9 - 10 - 2023
بمباران بورس
«جهانصنعت»- بورس در حالی روز یکشنبه در همان ساعت اولیه افتی ۲۰ هزار واحدی را تجربه کرد و کاملا به رنگ قرمز درآمد که اقتصاد داخلی اتفاق خاصی نداشت و بیشتر تحت تاثیر شدت گرفتن بمباران غزه بود. شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات دیروز (یکشنبه) بازار سهام، با ۵۱ هزار و ۶۰۹ واحد کاهش معادل ۲ و ۵۱ صدم درصد به دو میلیون و یک هزار و ۲۶۸ واحد رسید.
شاخص هموزن نیز با ۲۶ هزار و ۲۰ واحد کاهش معادل ۳ و ۶۷صدم درصد در محدوده ۶۸۳ هزار و ۲۴۷ واحد قرار گرفت. نمادهای فولاد، فارس، شپنا، شستا، پارسان، شبندرو رمپنا از نمادهای تاثیرگذار منفی بر شاخص کل بورس بودند. نمادهای تکاردان، خگستر، شستا، خودرو و فولاد هم از نمادهای پرتراکنش با تاثیر منفی بر بازار سهام بودند. نماد ذوب هم از نمادهای پرتراکنش با تاثیر مثبت بر شاخص کل بورس بود. شاخص کل فرابورس نیز دیروز با ۶۵۹ واحد کاهش به عدد ۲۵ هزار و ۲۵ واحد رسید. نمادهای خاور، دی، بمولد، کرمان و نیان از نمادهای پرتراکنش با تاثیر منفی و نمادهای فزر و سدبیر از نمادهایی با تاثیر مثبت بر بازار فرابورس دیروز بودند. بازار دیروز سهام شاهد ۴۹ نماد مثبت برابر ۷۴۰ نماد منفی بود. ۱۳ صف خرید مقابل ۲۰۹ صف فروش تشکیل شد. خالص ورود و خرج پول حقیقی هم به منفی هزار ۴۶۹ میلیارد تومان رسید. معاملهگران دیروز ۹ میلیارد و ۸۲ میلیون سهام را به ارزش ۴ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان دست به دست کردند. ارزش دلاری بازار سرمایه نیز ۲۴۵ میلیارد دلار بود.
ارزیابی کارشناسی
در این خصوص یک کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه بازار سرمایه در حالی یک مسیر کمرمق و بیرونق را پشت سر گذاشته است، گفت: شاهد یک ریزش دیگر در شاخص کل و روزی به شدت منفی است، بررسی حجم معاملات بازار و تعداد کدهای فعال در وضعیت حاضر نشان از آن دارد که عمده فعالیت موجود در بازار، مرتبط با بازیگران و فعالان اصلی بورس است و خبری از فعالان فصلی و کوتاهمدت نیست. عطا شاکری با بیان اینکه اگر فعالان موجود در بازار، عمدتا جزو فعالان دائمی بورس هستند، چنین اثرات هیجانی را چگونه میتوان توجیه کرد، افزود: حقیقت این است که بازار در چند سال اخیر دچار دو عارضه اصلی شده و کماکان این دو عارضه در بازار خودنمایی میکند. مساله نخست بازار سرمایه، حرکت عمده سهمها و مثبت و منفی شدن یکپارچه بازار است؛ هرچند میتوان دلایل گوناگونی برای این امر ذکر کرد، ولی از دلایل عمده آن عمل کردن تمامی سهمها به عنوان یک کلاس دارایی واحد در همبستگی با عناصر کلان اقتصادی است. او افزود: به عبارت دیگر فاکتورهای کلان اقتصادی مثل نرخ بهره، نرخ ارز، سیاستهای بانک مرکزی و دیگر عوامل کلان اقتصادی صحنهگردان بازار سرمایه است که عمدتا نیز عامل فشار به بازار هستند. شاکری با بیان اینکه مساله دوم بازار سرمایه که بیشتر وضعیت حال حاضر را میتوان به آن نسبت داد، شرایط عدماطمینان و نه حتی ریسک در مقابل سرمایهگذاران است، تصریح کرد: وضعیت عدم اطمینانی که با انتظار اتفاقات خاص درهمآمیخته است و هرازچندگاهی یک تصویر عجیب از کلاه خود بیرون میآورد. در هر حال اتفاقات این شکلی تاثیرات خود را بر بورس میگذارد. پیروزیهای حماس و البته اتفاقات بعد از آن نیز در بورس اثر گذاشتهاند.
همچنین رییس سازمان بورس و اوراق بهادار اعلام کرده که متخلفان مربوط به رانت اطلاعاتی نرخ خوراک پتروشیمیها به دستگاه قضایی معرفی میشوند، اما سوال اینجاست که آیا رفتار دولت در ۶ماه گذشته نشان داده که مخالف افت شاخص کل بورس بوده است. به گفته علیرضا سادات شرکتها به راحتی میتوانند با اعداد و ارقام بهای تمامشده بازی کرده و از ابهام ایجادشده توسط دولت در نرخهای انرژی، صورتهای مالی را دستکاری کنند یا حتی سناریوهای متفاوت را برای سود بچینند که موجب دلسردی و بیانگیزگی بازار و سهامداران شود.
علیرضا سادات با بیان اینکه اعمال سلیقههای مدیران در صورتهای مالی شرکتها اگر برخلاف منافع سهامداران باشد گزارشهای فعلی را به نقطه ضعف بازار تبدیل میکند، افزود: در حال حاضر انتظاری که بسیاری از سهامداران از گزارشهای شرکتها روی سامانه کدال دارند، محقق نمیشود زیرا اطلاعات دقیق نیست. او با تاکید بر اینکه در موقعیت کنونی صنعت خودرو، بانک و پالایش میتوانند با بهبود شرایط ایجادشده در صنعت زمینه رشد شاخص کل بورس را فراهم کنند، اظهار کرد: اگر کمی ریسکها برطرف شوند و صنایع دور شدن از قیمتگذاری دستوری در بازار را تجربه کنند به طور قطع معاملات سهام پرتقاضا ظاهر میشود و کل بازار را با خود همراه میسازد. او افزود: با توجه به گزارشهای ماهانه بازار قابلیت یک جو خوب و مثبت را دارد و برای برخی نمادهای کوچکتر میتواند یک طول موج بزرگ را ایجاد کرده و در بسیاری از سهمها کفسازی قوی را ایجاد کند، از همین رو یک رویداد مثبت برای بازار قلمداد میکنیم که طی ۱۰ روز کاری پیشرو به بازار میرسد. مثلا وقتی شاخص متفاوت از سایر بازارها حرکت کند شائبه شاخصسازی کمتر میشود، اما در مجموع باید وضعیت بازار سرمایه چقدر با سودآوری شرکتها مرتبط است. براساس این گزارش میتوان پی برد که هیجان کنونی بازار موقتی است و به زودی دوباره معاملات به حالت تعادل برمیگردد اما مساله اصلی حجم و ارزش پایین معاملات سهام است که نشان میدهد بازارساز انگیزهای برای حمایت از شاخص کل بورس ندارد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد