8 - 10 - 2024
روند صعودی حجم و ارزش معاملات خرد
«جهانصنعت»- در جریان معاملات دیروز بازار سهام، ارزش معاملات خرد نسبت به روز گذشته 4برابر شد و شاخص کل سطح روانی 2میلیون و 100هزار واحدی را از دست داد. با تداوم روند منفی معاملات در روز دوشنبه 16مهرماه روزهای قرمز بازار سرمایه 8روزه شد و 9روز متوالی بوده که بورس نظارهگر خروج پول حقیقیها از تالار شیشهای است. شاخص کل بورس دیروز با 37/0درصد افت کانال 1/2میلیون واحد را از دست داد و در محدوده 2میلیون و 93هزار واحد به کار خود پایان داد. شاخص هموزن نیز که در اولین روز هفته کانال 700هزار واحد را از دست داده بود همچنان در حال کاهش ارتفاع است و دیروز با 23/0واحد کاهش ارتفاع در کانال 697هزار و 23واحد به کار خود پایان داد. ارزش کل معاملات دیروز بازار 256میلیارد و 698میلیون تومان بود که از این مبلغ 3هزار و 107میلیارد تومان آن مربوط به معاملات خرد سهام و حقتقدم بوده است. ارزش معاملات نسبت به روز گذشته با افزایش چشمگیری روبهرو بوده که دلیل آن فروش 247میلیارد و 430میلیون تومان اوراق مشارکت بوده که 96درصد از کل ارزش معاملات بازار دیروز را شامل میشود. دیروز 8درصد نمادها در محدوده منفی و 20درصد نمادها در محدوده مثبت معامله شدند که نسبت به کلیت 95درصدی سرخ بازار در روز گذشته وضعیت بهبود یافته است.
تداوم خروج پول حقیقی وارد نهمین روز متوالی خود شد و دیروز نیز بورس 725میلیارد تومان سرمایه حقیقی از دست داد. کلیت صندوقهای طلا بعد از مدتها دیروز قرمز بود و با فروکش کردن هیجانات در این بخش اکثر صندوقهای طلا با افت قیمت مواجه بودند و در قیمتهای مناسبتری برای خرید قرار دارند.
حمایت از بورسیها در بودجه ۱۴۰۴
حجتاله صیدی، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در اظهارنظر اخیر خود گفت: در روزهای اخیر که لایحه بودجه در حال تنظیم است، در جلسات شرکت میکنیم و درباره موارد مستقیم و غیرمستقیمی تاثیرگذار روی بورس رایزنی میکنیم. تیم برنامهریزی دولت و مجلسیها همراهی بسیار خوبی با بورسیها دارند. برخی از این بندها مربوط به معافیت مالیاتی است که تلاش میکنیم آنها را حفظ کنیم. درباره سایر موارد مانند مشوقهای صادراتی، افزایش سرمایه از محل سود انباشته، حقوق گمرکی، نرخ خوراک و حقوق مالکانه مربوط به معادن تلاش خواهیم کرد.
تحلیل بازار دوشنبه
بازار سهام که روز یکشنبه دچار ریزش جدی حجم و ارزش معاملات خرد شده و در شرایط نگرانکنندهای قرار گرفته بود، دیروز احیا شد و اگرچه همچنان در محدوده منفی باقی ماند اما با رشد حجم و ارزش معاملات خرد روبهرو بود. شاخص کل بورس دیروز در همان مسیر نزولی که از هفته دوم مهر آغاز کرده بود ادامه داد و قرمز ماند. به این ترتیب شاخص کل بورس با افت 7هزار و 767واحدی معادل 37/0درصد ریزش کرد و در سطح 2میلیون و 93هزار و 990واحد قرار گرفت. شاخص هموزن نیز در همین مسیر نماگر سهامهای بزرگ را همراهی کرد و با افت هزار و 631 واحدی معادل 23/0درصد کاهش یافت و در سطح 697هزار و 23واحد متوقف شد.
حجم و ارزش معاملات خرد
حجم معاملات خرد سهام، حقتقدم و صندوقهای سهامی دیروز 1/6میلیارد برگه سهم بود و با ارزش 3هزار و 134میلیارد تومان دادوستد شد. این ارقام جهش قابل ملاحظهای را نسبت به حجم و ارزش معاملات در روز گذشته نشان داد. روز یکشنبه بازار سهام شاهد معاملاتی با حجم 5/1میلیارد برگه سهم بود که ارزش آن تنها به 784میلیارد تومان رسید.
تراز پول حقیقی در سهام خرد
تراز پول حقیقی در سهام دیروز هم منفی بود و در پایان معاملات، رقمی بالغ بر 695میلیارد تومان از سهام، حقتقدم و صندوقهای سهامی خارج شد. صندوقهای درآمد ثابت نیز تا لحظه تنظیم این گزارش خروج پول ثبت کردهاند اما در مقابل، صندوقهای کالایی بار دیگر شاهد ورود پول حقیقی بودند.
به اعتقاد کارشناسان، بازار سهام نیازمند یک امداد اورژانسی و سریع است تا از حالت احتضار خارج شود. روز گذشته را در حالی به پایان رساندیم که ارزش معاملات بیش از ۴برابر روز قبل ثبت شد و به رقم ۳هزار میلیارد تومان رسید و در نهایت شاخص کل با افت بیش از ۷۷۰۰واحدی در محدوده 2میلیون و ۹۳هزار واحد به کار خود پایان داد. در انتهای معاملات حدود ۶۹۰میلیارد تومان توسط سرمایهگذاران حقیقی از بازار سهام و ۲۰میلیارد تومان از صندوقهای درآمد ثابت خارج شد. این در حالی است که با وجود نوسان منفی در صندوقهای طلا، تراز نقدینگی حقیقی مثبت بوده و تاکنون به رقم ۳۵میلیارد تومان رسیده است. بازار سهام در حالی به نیمه نخست هفته رسیده که همچنان با تنگنای دامنه منفی و مثبت یک درصدی روبهرو است. این محدودیت شدید که با هدف جلوگیری از ریزش هیجانی قیمت سهام اعمال شده و رییس سازمان بورس تاکید کرده تا اطلاع ثانوی ادامه خواهد داشت، معاملات سهام را دچار خفقان و رکود بیسابقهای کرده است. بازار سهام نیازمند یک امداد اورژانسی و سریع است تا از حالت احتضار خارج شود. آیا برقراری دامنه نوسان نامتقارن میتواند به بهبود وضعیت بازار سهام کمک کند؟ شاید دامنه نوسان در کوتاهمدت و در شرایط خاص کاربردی باشد، اما استفاده و اجرایی شدن دامنه نوسان در بلندمدت نتیجه مشخصی ندارد و به بازار سرمایه آسیب وارد میکند و اعتماد سرمایهگذاران را در مسیر کاهشی قرار میدهد، در حال حاضر محدودیت یک درصدی دامنه نوسان جلوی معاملات بازار سرمایه را گرفته است و معامله خاصی در بازار انجام نمیشود؛ یعنی در شرایط محدود یک درصدی سرمایهگذار حاضر نیست سرمایه خود را در بازار پرریسکی همانند بورس معامله کند. در حال حاضر بازار تحت تاثیر تنشهای سیاسی قرار دارد و در این شرایط روند نزولی به خود گرفته و به نوعی بازار نمیتواند خود را با تنشها همسو کرده و از این روند گذر کند. مشکلات بورس مشخص است و هر کدام یک راهکار آشکارا دارد که با تکیه به آن میتوان شرایط را تغییر داد و از مسوولان امر و رییس سازمان بورس و اوراق بهادار انتظار میرود مشکلات پیش روی بورس را حل کنند و به نوعی برای این مشکلات راهکارهای اساسی به کار بگیرند.
مسیر خروج بورس از رکود
مهدی ساسانی*- این روزها بازار سرمایه با افت قیمتها درگیر نیست بلکه رکود وجود دارد. طبیعتا با حجم مبنای کلانی که برای سهمها قرار داده شده و دامنه نوسان یک درصدی اگر حجم مبنای سهمی هر روز خریداری شود و یک درصد افت کند در انتهای هفته نهایتا میتواند 5درصد افت کرده باشد. پس بورس به دلیل تنشهای خاورمیانه دارای رکود است. از طرفی خریداران عقبنشینی کردند تا شرایط به حالت تعادل برگردد. از طرف دیگر فروشندهها نیز اگرچه براساس شرایط موجود سهام را در صف فروش میگذارند، اغلب خریداری وجود ندارد. بازارساز برای تزریق نقدینگی نیاز به آرامش در شرایط سیاسی دارد. اگر قرار باشد در شرایط فعلی نقدینگی به بازار تزریق شود تنها موجب سریعتر فرو رفتن سهمها به سمت پایین میشود. به نظر سرمایهگذارانی که با دید بلندمدت سرمایهگذاری کردند باید اجازه دهند این شرایط سپری شود. این بار هم انتظار میرود کمکم با کاهش تنشها و روشن شدن وضعیت سیاسی شرایط به تعادل برسد و در آینده بورس این روزها را جبران کند.
* کارشناس بازار سرمایه
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد