28 - 12 - 2016
دعوا بر سر مصرف شیر!
کاهش مصرف لبنیات که به دنبال گرانی محصولات لبنی چند سالی میشود اتفاق افتاده تبعات جبرانناپذیری را برای مردم به وجود آورده است این در حالی است که سرانه مصرف شیر درایران، طبق آمار فصل بهار سالجاری ۹۰ و در اروپا ۳۰۰کیلوگرم است! در واقع ما یک سوم اروپاییها شیر مینوشیم. هرچند برخی آمارها این میزان را تا ۷۰ کیلوگرم کاهش میدهند.
همچنین براساس آخرین آمار درمورد سبد غذایی ایرانیان، مصرف لبنیات به ازای هر نفر روزانه ۱۳۹ گرم است که فقط ۲۸ گرم از این میزان را شیر تشکیل میدهد. در حالی که مصرف مطلوب لبنیات هر فرد باید روزانه ۲۲۵ تا ۲۴۰ گرم باشد.
یارانه شیر و توزیع شیر در مدارس از جمله راهکارهای افزایش مصرف سرانه شیر در ایران است. راهکارهایی که با اختلال در اجرا نتوانست نقش مؤثری در بهبود اوضاع مصرف سرانه لبنیات ایرانیان داشته باشد. از اینرو در همایش امنیت غذایی، سلامت و توسعه که روز گذشته برگزار شد وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: مصرف پایه شیر و لبنیات باید برای همه آحاد جامعه در دسترس باشد و افزایش قیمتها نباید به گونهای شکل گیرد که باعث حذف مصرفکنندگان شود.
علی ربیعی اظهار کرد: انواع سلامت روانی و جسم مورد توجه ما قرار دارد و باید در نظر داشت که فقدان هر کدام از آنها باعث مشکل در جامعه میشود.
وی افزود: در بحث بیمههای سلامت درمانی طرح افتخار تحول سلامت را توانستهایم تاحدود زیادی پوشش دهیم و برای سلامت جسم کودکان و در هزار روز اول تولد مورد توجه قرار میدهیم.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه بعضی صنایع کشورمان صنایع فداکار به حساب میآیند گفت: نرخ بازه سرمایه در این صنایع مانند صنایع لبنی پایین است و باید از دامداران حمایت لازم به عمل آید.
وی تصریح کرد: باید شیر خام دامداران را به قیمتی از آنها بخریم که به صرفه باشد و لازم است که بدانیم که این امر خود در راستای اقتصاد مقاومتی است.
ربیعی اضافه کرد: از طرفی باید در نظر داشت که افزایش قیمت منجر به کاهش قدرت خرید میشود و ممکن است دسترسی برخی از مصرف شیر را کوتاه کند.
وی گفت: صنایع شیر در کشور تولیدکنندگانی اخلاقی هستند که با استانداردهای بزرگ اما سودی کم فعالیت میکنند.وزیر تعاون گفت: مصرف پایدار شیر و صنایع لبنی باید برای همه آحاد جامعه فراهم شود و هر درآمدی بتواند مصرف صنایع لبنی ساده را داشته باشد.
ربیعی افزود: مصرف متنوع نیز در صنایع لبنی برای تشویق مصرفکنندگان به تشویق مردم به مصرف شیر مورد توجه است و از طریق تنوع میتوانیم قشر متوسط جامعه را به مصرف شیر تشویق کنیم.
حذف توزیع شیر مدارس
در این همایش که مدیرعامل صنایع شیر ایران نیزحضور داشت با بیان اینکه دولت از سال گذشته بدهی شیر مدارس را به ما نداده، گفت: باید پرسید آقای رییسجمهور که زمانی توزیع شیر مدارس را افتخار دولت خود میدانست، آیا از توقف این طرح خبر دارد.
علی رومی به افت شدید استفاده از شیر و لبنیات در کشور اشاره کرد و گفت: پس از حذف یارانه شیر، بنابر آمار بانک مرکزی سرانه مصرف لبنیات در کشور ۴۳ درصد کاهش یافته و در ایران سالانه سرانه مصرف شیر ۸۰ کیلوگرم است، در حالیکه در دنیا این رقم ۳۰۰ کیلوگرم است.
وی با اشاره به اینکه با کاهش مصرف لبنیات در پی افزایش قیمت، ۸۰ درصد مردم با مشکل سوءتغذیه مواجه هستند، خاطرنشان کرد: کمبود کلسیم نیز از مشکلات دیگری است که باید دستگاههای مختلف به این موضوع توجه ویژه کنند چراکه در آینده تبعات جبرانناپذیری خواهد داشت.
رومی به بازدید رییسجمهور از صنایع شیر ایران در سال ۹۳ اشاره و تصریح کرد: در آن موقع آقای رییسجمهور یکی از افتخارات دولت خود را توزیع شیر در مدارس اعلام کرد اما اکنون توزیع شیر مدارس متوقف شده و باید دید آیا رییسجمهور از این موضوع اطلاع دارد؟
مدیرعامل صنایع شیر ایران اظهار داشت: برای افزایش مصرف شیر و تأمین سلامت جامعه باید یارانه شیر پرداخت و در کنار آن نیز موضوع توزیع شیر مدارس توسط دولت جدی گرفته شود اما متاسفانه شاهدیم از سال گذشته هنوز بدهی صنایع شیر ایران بابت توزیع شیر مدارس پرداخت نشده است.وی با انتقاد از عملکرد صداوسیما برای ترویج مصرف شیر در کشور، گفت: صداوسیما باید برای سلامت جامعه تلاش کند، نه اینکه صرفا با گرفتن پول اقدام به تبلیغ چیپس و پفک کند.
رومی افزود: دولت باید برای حمایت از غذای سالم به شرکتهایی که میخواهند غذای سالم ارائه دهند، تسهیلات با سود کم دهد چراکه در شرایط کنونی تولید با وامهای ۳۲ درصدی امکانپذیر نیست.
استاندارد صید و ذبح
همچنین رییس سازمان ملی استاندارد در این همایش از اجرا شدن استاندارد ذبح و صید با همکاری وزارت جهاد کشاورزی خبر داد و گفت: از این پس تمام کشتارها و صید برای خروج از مراکز علاوهبر تایید نماینده شرعی ولیفقیه امضای استاندارد را نیاز دارد.
نیره فیروزبخت به توسعه کشورها برای ریشهکنی فقر غذایی اشاره کرد و گفت: در سالهای اخیر از نگرانی فقر غذایی در کشور عبور کردهایم و اکنون ۳۷۱ فرآورده مواد غذایی مشمول مقررات اجباری استاندارد است اما فقط نباید به این موضوع بسنده کنیم و قطعا توجه همهجانبه به استانداردها داشته باشیم.
وی به امضای تفاهمنامههایی با سازمان غذا و دارو در زیرمجموعه وزارت بهداشت و جهاد کشاورزی اشاره کرد و گفت: اخیرا در بحث غذای حلال و مبارزه با آلودگیها با وزارت جهاد کشاورزی تفاهمنامههایی داشتهایم.فیروزبخت گفت: همچنین استاندارد ذبح و صید با همکاری نماینده ولیفقیه در وزارت جهاد کشاورزی در ۱۰ مرکز اجرایی شده که از این پس علاوهبر نظارت شرعی، توجه همهجانبه بر نکات استاندارد و بهداشتی هم اعمال میشود و دام و صید با دو امضا از مراکز خارج میشود.
رییس سازمان ملی استاندارد همچنین از همکاری با وزارت بهداشت برای کاهش مصرف نمک و شکر در تولید مواد غذایی خبر داد و گفت: کاهش این اقلام در استانداردها را اعمال کردهایم که گزارش آن به شورای عالی سلامت ارائه شده است.
به گفته وی همچنین استاندارد نان سنتی با مسوولیت وزارت بهداشت نیز اجباری اعلام شده است.
فیروزبخت از تدوین آییننامه توسعه کشاورزی ارگانیک خبر داد و گفت: همچنین پایش محصولات لبنی از نظر استفاده از چربی گیاهی، صدور مجوز برای آلودگیهای محصولات کشاورزی و پایش آب شرب مناطق مختلف کشور از موارد دیگری است که به انجام رساندهایم تا حدی که پس از ارائه گزارش ما در زمینه آب شرب که به دولت ارائه کردیم، وزارت بهداشت فعالیتهای بسیار خوبی در این زمینه داشته است.
رییس سازمان ملی استاندارد همچنین گفت: نباید فقط به ایمنی و امنیت غذایی مردم فکر کنیم بلکه بحث یکپارچهسازی هم مهم است که سه مؤلفه اصالت، کیفیت و ایمنی را در برمیگیرد.
وی اصالتسنجی را یکی از مواردی برشمرد که باید به آن توجه جدی شود و اظهار داشت: چند سال پیش در بحث پسته کشورهای خارجی برای ما بازی درآوردند و آخرکار حد مجاز اعلامی از سوی ایران را در مورد پسته قبول کردند اما نگرانیم که وقتی از راه سیاسی به جایی نرسند، از اینگونه موارد با کشور ما مقابله کنند.
فیروزبخت تاکید کرد: اگر بخواهیم با ۳۶ کشور مسلمان مراوده داشته باشیم، فقط کیفیت مطرح نیست بلکه باید استاندارد حلال بودن آن را هم جدی بگیریم .
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد