14 - 11 - 2024
دست اروپا زیر سنگ اوکراین
ایلیا حسامی- تلویزیون سیانان در گزارشی که اخیرا منتشر کرده است، پیروزی اوکراین در نبرد با روسیه را غیرممکن دانست. این جنگ که در زمستان امسال وارد سومین سال خود میشود، تا این لحظه برای اوکراین نتیجهای جز ویرانی و آوارگی برای مردمش نداشته است. پس از آنکه دولت بایدن در حلوفصل این جنگ ناکام ماند، تمام امیدها به دونالد ترامپ، رییسجمهور جدید ایالاتمتحده که بهزودی وارد کاخ سفید میشود است. رییسجمهور جدید در بسیاری از سخنرانیهای خود پیش از انتخابات وعده داده بود که میتواند فقط در 24ساعت آنهم پیش از مراسم تحلیف، اوکراین و روسیه را پای میز مذاکره ببرد و به این جنگ خاتمه دهد. به گزارش برخی رسانهها، برنامهای که دونالد ترامپ برای اتمام این جنگ در نظر دارد با اهداف و خواستههای زلنسکی در تضاد است و از همین رو زلنسکی چندان دل خوشی نسبت به برنامه صلح ترامپ ندارد.
این شبکه با اشاره به وضعیت کنونی اوکراین و رویکرد متحدینش مینویسد: «پیروزی که توسط دولت اوکراین بهعنوان خروج نیروهای روسیه از قلمروهای اوکراینی تعریف میشود، غیرممکن است.»
در همین رابطه و در حالی که گفته میشود روسیه خود را برای حمله بزرگ به کورسک (استان روسیه که نیروهای اوکراینی مناطقی از آن را تصرف کردهاند) آماده میکند، جوزپ بورل مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز خود را پس از پیروزی ترامپ در انتخابات به کییف رسانده و تاکید کرده، پیروزی پوتین در جنگ برای ایالاتمتحده پیروزی محسوب نمیشود. بورل که قرار است بهزودی از سمت خود کنار رود همچنین تصریح کرده اتحادیه بدون توجه به نتیجه انتخابات آمریکا به حمایتهای خود از اوکراین ادامه خواهد داد.
سیانان در ادامه گزارش خود اشاره میکند که روحیه متحدان اوکراین تضعیف شده است. این موضوع از آنجا حائز اهمیت میشود که روز گذشته نیز روزنامه فایننشالتایمز امروز گزارش داد مقامات اوکراینی اعتراف میکنند نیروهای روسیه از سال۲۰۲۲ سریعتر از همیشه در دونباس پیشروی میکنند و دفاع اوکراین در میان کمبود نیروی انسانی در حال فروپاشی است.
به همین دلیل است که روزنامه تلگراف گزارش داده کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا و امانوئل مکرون، رییسجمهور فرانسه پیش از مراسم تحلیف دونالد ترامپ قصد دارند وی را متقاعد کنند که به استفاده اوکراین از موشکهای دوربرد برای حمله به خاک روسیه چراغ سبز نشان دهد. اکنون مدت طولانی است که ولودیمر زلنسکی مشغول رایزنی با کشورهای غربی برای دریافت اجازه استفاده از موشکها است اما تمام کشورهای غربی بهخصوص دولت بایدن برای بیشتر نشدن تنش ناتو با روسیه، با درخواست او مخالفت کردند. کاخ الیزه در بیانیه خود گفته است: «سران دو کشور بر تعهد خود نسبت به حمایت بیقیدوشرط از اوکراین تاکید و درباره جلوگیری از حملات روسیه گفتوگو کردند.»
در بیانیه داونینگ استریت نیز آمده است: «سران دو کشور درباره اینکه چگونه میتوانند اوکراین را در زمستان در قویترین موقعیت ممکن قرار دهند با یکدیگر گفتوگو داشتهاند.»
در ادامه این بیانیه، سخنان قدیمی غربیها نسبت به درخواست اوکراین تکرار شده است و گفتهاند: «هیچ کشوری در هیچ جنگی با یک سلاح خاص به پیروزی نرسیده و موضع ما درباره موشکهای سایه توفان تغییری نکرده است. ما همیشه به اوکراین کمک کردیم و این کمک ادامه خواهد داشت و میخواهیم این کشور در فصل زمستان در قویترین موقعیت ممکن قرار داشته باشد.»
با این حال زلنسکی باور دارد که در صورت استفاده از این موشکها میتواند اوکراین را به پیروزی در برابر روسیه نزدیک کند. پس از گذشت دو سالو نیم از این جنگ، تا این لحظه هیچ امیدی به صلح میان روسیه و اوکراین دیده نشده است. بنابراین باید دید که آیا ترامپ میتواند به وعدهاش که در نوع خود وعده بسیار سنگین و سختی است عمل کند یا خیر؟
اگر روسیه هستهای نبود با آن میجنگیدیم
در همین رابطه یک مقام نظامی بلندپایه ناتو اظهار داشته که اگر روسیه قدرت هستهای نبود، سربازان ناتو هماکنون در اوکراین برای نبرد با روسیه استقرار پیدا میکردند. دریاسالار راب بائر، رییس کمیته نظامی ناتو که بهزودی از مقام خود کنارهگیری میکند، اعلام کرد که نظامیان این ائتلاف در صورتی که مسکو زرادخانه تسلیحاتی هستهای کنونیاش را نداشت، میتوانستند به جنگ اوکراین وارد شوند و به مبارزه با ارتش روسیه بپردازند. بائر در سخنرانی خود در یک اجلاس دفاعی که در جمهوری چک برگزار شد، تجارب ناتو از جنگ افغانستان و عراق را بیان کرد و هشدار داد: «جنگ با روسیه در اوکراین با جنگیدن در افغانستان یکسان نیست چرا که شبهنظامیان طالبان تسلیحات هستهای نداشتند.»
دریاسالار بائر در ادامه سخنرانی خود گفت که وی کاملا اطمینان دارد اگر روسیه مجهز به تسلیحات هستهای نبود، ناتو میتوانست آنها را از خاک اوکراین بیرون کند. در همین راستا، روز دوشنبه سخنگوی سیاست خارجی اتحادیه اروپا تاکید کرد که این اتحادیه برنامهای برای اعزام سرباز به اوکراین بهمنظور شرکت در جنگ ندارد.
پیتر نووستی در یک نشست مطبوعاتی گفت: در ارتباط با موضوع استقرار سربازان اتحادیه اروپا در میدان جنگ اوکراین هنوز چنین تصمیمی از سوی اتحادیه برای ارسال سربازانش به خاک اوکراین در هیچ سطحی ندارد. این اخبار در شرایطی مطرح میشود که از زمان شروع این جنگ، کشورهای غربی روند تشدیدشونده ارسال کمکهای نظامی و مالی برای کییف را در پیش گرفتهاند. در پاسخ به حمایتهای غرب از اوکراین نیز روسیه بارها اعلام کرده که کمکهای اروپا و آمریکا باعث اخلال در روند حلوفصل جنگ شده و بهمثابه دخالت مستقیم اعضای ناتو در این جنگ است.
آخرین شلیک بایدن به نفع اوکراین
رسانه انگلیسی گاردین نیز بهتازگی گزارش داد که جو بایدن، رییسجمهور ایالاتمتحده که هفتههای آخر خود را در دفتر بیضیشکل سپری میکند، فرصت بسیار کمی برای ارسال تسلیحات به کییف دارد چرا که دونالد ترامپ بر اساس گفتههای خود پیش از انتخابات، روند دولت بایدن را در پیش نخواهد گرفت. به نوشته گاردین دولت بایدن روند انتقال تسلیحات و مبلغ 6 میلیارد دلار و کمکهای باقیماندهاش به اوکراین را در شرایطی پیگیری میکند که حامیان کییف از کاخ سفید درخواست میکنند محدودیتهای مربوط به استفاده از تسلیحات دوربرد در خاک روسیه را لغو و منابع دیگری را برای تامین منافع مالی و تسلیحاتی اوکراین پیش از ورود ترامپ به کاخ سفید در ژانویه پیدا کند.
در ادامه این موضوع، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید اعلام کرد که رییسجمهور کنونی ایالاتمتحده در تلاش است تا در این زمان باقیماندهاش در مقام ریاست جمهوری، سعی در قانعکردن دونالد ترامپ برای قطع نکردن روند ارسال کمکها به اوکراین دارد. سالیوان در گفتوگو با سیبیاسنیوز گفت: رییسجمهور بایدن طی 70روز آینده این فرصت را خواهد داشت تا این موضوع را به کنگره و دولت جدید ببرد تا ایالاتمتحده دست از کمک به اوکراین نکشد. این کنار کشیدن به معنای بیثباتی بیشتر در اروپاست. سالیوان در ادامه به اوکراین اطمینان داد که دولت آمریکا منابع و کمکهای لازم که کنگره تا 20ژانویه سال آینده آنها را تایید کرده، به اوکراین ارسال خواهد کرد.
سخنان سالیوان در شرایطی مطرح میشود که روزنامه واشنگتنپست، به نقل از برخی منابع آگاه ادعا میکند که دونالد ترامپ با همتای روس خود یک گفتوگوی تلفنی داشتهاند و در این مکالمه درباره اتمام به این مناقشه نظامی در اوکراین با یکدیگر صحبت کردهاند. در ادامه گزارش این روزنامه آمده است که دو طرف درخصوص هدف مشترکشان یعنی برقراری صلح در اروپا با یکدیگر صحبت داشتهاند و هر دو مایلند جنگ اوکراین سریعتر تمام شود. همچنین دونالد ترامپ از مواضع روسیه در مسائل سرزمینی پس از پایان مناقشه حمایت کرده است.
در این رابطه گئورکی تیخی، سخنگوی وزارت امور خارجه اوکراین، دوشنبه شب اعلام کرد که کییف در جریان این تماس تلفنی نبوده است. رویترز نیز به نقل از وی نوشت: «گزارشها مبنی بر اینکه اوکراین در این تماس اطلاع داشته است، واقعیت ندارد.»
اروپا به این جنگ دامن میزند
در چنین شرایطی دیمتری مدودف، رییسجمهور سابق روسیه و معاون فعلی شورای امنیت این کشور در کانال تلگرام خود مدعی شد که کشورهای اروپایی به جنگ اوکراین دامن میزنند و مایلند که این جنگ بدتر شود تا درگیریها به قلمروهای خودشان نفوذ کند. مدودف هشدار داد که این اقدامات تنها موجب طولانی شدن درد و رنج مردم اوکراین و افزایش خطر تشدید وضعیت کنونی میشود. او در پیامی دیگر در کانال تلگرامی خود نوشت: «پس از پیروزی دونالد ترامپ، کاندیدای حزب جمهوریخواه در انتخابات آمریکا، رهبران اروپایی اقداماتشان در قبال اوکراین را
افزایش دادهاند. هدف آنها هدایت درگیری با روسیه به یک مرحله غیرقابل بازگشت است. فرانسویها فریاد میزنند که اگر آمریکا عقبنشینی کند از کییف حمایت میکنند و پس از آن ناتو میگوید چطور جنگ علیه روسیه را شدت ببخشند.
در روز سهشنبه نیز مدودف گفت که ارسال موشکهای دوربرد غربی از جمله موشک آلمانی «تاروس» به کییف، شرایط نظامی را برای اوکراین تشدید میکند. گفتنی است که روز دوشنبه مدودف اعلام کرد که سیگنالهای رسیده از واشنگتن برای آغاز مذاکره با روسیه در حال حاضر نسبتا مثبت هستند.
پوتین، رییسجمهور روسیه نیز روز پنجشنبه گذشته پیروزی دونالد ترامپ را به او تبریک گفت و تاکید کرد که اظهارات همتای آمریکایی او درباره تمایل به بازسازی روابط مسکو و واشنگتن و تلاش او برای پایان دادن به جنگ اوکراین شایسته توجه است. پوتین در ادامه اشاره کرد که مسکو هرگز روابطش با غرب به خصوص آمریکا را قطع نکرد بلکه آنها بودند که دیگر تماسی نگرفتند.
در همین رابطه اکنون که اوکراین تبدیل به محلی برای تقابل تسلیحاتی میان روسیه و غرب شده است، بسیاری منتظر ورود ترامپ به کاخ سفید هستند تا ببینند که او در این باره چه تصمیمی خواهد گرفت. برخی امید دارند که ترامپ کاری را بکند که بایدن نتوانست، یعنی برقراری صلح میان پوتین، دوست خوبش و زلنسکی، بزرگترین تاجر تاریخ از منظر او.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد