21 - 01 - 2023
بورس بر سر دوراهی
«جهانصنعت»- بورس هفته پیشرو را با سیگنالهای متناقضی آغاز خواهد کرد. از یک طرف تحریمها و تنشهای سیاسی به عنوان یک عامل بازدارنده از رشد و از سوی دیگر بالا رفتن قیمت دلار و عقبماندگی بازار از سایر بازارها عامل محرک برای صعود بازار است.
به نظر میرسد این هفته برای شاخص بورس اهمیت زیادی داشته باشد. به لحاظ تکنیکال شاخص با مقاومت ۱ میلیون و ۷۰۰ هزار واحدی روبهرو است که اگر از آن عبور کند میتواند به ادامه مسیر خود مطمئنتر باشد. از سوی دیگر موضوع سپاه، اقدامات اروپاییها و همچنین احتمال بسته شدن درهای توافق سبب شده تا سرمایهگذاران محتاطتر از هفته گذشته شوند. بنابراین آنچه که پیش روی بازار سهام است چندان روشن نیست هرچند بسیاری از کارشناسان معتقدند پتانسیلهای بازار سرمایه بسیاری از ریسکهای احتمالی سیاسی را پوشش میدهند.
همچنان نگرانی بابت بندهای بورسی لایحه بودجه ۱۴۰۲ باقی است و میتوان اثرات آن را در روند معاملاتی گروههای بزرگ مشاهده کرد که البته در جدال با نرخهای خوب بازارهای جهانی هستند. سقف نرخ خوراک پتروشیمیهاست که پس از اظهارنظرهای زیادی در نهایت از عدد ۷ هزار تومانی خبر میدهد. با این همه اما درخصوص منطقی بودن یا نبودن این نرخها بحث بسیار است. شاید فراتر از ماجرای نرخ خوراک باید به تحریمهای احتمالی پتروشیمیها اشاره کرد که میتواند در ادامه کار را برای این شرکتها سختتر کند. هرچند اقتصاد ایران همواره با تحریم دست و پنجه نرم کرده است اما شاید اعمال تحریمهای سختتر سایه ریسک را بر سر این شرکتها سنگینتر کند.
موضوع دیگر که میتوان آن را به عنوان یک نکته مثبت برای بازار در نظر گرفت، قیمت در بازارهای جهانی است. بازارهای جهانی در شروع سال ۲۰۲۳ روند صعودی مناسبی را در پیش گرفتهاند و شاهد سطوح قیمتی خوبی در کامودیتیها هستیم. طی آخرین معاملات در هفته میلادی، نفت به میانه کانال ۸۵ دلاری رسید، طلا بالای ۱۹۲۰ دلار معامله میشود، مس به بیش از ۹۳۰۰ دلار رسیده و روی نیز خود را به بالای کانال ۳۳۰۰ دلار رسانده است.
مهمتر از همه نرخ دلار در بازار آزاد است که به دلیل مصوبه جدید پارلمان اروپا روندی صعودی به خود گرفته و در مرز ۴۳ هزار تومان قرار دارد که میتواند بار دیگر به افروخته شدن شعله انتظارات تورمی دامن بزند. هرچند باید منتظر ماند و دید آیا بانک مرکزی برای نرخ ارز نیمایی همچنان پافشاری میکند یا حاضر است از سرکوب نرخ در این بازار خودداری کند.
بررسی کارشناسی بازار سرمایه در هفته پیشرو
بورس تهران روز چهارشنبه را با فراز و نشیب زیادی پشت سر گذاشت که کارشناسان دلیل عمده آن را به چالشهای اخیر صنعت خودروسازی کشور مربوط میدانند با این حال اما در نهایت شاخص موفق به ثبت یک بازدهی مثبت کوچک شد. این در حالی است که چهارشنبهشب خبر تصمیم پارلمان اروپا منتشر شد که نگرانیها را نسبت به روند بازار در هفته جاری بیشتر کرد.
در این زمینه نوید رجایی کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با «جهانصنعت» گفت: بورس در حالی این هفته کار خودش را آغاز میکند که کشور با ریسکهای سیستماتیکی همچون تحریمهای احتمالی برای بعضی نهادها و افراد کشور مواجه است و در نتیجه در این حالت بسیاری از معاملهگران ترجیح میدهند نظارهگر باشند و این احتمال وجود دارد که در برخی صنایع عرضه بر تقاضا غلبه کند.
وی افزود: اما جدا از این مشکل در هفتههای گذشته عرضه ارز در نیما ضعیف بوده و فولادیها طی مکاتباتی که داشتند در تلاش هستند بتوانند ارز حاصله را با قیمت بالاتری به فروش برسانند. همچنین گزارشهای فصلی شرکتها نیز مطلوب بوده و اگرچه پالایشیها در سود فصلی با کاهش مواجه بودند اما قیمت دلار و نفت جهانی باعث شده چشمانداز تکرار سودسازی در این صنعت بالا باشد.
رجایی اظهار میکند: از سوی دیگر بانکیها برای فروش بلوک پالایشیها باید جذابیتی در این صنعت به وجود بیاورند. یکی دیگر از گروههای مهم بازار را میتوان خودروییها در نظر گرفت که همانطور که انتظار داشتیم گزارش فصلی بسیار خوبی روانه کدال کردند و در نتیجه سهامداران نگاه ویژهای به این گروه خواهند داشت.
این کارشناس بازارهای مالی میگوید: به طور کل اگر بخواهیم نگاهی به بازار داشته باشیم احتمالا سه روز اول هفته هم در دلار و هم در بورس شاهد نوسانهای زیادی خواهیم بود پس به افرادی که تخصصی در این زمینه ندارند توصیه میشود از انجام معاملات هیجانی خودداری کنند و با پایان روز دوشنبه ثبات نسبی بر بازارها حاکم خواهد شد.
وی همچنین یادآور شد: برای شاخص حمایت اول در ۱ میلیون و ۶۵۴ هزار واحد متصوریم که بعد از آن حمایت روانی ۱ میلیون و ششصد هزار واحد وجود دارد که البته جدا از نوسانات مقطعی میتوان روند کلی بازار را صعودی توصیف کرد.