2 - 11 - 2024
ترامپ در یک قدمی کاخ سفید
گروه بینالملل- سه روز مانده به انتخابات حساس ریاستجمهوری در ایالاتمتحده، نتایج نظرسنجیهای جدید نشان میدهد که دونالد ترامپ در شش ایالت از هفت ایالت چرخشی و کلیدی از رقیب خود کامالا هریس جلو افتاده است. این موضوع از آنجا حائزاهمیت است که فارغ از ایالتهایی که به صورت سنتی به دموکراتها یا جمهوریخواهان رای داده و نتایج آنها تقریبا از قبل مشخص است، سرنوشت نهایی برنده انتخابات در ایالتهای کلیدی نظیر آریزونا، پنسیلوانیا، میشیگان، نوادا، جورجیا، کارولینای شمالی و ویسکانسین رقم میخورد و طبق دادههای جدید به غیر از کارولینای شمالی که هریس در آنجا پیشتاز است، آرای سایر ایالتها به نفع ترامپ در حال رقم خوردن است.
اتفاق مهم دیگر در انتخابات فعلی آمریکا نیز در خصوص آرای زودهنگامی است که به صندوقها ریخته شده که تحلیل آن از اهمیت زیادی برخوردار است. طبق آمارهای اعلام شده تا ظهر روز جمعه 63میلیون رای تا قبل از روز انتخابات یعنی سهشنبه هفته جاری به صندوقها ریخته شده که در نوع خود یک رکوردشکنی محسوب میشود. در همین رابطه و از آنجا که معمولا آرای زودهنگام مطلوب دموکراتهاست و تاکنون 40درصد از مشارکتکنندگان در انتخابات سال 2020 زودتر رای خود را به صندوق انداختهاند، حالا برآوردها نشان میدهد که دموکراتها تقریبا به سقف رای خود رسیده و در روز سهشنبه با افزایش مشارکت جمهوریخواهان در انتخابات، احتمالا میزان رای آنها از حزب دموکرات فراتر خواهد رفت.
نظرسنجیها چه میگویند؟
مساله قابلتوجهی که در انتخابات امسال آمریکا وجود دارد این است که اولا این انتخابات یک دوقطبی بیسابقه در فضای سیاسی این کشور ایجاد کرده و از سوی دیگر دادههای آماری نشان میدهد که دموکراتها در میان سیاهپوستان، لاتینتباران، عربتباران و همچنین هندیتباران دچار ریزش ملموس آرا شدهاند. به عنوان مثال رای دموکراتها در میان سیاهپوستان حدود 20درصد نسبت به انتخابات گذشته کاهش داشته و از سوی دیگر عربتباران آمریکایی نیز تمایل چندانی به هریس نشان نمیدهند.
در این میان ترامپ در ایالتهای چرخشی 50 به 49درصد پیش افتاده و 52درصد از مردان آمریکایی نیز اعلام کردهاند که به او رای خواهند داد. در مقابل در حالی 52درصد زنان آمریکایی مطابق نظرسنجیها به هریس رای میدهند که عدم مطلوبیت جو بایدن اکنون دردسر مضاعفی برای دموکراتها در انتخابات پیشرو شده است.
طبق نظرسنجی صورت گرفته از سوی نشریه نشنالنیوز، دادهها نشان میدهد که هریس در خصوص شرایط اقتصادی از ترامپ جلوتر است اما وقتی نوبت به عملکرد دولت بایدن در خصوص وقایع خاورمیانه میرسد، 49درصد از دموکراتها اقدامات وی را بسیار نامطلوب ذکر کرده و بیش از 80درصد از جمهوریخواهان نیز به شدت از عملکرد دولت بایدن در قبال جنگ غزه و تحولات خاورمیانه انتقاد کردهاند.
این مساله در خصوص جنگ اوکراین نیز برای دموکراتها صادق است به طوری که 46درصد از حامیان حزب گفتهاند که عملکرد بایدن و هریس در خصوص جنگ اوکراین مناسب نبوده است. علاوه بر این در حالی که هریس در میان یهودیان آمریکایی 46 به 42درصد از ترامپ پیشی گرفته اما مطابق با گزارشها، 46درصد از رایدهندگان اعلام کردهاند که ترامپ قادر است شرایط بحرانی در خاورمیانه را بهتر از هریس مدیریت کند.
دورنمای اقتصادی ترامپ
در چنین شرایطی و در حالی که اکنون بسیاری از تحلیلگران وضعیت بایدن در انتخابات ریاستجمهوری را بهتر از رقیب دموکراتش ارزیابی میکنند، موضوع اقتصاد به عنوان یکی از مولفههای کلیدی در انتخابات ایالاتمتحده دورنمای متفاوتی را ترسیم میکند. هر چند درست است که سهام شرطبندی ترامپ افزایش قابلتوجهی داشته و تحلیلگران از آن به عنوان صدای پای پول به نفع او یاد میکنند اما اوضاع اقتصادی آنگونه که جمهوریخواهان سعی دارند روی موج آن سوار شوند نیست.
در همین رابطه مجله نشنال اینترست در گزارشی آورده است: آلبرت انیشتین زمانی گفته بود دیوانگی است اگر یک کار را بارها انجام دهیم و انتظار نتایج متفاوتی داشته باشیم. حالا این قضیه برای ترامپ و جمهوریخواهان نیز صادق است. او وعده داده که در صورت پیروزی سیاستهای اقتصادی دوره اول ریاستجمهوریاش را نظیر افزایش تعرفه واردات و کاهش نرخ مالیات را با شدت بیشتری دنبال خواهد کرد. مساله مهم اما این است که سیاستهای اقتصادی ترامپ در دوران اول ریاستجمهوریاش منجر به افزایش معنادار کسری بودجه شده است. در واقع در حالی در زمان دولت ترامپ تعرفهها 10 تا 25درصدی بر واردات 380میلیارد دلاری از چین اعلام شد و نرخ مالیات بر درآمد شرکتها نیز کاهش یافت اما طبق گزارش دفتر بودجه کنگره، چنین اقدامی حدود 5/1تریلیون دلار بر بودجه عمومی آمریکا افزوده است.
طبق دادههای آماری، سیاستهای اقتصادی ترامپ موجب افزایش 20درصدی کسری تراز تجاری شده و رشد اقتصادی کشور نیز تا پیش از همهگیری کرونا، چندان تفاوت خاصی با دوران اوباما نداشته است.
به همین دلیل از هماکنون برخی اقتصاددانان آمریکایی هشدار دادهاند که در دوران دوم ترامپ وضعیت مالی عمومی بدتر شده و ادامه سیاستهای کاهش مالیاتی میتواند بدهی عمومی کشور را به بیش از 140درصد تولید ناخالص داخلی برساند بنابراین اگر ترامپ قرار باشد با شدت بیشتری شعارهای انتخاباتی خود را تکرار کند، اقتصاد ایالاتمتحده باید خود را برای شرایط سخت طی سالهای آتی آماده کند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد