11 - 01 - 2025
تامین ارز واردات، گام نخست تعدیل نرخها در بازار خودرو
واردات خودرو در حالی آهنگ رو به رشد خود را طی میکند که فعالان صنعت خودرو انتظار دارند با تزریق منابع بیشتر به این بخش در سال آینده شاهد تعدیل هرچه بیشتر نرخها در بازار باشیم.
صنعت خودروسازی در کشور ظرفیت سالانه تولید بیش از یکمیلیون و ۵۰۰هزار دستگاه خودرو را دارد که در صورت استفاده از این ظرفیت، تعادل در بازار مصرف خودرو برقرار میشود اما با این وجود، در سال گذشته در مجموع یکمیلیون و ۳۳۸هزار دستگاه انواع خودرو در کشور تولید و به بازار عرضه شد.
بررسی وضعیت تولید و فروش خودروسازان دولتی کشور در هشتماهه امسال نشان میدهد که در مجموع ۶۲۱هزار و ۴۹۷ دستگاه خودروی سواری تولید شده است که این رقم نسبتبه مدت مشابه سال گذشته، کاهش 4درصدی داشته است که بر این اساس برای تنظیم و تعادل عرضه و تقاضا در بازار باید مابهالتفاوت کسری تولید خودرو از طریق واردات رفع شود؛ از این رو، دولت در راستای افزایش سهم واردات خودرو در کشور، سالانه در بودجه کشور ارزی را برای واردات خودرو اختصاص میدهد که برای امسال سهم واردات خودرو یکمیلیارد یورو بودجه بود که این رقم در لایحه بودجه سال آینده به ۲میلیارد یورو رسید و نمایندگان مجلس در جریان بررسی آن را به ۳میلیارد و ۳۰۰ میلیونیورو برای واردات خودروهای سواری نو و کارکرده خارجی افزایش دادند.
در نهایت مجمع تشخیص مصلحت نظام مصوبه تخصیص ارز برای واردات خودرو که دولت را مکلف میکرد ۳میلیارد و ۳۰۰میلیون یورو برای واردات خودروهای خارجی با حقوق گمرکی ۶۰درصد اختصاص دهد، مغایر با سیاستهای کلی ابلاغی تشخیص داده و رد کرد که در اینباره غلامرضا تاجگردون، رییس کمیسیون تلفیق بودجه گفته است ایرادات هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحتنظام به مصوبات بودجه مانند بحث ایراد به منشأ خارجی ارز مربوط به مصوبه واردات خودرو بعد از بررسی کارشناسی مجدد در مجلس، قابل رفع است.
بازار خودروهای وارداتی همچنان کمرمق است
با رفع ممنوعیت واردات خودرو از بهمنماه سال۱۴۰۱، شرکتهای خودروساز با دریافت ارز، فرآیند واردات خودرو را کلید زدهاند و از آن زمان تاکنون اختصاص خودروهای خارجی تنها از طریق سامانه یکپارچه عرضه خودروهای واردتی به متقاضیان عرضه میشود. طبق آمار گمرک در سال۱۴۰۱ تنها ۴۱۱دستگاه خودروی وارداتی به ارزش ۱۳میلیون و ۳۸۴هزار و در سال گذشته، هشتهزار و ۷۱۲دستگاه خودرو به ارزش ۱۵۵میلیون و ۶۰۳هزار دلار ترخیص شد.
آمارهای منتشرشده از سوی گمرک جمهوری اسلامی نشان میدهد که از ابتدای امسال تا پایان آذرماه ۳۵هزار و ۱۲۷دستگاه خودرو سواری نو به ارزش ۷۴۶میلیون و ۳۰۰هزار دلار از گمرکات کشور ترخیص قطعی و وارد کشور شده است.
بر این اساس، واردات خودروسواری به کشور در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته از نظر تعداد ۷۰۵درصد و همچنین به لحاظ ارزش ۷۶۸درصد افزایش یافته است و میتوان گفت هر ماه یک مرتبه عرضه خودروها از طریق سامانه تخصیص صورت گرفته و هر بار حدود ۲۰ تا ۳۰ مدل خودروی جدید عرضه شده است و مردم نیز استقبال خوبی از این ثبتنامها داشتهاند.
در هر دوره از عرضه خودرو، حدود هشتهزار خودرو به برندگان ثبتنامی اختصاص پیدا میکند که براساس قرارداد ما بین شرکت واردکننده و متقاضی، خودروها در مدت زمان چهار ماه عرضه میشوند.
کارشناسان خودرو معتقدند واردات خودرو منجربه تعدیل عرضه و تقاضا در بازار خودرو و کاهش قیمتها میشود. در همین خصوص سعید موتمنی، کارشناس بازار خودرو به خبرنگار ایرنا میگوید: تولید داخل کفاف نیاز بازار خودرو را نمیدهد؛ ازاینرو، باید نیاز بازار خودرو سنجیده و براساس آن واردات خودرو انجام شود.
به گفته وی، عرضه خودروهای وارداتی نهتنها باعث ایجاد رقابت سازنده در بازار میشود بلکه منجربه کاهش قیمت در خودروهای داخلی و مونتاژی نیز میشود.
موتمنی عنوان میکند: هرقدر خودروهای وارداتی در بازار بیشتر عرضه شوند به همان مقدار کاهش قیمت را در بیشترین مدل خودروهای وارداتی خواهیم داشت.
عماد جعفری از کارشناسان بازار خودرو به ایرنا میگوید: پیش از عرضه خودروهای وارداتی در بازار، قیمت کارخانه خودروها با قیمت بازار آزاد تفاوت زیادی داشت که گاهی به دوبرابر میرسید که اکنون هم حباب خودروهای داخلی و مونتاژی شکسته است.
وی ادامه میدهد: قبل از اینکه واردات خودرو انجام شود بازار در انحصار چینیها یا محدود به تولید داخل بود که بهصورت قطرهچکانی عرضه میشود این امر باعث شده بود تا حباب قیمتی زیادی داشته باشیم.
به گفته جعفری، از زمانی که واردات خودرو آغاز و حجمی از خودروها وارد کشور شد که تنوع بازار را بالا برد اکنون حباب قیمتی شکسته شده است. ضمن اینکه از آنجایی که تعداد خودروهای خارجی در کشور افزایش پیدا کرده است، خودروهای وارداتی و خارجی در بازار بهصورت قسطی
ارائه میشوند.
این کارشناس خودرو با بیان اینکه بهطور قطع تسریع در واردات خودرو به تنظیم عرضه و تقاضا در بازار کمک میکند ادامه میدهد: این امر منجر میشود تا فقط مصرفکننده واقعی به سراغ خودرو برود و این کالا از سرمایهای به مصرفی تبدیل شود.
جعفری اظهار میکند: رشد در عرضه خودروهای وارداتی پس از پنجسال توقف در واردات باعث شده است تا بازار بهسمت عرضه خودروها با مدلهای جدید حرکت کند که این امر نهتنها منجربه رقابت سازنده میشود بلکه کاهش قیمت را به همراه خواهد داشت.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد