19 - 10 - 2024
بورس کالا فعالتر از همیشه
«جهانصنعت»- بورس کالای ایران در هفتهای که از ۲۱ تا ۲۵ مهر ۱۴۰۳ سپری شد، با معاملات بیش از 8/4 میلیون تن محصول، نقش مهم خود را در تامین نیازهای صنعتی، معدنی، پتروشیمی و کشاورزی کشور بهخوبی نشان داد. در این هفته، تالارهای بورس کالا هر روز میزبان حجم قابلتوجهی از معاملات بودند که بازتابی از رشد پایدار اقتصاد صنعتی بود. همچنین اخباری همچون ورود دوباره خودرو به بورس کالا، هفته قابل تاملی را برای بورس کالا ایجاد کرد.
در هفته گذشته رییس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: بورس کالا در چند سال اخیر با رشد قابل قبولی مواجه شده و حجم معاملات سالانه این بورس از ۱۵۰ میلیون تن فراتر رفته است اما این کافی نیست و بورس کالا میتواند میزبان محصولات مختلف کالایی در حوزههای مختلف تولیدی کشاورزی، صنعتی و… باشد که در این صورت کل اقتصاد ایران از منافع این اتفاق بهرهمند خواهد شد.
صیدی افزود: «هزینه مبادله» یک مبحث مهم در اقتصاد است، بورس کالا میتواند به کاهش هزینههای مبادله کمک کند. وقتی یک خودرو در کارخانه ۵۰۰ میلیون تومان به فروش میرسد اما همان خودرو در بازار و برای مصرفکننده ۸۰۰میلیون تومان تمام میشود، یعنی با یک هزینه واسطهگری و نه هزینه معاملاتی مواجه هستیم؛ اینجا کارکرد بورس کالا میتواند کمککننده باشد تا تولیدکننده و مصرفکننده با یک قیمت منصفانه محصول را مبادله کنند.
وی تاکید کرد: با جدیت به دنبال عرضه خودروهای صفر کیلومتر داخلی و وارداتی در بورس کالا هستیم و در این خصوص رایزنیهایی نیز صورت گرفته است.
نقره برای سرمایهگذاران طلا هم جذاب خواهد بود
مدیر بازار مشتقه و صندوقهای کالایی بورس کالای ایران با بیان اینکه معاملات گواهی سپرده شمش نقره به زودی در بورس کالا راهاندازی میشود، گفت: پیشبینی میشود با راهاندازی ابزارهای مالی مبتنی بر نقره، علاوه بر فعالان تخصصی این حوزه، فعالان بخش طلا و صندوقهای طلا نیز جذب معاملات نقره در بورس کالا شوند.
رحمان آراسته به مزیتهای گواهی سپرده شمش نقره اشاره کرد و گفت: محاسبه مالیات بر ارزش افزوده در زمان خرید، استاندارد بودن کالا، امنیت شرایط نگهداری و هزینه انبارداری با نرخ بسیار پایینتر از صندوقهای امانات و فراهم بودن بسترهای معاملاتی متنوع برای سرمایهگذاری روی دارایی از مهمترین مزایای این بازار است.
وی به ویژگیهای اصلی گواهی سپرده نقره اشاره کرد و گفت:گواهی سپرده نقره بر پایه شمش نقره یک کیلوگرمی با حداقل عیار ۹۹۹ است که نام و علامت تجاری کارخانه سازنده و شماره سریال و وزن و عیار آن باید روی آن درج شود.
مدیر بازار مشتقه و صندوقهای کالایی بورس کالا در پاسخ به این سوال که گواهی سپرده کالایی نقره چه مزیتهایی نسبت به کالای فیزیکی دارد؟ گفت:از مزیتهای گواهی سپرده شمش نقره نسبت به کالای فیزیکی میتوان به محاسبه مالیات بر ارزش افزوده در زمان خرید، استاندارد بودن کالا، امنیت شرایط نگهداری و هزینه انبارداری با نرخ بسیار پایینتر از صندوقهای امانات و فراهم بودن بسترهای معاملاتی متنوع برای سرمایهگذاری روی دارایی اشاره کرد.
تامین مالی هزار میلیارد ریالی کرمانباتری ارگ از بستر بورس
عرضه اولیه اوراق سلف موازی استاندارد باتری ۵۵آمپر شرکت کرمان باتری ارگ به ارزش هزارمیلیارد ریال با موفقیت انجام شد.
عرضه اولیه اوراق سلف موازی استاندارد باتری ٥٥آمپر شرکت کرمان باتری ارگ (سهامی خاص) در نماد «عباتری» به تعداد ۹۰۲ هزار و ۳۲۰ قرارداد و با قیمت 1108245 ریال در هر قرارداد به منظور تامین سرمایه در گردش شرکت و به ارزش هزارمیلیارد با موفقیت انجام شد. معاملات ثانویه این اوراق از ۲۴ مهر آغاز شده و تا ۲۳ فروردین ۱۴۰۵ ادامه دارد.
مقایسه هفته 31 بورس کالا با هفتههای گذشته
در هفته منتهی به ۲۷ مهر ۱۴۰۳، بورس کالای ایران عملکرد قابلتوجهی را به نمایش گذاشت، به ویژه در بخش فلزات و معدنی که با رشد چشمگیر در حجم عرضه، تقاضا و معاملات روبهرو بود.
این هفته با تغییرات و نوساناتی در سایر بخشها همچون پتروشیمی و نفت و فرآوردههای نفتی همراه بود، اما همچنان یک روند پایدار و رو به رشد در بازارهای مختلف دیده میشود. نگاهی به جزئیات معاملات و تغییرات در هر یک از بخشها نشان میدهد که بورس کالا توانسته است در این هفته نقش مهمی در توسعه اقتصادی و صنعتی کشور ایفا کند.
در بخش فلزات و مواد معدنی، ارزش معاملات به رقم قابل توجه 571/354 میلیارد ریال رسید. این رقم در مقایسه با هفتههای گذشته نشان از افزایش تقاضا برای این محصولات دارد. تقاضا برای فلزات و مواد معدنی در بازارهای داخلی و خارجی به دلیل رشد صنایع ساختوساز و پروژههای عمرانی بهشدت افزایش یافته است. علاوه بر این، حجم عرضه این محصولات نیز به 7/10 میلیون تن رسید که نسبت به هفتههای قبل رشد قابل ملاحظهای را نشان میدهد. افزایش عرضه و تقاضا در این بخش موجب شد که حجم معاملات نهایی به 8/3 میلیون تن برسد که خود یکی از بالاترین مقادیر ثبتشده در هفتههای اخیر است.
از سوی دیگر، بخش پتروشیمی با نوساناتی در بازار مواجه بود. ارزش معاملات این بخش به 901/73میلیارد ریال رسید که نسبت به هفتههای قبل کمی کاهش یافته است. با این حال، تقاضا و عرضه در این بخش تا حدودی ثابت مانده و حجم عرضه 490/299تن بوده است. ثبات در معاملات محصولات پتروشیمی نشاندهنده پایداری در تولید و مصرف این محصولات است.
بخش نفت و فرآوردههای نفتی نیز همچنان به عنوان یکی از ارکان اصلی بورس کالا مطرح است. ارزش معاملات این بخش در هفته سی و یکم به 106/100 میلیارد ریال رسید و حجم عرضه و معاملات نیز نسبتا ثابت باقی ماند. عرضه 705/710تن محصولات نفتی و فرآوردههای مرتبط نشاندهنده نیاز پایدار به این محصولات در بازار است. اگرچه این بخش با نوسانات فصلی و تغییرات قیمت در بازارهای بینالمللی مواجه است اما همچنان بخش مهمی از معاملات بورس کالا را تشکیل میدهد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد