7 - 11 - 2024
حاشیه و متن سومین جشنواره بینالمللی چندرسانهای میراثفرهنگی
«جهانصنعت»- آیین افتتاحیه سومین جشنواره بینالمللی چندرسانهای میراثفرهنگی برگزار و البته در حاشیه آن نیز از چند اثر فاخر رونمایی شد.
علیرضا تابش، دبیر سومین جشنواره بینالمللی چندرسانهای میراثفرهنگی در مراسم افتتاحیه جشنواره که در تالار حافظ شیراز برگزار شد، گفت: شعار امسال جشنواره، «ایران ما، میراث ما؛ میراث ما، ایران ما» به خوبی نشاندهنده اهمیت و جاذبههای فرهنگی این مرز و بوم است.
او افزود: میراثفرهنگی بهعنوان یکی از بزرگترین داراییهای ما، نه تنها باید حفظ و نگهداری شود، بلکه باید با استفاده از فناوریهای نوین به نسلهای آینده نیز منتقل شود. بخشهای مختلف این جشنواره، از جمله آثار سینمایی، نمایشی، موسیقایی و آثار تلویزیونی و نیز کتابها و آثار پژوهشی هرکدام به نحوی سهم خود را در این مهم ایفا میکنند.
گفتنی است در افتتاجیه این جشنواره استاندار فارس و شماری از چهرههای برجسته سیاسی، هنری و فرهنگی کشور نیز حاضر بودند.
نقش جشنواره بر آگاهیبخشی در حوزه میراث فرهنگی
دبیر سومین جشنواره بینالمللی چندرسانهای میراثفرهنگی بیان کرد: بخش سینمایی جشنواره، با نمایش فیلمهایی که به موضوع میراثفرهنگی پرداختهاند، نقش مهمی در آگاهیبخشی به جامعه و حفظ این میراث دارد. اهمیت موسیقی نیز نمیتواند نادیده گرفته شود، موسیقی یکی از ابزارهای قدرتمند برای انتقال فرهنگ و هویت است.
او ادامه داد: در کنار موارد مطرحشده، وارد دورهای شدهایم که رسانههای گوناگون، به مدد فناوریهایی همچون واقعیت گسترده، هوش مصنوعی و بلاکچین به یکدیگر آمیختهاند. این جشنواره از همین آمیختگی است که نقش و اهمیت خود را پیدا کرده است.
تابش اظهار کرد: در این دوره، بخشهای جدیدی مانند میراث دیجیتال و بخش «ایده و تجربه» اضافه شده است.
دبیر سومین جشنواره بینالمللی چندرسانهای میراثفرهنگی افزود: این افزودهها و تغییرات، نشانه پویایی و سرزندگی جشنوارهای است که باوجود اینکه تنها سه دوره از آن برگزار شده، توانسته است جمع قابلتوجهی از صاحبان هنر، اندیشه و دانشگاهیان را گرد هم آورد که بخش عمدهای از آنان که عشق به این سرزمین و نام ایران دارند و دلشان برای بنای شکوهمند تمدنی ایران میسوزد، در این جشنواره دور یک میز بنشینند و برای حفظ این میراث همکاری کنند.
راهگشا بودن وفاق
تابش تصریح کرد: رویکرد دولت چهاردهم بر وفاق بین قشرهای مختلف کشور استوار بوده و همین وفاق است که میتواند ما را به سوی آیندهای روشنتر هدایت کند. شاید آنچه میتواند دشواریها، یا به بیان حافظ سرآمدن این غصه را فراهم کند، در همین وفاق نهفته باشد. امیدوارم این دوره از جشنواره، تجلی این سخن حافظ و این رویکرد کلی دولت چهاردهم باشد.
او گفت: از دکتر دارابی، استاندار فارس و تدبیر وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی که با حمایتهایشان جشنواره را به این مرحله رساندهاند، تشکر ویژه دارم. همچنین از میزبانی شهرشیراز و مسوولان آن بهدلیل فراهمآوردن این فضای فرهنگی و زیبا، صمیمانه سپاسگزارم.
دبیر سومین جشنواره بینالمللی چندرسانهای میراث ادامه داد: شیراز، با تاریخ و فرهنگ غنیاش بستر مناسبی برای برگزاری چنین رویدادی است. باید از زحمات همکارانم که بیش از شش ماه فعالیت کردند تا امروز جشنواره آغاز شود، قدردانی کنم. این جشنواره مرهون تلاش، خلاقیت و زحمات بیدریغ آنان است. هرچند در این مسیر دشواریهایی وجود داشته و شاید کمبودهایی باشد اما مسوولیت آن را برعهده میگیرم و با تمام وجود تلاش میکنم بهترین کیفیت را ارائه دهیم.
تابش در پایان ضمن قدردانی از شرکتکنندگان و مهمانان جشنواره، بیان کرد: امیدوارم این چند روز که جشنواره در شیراز برگزار میشود، همه لذت ببرند و از کیفیت کار تیم ما و همکارانمان راضی باشند. بیایید دست در دست هم، برای حفظ و گسترش این میراث ارزشمند تلاش کنیم و همانطور که سعدی استاد سخن، اشاره کرده است: «به راه بادیهرفتن به از نشستن باطل و گر مراد نیابم به قدر وسع بکوشم». هریک تلاش کنیم در این چندروز، قدمی برای تجلی بهتر میراث و ثروت ملی مشترکمان برداریم.
۴ رونمایی در حاشیه افتتاحیه جشنواره
در تالار حافظ شیراز و در حاشیه افتتاحیه جشنواره چندرسانهای میراث فرهنگی، ۴ آیین رونمایی با حضور علی دارابی، قائممقام وزیر و معاون میراثفرهنگی کشور و مریم جلالی، معاون صنایعدستی کشور انجام شد.
ابتدا تابلوی «معرق حضرت ابوالفضل» رونمایی شد. حسن جدی این تابلو را از روی کار استاد فرشچیان خلق کرده است. برشها طی حدود یکسال با دست و کمان انجام شده و بیش از ۴هزار قطعه را شامل میشود که ترکیبی از چوبهای خودرنگ و خاتم شیراز و استخوان شتر است. قاب اثر هم با تکنیک جووَککاری انجام شده است.
در ادامه، تندیس ویژه شیراز با طراحی عبدالعلی قصرالدشتی رونمایی شد. در طراحی این تندیس از فرهنگ و هنر و معماری شیراز استفاده شده است؛ از جمله گل لوتوس، نقوش اسلیمی، آرامگاه حافظ و خاتم شیراز.
مجموعه چوبی از پادشاهان باستانی ایران دیگر اثر صنایعدستی بود که زیر نظر مرتضی سلیم، طی حدود ۴سال با چوب درختان گلابی و ساج خلق شده است.
در حال حاضر، پادشاهان سلسلههای اشکانی و ساسانی کامل شده و پادشاهان هخامنشی بهزودی روی سازه اضافه میشود. محمد رسولی، پژوهشگر تاریخ از روی سکههای تاریخی، تصاویر پادشاهان را ترسیم کرده و منبع خلق مجسمهها بوده است.سپس نمایشگاه بخش عکس سومین جشنواره بینالمللی چندرسانهای میراثفرهنگی شامل ۳۰اثر منتخب از معماری، آثار باستانی، مردمنگاری، آیین و رسوم، طبیعت ایران افتتاح شد. بیش از 2هزار اثر در بخش عکس به دبیری میلاد بهشتی در جشنواره ثبتنام کردهاند.
در حاشیه این افتتاحیه که در گالری سرو تالار حافظ روی داد، از پوستر مسابقه عکس موبایلی کاروانسراهای ثبت جهانی رونمایی شد.
فراخوان این مسابقه بهزودی منتشر میشود. در حال حاضر، نمایشگاه عکسی از ۵۴کاروانسرای ثبت جهانی در سعدیه شیراز برپاست.
گفتنی است، سومین جشنواره بینالمللی چندرسانهای میراثفرهنگی از ۱۵ تا ۱۸آبانماه در استان فارس برگزار میشود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد