21 - 10 - 2024
تعجیل در عضویت دائمی ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا
محمود نجفیعرب، رییس اتاق بازرگانی تهران در ملاقات با آرا شاوردیان، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، ضمن تاکید بر افزایش تعامل اتاق تهران و قوه مقننه، خواستار توجه نمایندگان مجلس به نظرات بخش خصوصی در تدوین طرح اصلاح قانون اتاق بازرگانی و حفظ استقلال پارلمان بخش خصوصی در چارچوب این قانون شد. او همچنین بر اهمیت تصویب موافقتنامههای مربوط به تجارت ایران و اتحادیه اوراسیا
تاکید کرد.
در دیدار آرا شاوردیان، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، با رییس اتاق تهران دو طرف بر تقویت ارتباطات و تعاملات دو سویه تاکید کردند. در این جلسه که با حضور بهمن عشقی، دبیرکل اتاق تهران، غلامرضا ملکی، مدیر امور مجلس اتاق تهران و هرویک یاریجانیان، رییس کمیسیون صنعت و معدن اتاق تهران برگزار شد، علاوه بر طرح پیشنهادات و نظرات بخش خصوصی درباره طرح اصلاح قانون اتاق بازرگانی، ضرورت تغییر موقعیت ایران در اتحادیه اوراسیا از عضویت ناظر به عضویت دائم نیز مورد اشاره
قرار گرفت.
رییس اتاق تهران در ابتدای این جلسه به جایگاه اتاق تهران و سهم اعضای این اتاق در تولید ناخالص داخلی کشور اشاره و عنوان کرد که از 70 هزار عضو اتاق ایران، بیش از 40 هزار عضو مربوط به اتاق تهران است و در واقع بیش از نیمی از اعضای اتاق بازرگانی در کشور، عضو اتاق تهران هستند.
به گزارش روابط عمومی اتاق تهران، محمود نجفیعرب در ادامه به طرحی که این روزها با عنوان اصلاحیه قانون اتاق بازرگانی در مجلس در دست بررسی است پرداخت و گفت: برخی از بندهای این طرح، باعث ایجاد دغدغههایی بابت تضعیف جایگاه اتاق بازرگانی و بهطور خاص اتاق تهران شده که یکی از این موارد، کاهش تعداد اعضای هیات نمایندگان است؛ درحالیکه هماکنون ترکیب مناسبی از نمایندگان بخش بازرگانی، صنعت، معدن و کشاورزی در اتاق تهران حضور دارند و کاهش تعداد اعضا این ترکیب را تغییر میدهد؛ ضمن آنکه اعضای اتاق تهران به طور مستمر طی سالهای اخیر در حال افزایش بوده و این روند ادامه دارد و کاهش اعضای هیات نمایندگان تناسبی با این رشد
نخواهد داشت.
لغو عضویت نمایندگان دولتی در اتاق تهران در طرح مذکور مساله دیگری بود که رییس اتاق تهران نسبت به آن انتقاد کرد و گفت: عضویت نمایندگان دولت در هیات نمایندگان اتاق تهران، به دلیل چابکی ذاتی این اتاق، امکان ارتباط موثر با دستگاههای دولتی و رسیدگی به مسایل فعالان بخش خصوصی را فراهم کرده است.
ضمن اینکه این افراد از طریق اتاق تهران در ترکیب اعضای هیات نمایندگان اتاق ایران نیز حضور دارند. اما چنانچه عضویت نمایندگان دولتی صرفا محدود به اتاق ایران شود، بهرهگیری از این ظرفیت دچار چالش میشود.
رییس اتاق تهران عنوان کرد که مجلس در تدوین این طرح به نظرات بخش خصوصی توجه نشان داده و از استقلال اتاق بازرگانی صیانت کند. نجفی عرب در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به حضور هیات تجاری اتاق تهران در ارمنستان و نشست اقتصادی ایران و اوراسیا، از ضرورت تسهیل عضویت دائمی ایران در این اتحادیه توسط مجلس شورای اسلامی سخن گفت.
دبیرکل اتاق تهران نیز در این جلسه با اشاره به تصمیم مجلس برای اصلاح قانون اتاق بازرگانی عنوان کرد که درخواست بخش خصوصی در ارتباط با اصلاح این قانون، معطوف به دو حوزه ساختاری و عملکردی است.بهمن عشقی گفت: از منظر ساختاری مطالبه بخش خصوصی این است استقلال اتاق حفظ شود و این نهاد بتواند برای خود تصمیم بگیرد.
در عین حال، درخواست دیگر ما معطوف به تقویت اثرگذاری اتاق بازرگانی است. در این زمینه، توجه به نظر خبرگان و مطالعه تطبیقی نقش و جایگاه اتاقهای بازرگانی، دستکم در منطقه، میتواند برای مجلس راهگشا باشد.
او همچنین از ضرورت تعجیل در الحاق ایران به اتحادیه اوراسیا سخن گفت و با اشاره به توافقهایی که اخیرا توسط مقامات سیاسی با دیگر کشورها صورت گرفته است، درباره سهم بخش خصوصی از این توافقها پرسید و گفت: بدیهی است که دولتها به تنهایی قادر به پیشبرد این پروژهها نیستند و پیشنهاد ما این است که پروژههای اقدام مشترک میان دولت و بخش خصوصی
تعریف شود.
دبیرکل اتاق تهران در بخش دیگری از سخنانش به تفسیر کمیسیون عمران مجلس از ماده 42 قانون مالیات بر ارزش افزوده سال 1400 اشاره کرد و گفت: در این ماده آمده است که معادل 12 در هزار ارزش گمرکی کالاهای وارداتی که حقوق ورودی آنها وصول میشود، توسط گمرک جمهوری اسلامی ایران به حساب تمرکز وجوه وزارت کشور واریز شده تا صرف کمک و ایجاد درآمد پایدار برای شهرداریها و دهیاریها و روستاهای فاقد دهیاری و عشایر شود. ظاهرا کمیسیون عمران بر دریافت 12 در هزار، مازاد بر ارزش افزوده مصر است؛ درحالیکه معاونت حقوقی ریاستجمهوری با صحهگذاری بر نظر گمرک، 12 در هزار را در متن ارزش افزوده و نه مازاد آن تفسیر کرده است. اکنون طرح موضوع استفساریه از مجلس مطرح شده که ضرورتی به استفساریه نیست.
او با بیان اینکه اجرای آنچه کمیسیون عمران بر آن اصرار دارد، آسیبهایی را در پی خواهد داشت، افزود: افزایش ارزش افزوده در گمرک برای کالاهای اساسی از یک درصد به 2/2 درصد، افزایش هزینه فعالان اقتصادی برمبنای نرخ ETS به حدود 22 همت و در نهایت رسوب کالا در گمرکات از جمله پیامدهای اجرایی شدن این تفسیر خواهد بود.
در ادامه این جلسه، آرا شاوردیان، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس نیز با اشاره به اینکه بررسی قانون اتاق بازرگانی در کمیته بازرگانی داخلی ذیل کمیسیون اقتصادی مجلس آغاز خواهد شد، گفت که از تمام ذینفعان از جمله نمایندگان اتاق تهران برای حضور در این کمیته دعوت خواهد شد. ضمن آنکه سعی میکنیم با مطالعه جایگاه اتاقهای بازرگانی در سایر کشورها طرح جامعی در این زمینه تهیه کنیم.
او نیز با اشاره به برخی توافقهای صورتگرفته توسط هیات تجاری اتاق تهران در ارمنستان از احتمال تشکیل فراکسیون اوراسیا در مجلس خبر داد و گفت که با شکلگیری این فراکسیون، عضویت ایران در این اتحادیه با سرعت بیشتری مورد پیگیری قرار میگیرد. شاوردیان در ادامه به اهمیت مشارکت ایران در پیمانهای منطقهای اشاره کرد و گفت که هر چه شرکتهای ایرانی نقش پررنگتری در بازارها و توسعه زیرساختهای کشورهای منطقه داشته باشند، مواضع ایران نیز مستحکمتر خواهد بود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد