30 - 10 - 2024
تصمیمات سازمان بورس همواره در راستای حمایت از بازار سرمایه است
تصمیمات سازمان بورس همواره در راستای حمایت از بازار سرمایه است و به عنوان حامی حقوق سهامداران، پیشنهادات و پیگیریهای لازم را از مراجع زیربط انجام خواهد داد.
به گزارش شادا، مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت امور اقتصادی و دارایی در پاسخ به مطلب مورخ 28/7/1403 روزنامه جهانصنعت با عنوان «بورس در انتظار مصالحه» توضیح داد:
در شرایطی که مدیریت ریسکهای سیستماتیک از حیطه اختیار سازمان بورس خارج باشد و این ریسک کل بازار سرمایه و نمادهای حاضر در آن را تحت تاثیر قرار دهد، نهاد ناظر از ابزارهای مدیریت بازار سرمایه همچون دامنه نوسان با هدف صیانت از بازار سرمایه اقدام خواهد کرد که نمونه آن را در محدودیت دامنه نوسان شاهد بودیم.
تصمیمات سازمان بورس همواره در راستای حمایت از بازار سرمایه بوده و اگر اقدامات مذکور نیاز بازار را پاسخ نداده و لازم به تصمیمات دیگری در خارج از حیطه اختیارات سازمان بورس و اوراق بهادار باشد، سازمان بورس با ارائه پیشنهاداتی براساس شرایط و سیاستهای پولی و مالی و بازار سرمایه در راستای حفظ حقوق سهامداران اقدام میکند.
سازمان بورس و اوراق بهادار به عنوان حامی حقوق سهامداران، پیشنهادات و پیگیریهای لازم را از مراجع ذیربط انجام خواهد داد.
بر این اساس صبح روز یکشنبه ۲۹مهرماه جلسه ستاد اقتصادی دولت با حضور رییسجمهور، معاون اول رییسجمهور، وزیر امور اقتصادی و دارایی، رییس کل بانک مرکزی، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار، رییس و سایر اعضای ستاد اقتصادی دولت برگزار و در این جلسه حجتاله صیدی رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با برشمردن برخی مشکلات موجود در بازار سرمایه پیشنهادهای هفتگانهای از جمله توقف اختلال در بازارها و قیمتگذاری دستوری، نزدیک شدن تدریجی قیمت ارز نیمایی و نرخ ارز در بازار آزاد، ایجاد هماهنگی کامل بین سیاستهای پولی و مالی و بازار سرمایه، به ویژه در حوزه نرخ سود سپردهها و… را مطرح کرد که در ادامه دکتر مسعود پزشکیان رییسجمهوری نیز پس از شنیدن گزارش و راهکارهای ارائه شده سازمان بورس، دستورات لازم را به دستگاههای مختلف برای بهبود وضعیت بازار سرمایه صادر کرد.
لازم به ذکر است که یکی از بدیهیترین اصول بازارهای سرمایهگذاری، لزوم ایجاد ساختار منطقی بر پایه قوانین و مقررات و اصول مالی است که به عنوان وظیفه اصلی متولیان بازارها بر دوش آنها گذاشته شده است.
بازار سرمایه ایران نیز به عنوان یکی از بازارهای سرمایهپذیر از این قاعده مستثنی نبوده و طی سالهای فعالیت بورس در کشور در پی فراز و نشیبهای متعددی که ناشی از پارامترهای مختلف اقتصادی، سیاسی و ساختاری بوده، نوسانات متعددی را تجربه کرده است.
این بازار که در مقایسه با سیستمهای مالی و دیگر بازارهای سرمایهای دنیا، نوپا محسوب میشود، طی سالهای اخیر در مسیر اصلاحات و توسعه و در راستای کسب سهمی درخور توجه در اقتصاد کشور مسیر دشواری را پیموده و قطعا تا رسیدن به مطلوبترین سطح کارایی نیازمند اقدامات، حمایت و تنظیمگری بیشتر است.
جوابیه روزنامه جهانصنعت به پاسخ وزارت امور اقتصادی و دارایی:
روزنامه جهانصنعت در واکنش به جوابیه وزارت امور اقتصادی و دارایی، لازم است نکاتی را جهت شفافسازی بیشتر و پاسخ به موارد مطرحشده یادآور شود.
مدیریت ریسکهای سیستماتیک و نقش سازمان بورس: وزارت اقتصاد در جوابیه خود تاکید کرده که مدیریت ریسکهای سیستماتیک از حیطه اختیار سازمان بورس خارج است و این نهاد ناظر از ابزارهایی مانند محدودیت دامنه نوسان برای صیانت از بازار استفاده کرده اما سوال اساسی این است که اگر ریسکهای سیستماتیک همچنان خارج از کنترل سازمان بورس است، چرا راهکاری برای کاهش یا مدیریت این ریسکها در سطح بالاتری مطرح نشده است؟ آیا مدیریت چنین ریسکهایی نباید وظیفه دولت و سیاستگذاران کلان اقتصادی باشد؟ تاثیر این نوع محدودیتها بیشتر شبیه به مسکنهای موقت است تا راهحلهای پایدار. آیا شایسته نیست به جای این نوع اقدامات کوتاهمدت، سیاستگذاریهای ریشهای و سازندهتری در راستای تقویت ساختار بازار سرمایه و مدیریت ریسکهای سیستماتیک انجام شود؟
پیشنهادات سازمان بورس و تاثیر آنها: با وجود اینکه وزارت اقتصاد به جلسات و پیشنهادات سازمان بورس در جلسات اقتصادی دولت اشاره کرده است، اما همچنان جای خالی اقدام عملی و جدی در این زمینه احساس میشود. سهامداران و فعالان بازار سرمایه نیازمند مشاهده نتایج ملموس و اجرایی از این جلسات و تصمیمات هستند. در حالی که پیشنهادات مطرحشده در جلسات ستاد اقتصادی دولت مانند نزدیک کردن تدریجی قیمت ارز نیمایی و آزاد یا هماهنگی بیشتر بین سیاستهای پولی و مالی امیدوارکننده به نظر میرسند، تا چه زمانی باید منتظر اجرایی شدن این پیشنهادات باشیم؟
اصول بدیهی بازار سرمایه و نقش دولت: وزارت اقتصاد تاکید دارد که یکی از بدیهیترین اصول بازارهای سرمایهگذاری، ایجاد ساختار منطقی بر پایه قوانین و مقررات است اما همانطور که فعالان بازار بارها اعلام کردهاند، بسیاری از تصمیمات اقتصادی دولتها در سالهای اخیر به جای تقویت این ساختار منطقی، باعث تضعیف آن شده است. قیمتگذاری دستوری، تصمیمات غیرمترقبه در نرخ سود بانکی و سیاستهای ناپایدار ارزی تنها بخشی از عواملی هستند که این ساختار را به چالش کشیدهاند.
چالشها و راهحلهای پیشنهادی: بهرغم توضیحات وزارت اقتصاد، همچنان جای این سوال باقی است که چرا در سالهای اخیر هیچ برنامه بلندمدت و مشخصی برای جلوگیری از این نوسانات در بازار سرمایه تدوین نشده است؟ چرا همچنان بر سیاستهای موقت و کوتاهمدت تکیه میشود؟ انتظار سهامداران و فعالان بازار این است که به جای بیان اصول و تعاریف، شاهد اجرای عملی و پایدار اصلاحات باشند. در پایان تاکید میکنیم که روزنامه جهانصنعت، به عنوان نماینده بخشی از جامعه سهامداران و فعالان بازار، همواره در جهت ارتقای شفافیت و ارائه اطلاعات دقیق و تحلیلهای عمیق تلاش کرده است. هدف از انتشار این مطالب، کمک به تصمیمسازیهای بهتر و اصلاح فرآیندها به نفع کلیت اقتصاد کشور و جامعه سهامداران است. امیدواریم این تعاملات به بهبود وضعیت بازار سرمایه و بازگشت اعتماد به این بازار منجر شود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد