم دارم خانهام را بفروشم و در کنار آن با کمکهایی که دریافت میکنم این مجموعه ساخته شود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد