15 - 12 - 2024
بازدهی یا امنیت؟
نوید خیرخواه- در بازار سرمایه، صندوقهای سرمایهگذاری بهعنوان یکی از ابزارهای موثر در جذب منابع مالی و مدیریت داراییها، در دورههای مختلف اقتصادی، بهویژه در شرایط صعودی بازار، نقش حیاتی ایفا میکنند. در بازه زمانی 29 آبان تا 21 آذر 1403، همزمان با رالی صعودی بورس، این صندوقها در شاخصهای گوناگونی از جمله رشد ارزش داراییها (AUM)، بهبود حباب قیمتی یا ذخیره مثبت، صدور واحدهای جدید و دستیابی به بازدهیهای جذاب قیمتی و NAV، عملکرد بسیار قابلتوجهی داشتند.
صندوقهای طلا در این بازه زمانی با رشد چشمگیر در خالص ارزش داراییها و ثبت بالاترین بازدهیهای قیمتی، پیشتاز این گروه بودند. افزایش تقاضا برای طلا بهعنوان یک دارایی امن نهتنها باعث بهبود حباب قیمتی این صندوقها شد بلکه حجم بالای صدور واحدهای جدید را نیز به همراه داشت. در این میان، رشد بالای بازده NAV در کنار بازدهی قیمتی این صندوقها، جذابیت آنها را برای سرمایهگذاران بهویژه در شرایط نوسانات بازارهای مالی افزایش داد.
صندوقهای اهرمی نیز با ساختار پرریسک و توانایی ارائه بازدهیهای بالا در بازارهای صعودی، عملکرد بسیار چشمگیری داشتند. این صندوقها با ثبت بالاترین بازدهیهای قیمتی و NAV در میان تمامی گروهها و جذب حجم زیادی از سرمایهگذاری جدید توانستند توجه سرمایهگذاران ریسکپذیر را جلب کنند. بهبود حباب قیمتی در این صندوقها و ورود قابلتوجه سرمایههای جدید از دیگر دستاوردهای مهم این گروه بود.
در سوی دیگر، صندوقهای درآمد ثابت، اگرچه به دلیل ماهیت کمریسک خود رشد محدودتری در ارزش داراییها و صدور واحدهای جدید نشان دادند اما با افزایش ذخیره مثبت، شرایط مناسبی برای سرمایهگذاران محتاط فراهم کردند. این صندوقها در این بازه زمانی توانستند با ارائه فرصتهای جذاب برای تحقق سود از طریق ذخیره مثبت و حفظ ثبات در عملکرد، همچنان جذابیت خود را برای سرمایهگذاران حفظ کنند.
صندوقهای سهامی غیراهرمی همچنین تحت تاثیر شرایط صعودی بازار سهام، بازدهیهای مطلوبی را ثبت کردند. هرچند نوسانات حباب قیمتی این صندوقها در برخی موارد نشاندهنده کاهش جذابیت بازار برای واحدهای آنها بود اما در مجموع این گروه نیز عملکردی مثبت داشت و بازدهی قابلتوجهی به سرمایهگذاران خود ارائه کرد.
در مجموع بررسی عملکرد این دوره نشان میدهد که صندوقهای طلا و اهرمی، از منظر رشد ارزش داراییها، بازدهیهای قیمتی و NAV و همچنین میزان صدور واحدهای جدید و بهبود حباب قیمتی، پیشتاز سایر گروهها بودهاند. این عملکرد نهتنها گویای جذابیت این ابزارها در شرایط صعودی بازار بوده بلکه بیانگر تنوع استراتژیهای سرمایهگذاری متناسب با سطح ریسکپذیری سرمایهگذاران نیز است. این گزارش که توسط روزنامه جهانصنعت تهیه شده است، تحلیل جامعی از روند مثبت این دوره و عملکرد گروههای مختلف صندوقها ارائه میدهد.
صندوقهای سرمایهگذاری طلا
در بازه زمانی مورد بررسی، صندوقهای سرمایهگذاری طلا شاهد رشد قابلتوجهی در خالص ارزش داراییها (AUM) و همچنین عملکرد مطلوب در بازدهی بودند. با توجه به افزایش تقاضا برای طلا به عنوان یک دارایی امن در این دوره، تمام صندوقهای طلا عملکردی مثبت از خود نشان دادند. در ادامه تحلیل دقیق هر یک از این صندوقها ارائه میشود.
عیار
این صندوق بیشترین رشد خالص ارزش داراییها (AUM) را با افزایش 21درصدی تجربه کرد. ارزش داراییهای آن از 42/22همت در 29 آبان به 07/27همت در 21 آذر رسید. علاوه بر این، حجم صدور و ابطال در این صندوق به 58/3همت رسید که نشاندهنده افزایش استقبال سرمایهگذاران از این صندوق است. بازده NAV آماری صندوق 5/7درصد و بازده قیمتی آن 1/10درصد گزارش شد. این اختلاف بازده نشان میدهد که قیمت واحدهای سرمایهگذاری بیش از ارزش خالص دارایی آن رشد کرده است. در نتیجه حباب قیمت از 9/0درصد به 3/3درصد افزایش یافت که حاکی از رشد 4/2درصدی است. این روند نشاندهنده افزایش تمایل بازار به سرمایهگذاری در این صندوق است.
طلا
این صندوق نیز عملکرد بسیار خوبی داشت و ارزش داراییهای آن با رشد 13درصدی از 24/18همت به 63/20همت رسید. با صدور و ابطال 32/1همت، صندوق طلا از استقبال قابلتوجه سرمایهگذاران بهرهمند شد. بازده NAV آماری این صندوق 7/6درصد و بازده قیمتی آن 5/8درصد بود. در این صندوق نیز حباب قیمت از مقدار منفی 4/0درصد به 3/1درصد افزایش یافت که رشد 7/1درصدی را نشان میدهد. این موضوع بیانگر آن است که تمایل به خرید واحدهای این صندوق فراتر از ارزش ذاتی آن بوده است.
کهربا
صندوق کهربا نیز رشد مطلوبی را ثبت کرد و با افزایش 16درصدی، ارزش داراییهای خود را از 70/8همت به 07/10همت رساند. حجم صدور و ابطال این صندوق 85/0همت بود. بازده NAV آماری این صندوق به 4/7درصد و بازده قیمتی آن به 6/10درصد رسید. این اختلاف بازدهی نیز موجب افزایش حباب قیمت از مقدار منفی 5/0درصد به 4/2درصد شد که نشاندهنده رشد 3درصدی است. این تغییرات نشان میدهد که صندوق کهربا به طور موفقیتآمیزی توانسته است توجه سرمایهگذاران را به خود جلب کند.
مثقال
این صندوق با افزایش 15درصدی AUM از 20/5همت به 96/5همت، عملکرد رضایتبخشی داشته است. حجم صدور و ابطال در این صندوق 53/0همت گزارش شد. بازده NAV آماری آن 8/5درصد و بازده قیمتی 8/7درصد بوده که اختلاف آن بیانگر رشد تقاضا برای خرید واحدهای این صندوق است. حباب قیمت صندوق نیز از مقدار منفی 6/0درصد به 2/1درصد افزایش یافت و رشد 9/1درصدی را نشان داد.
گنج
این صندوق نیز همانند دیگر صندوقهای طلا، با افزایش 21درصدی AUM، ارزش داراییهای خود را از 45/3 همت به 18/4 همت رساند. حجم صدور و ابطال در این صندوق 52/0همت بوده است. بازده NAV آماری و بازده قیمتی به ترتیب 5/8درصد و 8/8درصد ثبت شدهاند. حباب قیمت نیز از 7/2درصد به 0/3درصد افزایش یافت که رشد 3/0درصدی را نشان میدهد. این موضوع نشان میدهد که تقاضا برای واحدهای سرمایهگذاری این صندوق در این بازه زمانی اندکی افزایش یافته است.
این روند رشد میتواند به عوامل مختلفی از جمله نوسانات بازارهای مالی، انتظارات تورمی و افزایش تقاضا برای طلا به عنوان یک دارایی امن نسبت داده شود. سرمایهگذاران در این دوره به دنبال کاهش ریسک پرتفوی خود بودهاند و صندوقهای طلا را به عنوان گزینهای جذاب انتخاب کردهاند.
صندوقهای سرمایهگذاری درآمد ثابت
در بازه زمانی 29 آبان تا 21 آذر 1403، صندوقهای درآمد ثابت تغییراتی در ارزش داراییها (AUM)، صدور و ابطال و همچنین حباب قیمتی (ذخیره مثبت) داشتند. حباب منفی در این صندوقها به معنی ذخیره مثبت است؛ به این معنا که ارزش خالص دارایی (NAV) صندوق از قیمت واحدهای سرمایهگذاری بالاتر است. این شرایط معمولا پتانسیل بیشتری برای تحقق سود به سرمایهگذاران ایجاد میکند. در ادامه، این صندوقها را با تمرکز بر ذخیره مثبت تحلیل میکنیم.
افران
این صندوق با کاهش 6درصدی ارزش داراییها از 54/19همت به 35/18همت مواجه شد و خروج سرمایهای معادل 56/1همت را تجربه کرد. حباب قیمتی صندوق از منفی 3/0درصد به منفی 9/0درصد افزایش یافت که نشاندهنده افزایش ذخیره مثبت است. این تغییر نشان میدهد سرمایهگذاران در این صندوق پتانسیل کسب سود بیشتری از NAV دارند اما کاهش تقاضا ممکن است ناشی از تمایل بازار به گزینههای سرمایهگذاری پرریسکتر باشد.
سپر
ارزش داراییهای این صندوق 2درصد رشد کرد و از 40/14همت به 75/14همت رسید. حجم صدور و ابطال تقریبا صفر (منفی 01/0همت) بود. حباب قیمتی از منفی 5/0درصد به منفی 2/1درصد کاهش یافت که حاکی از افزایش ذخیره مثبت است. این شرایط برای سرمایهگذارانی که به دنبال بازدهی کمریسک هستند، جذابتر میشود چراکه صندوق امکان تحقق سود بیشتری را فراهم میکند.
یاقوت
این صندوق با رشد 5درصدی ارزش داراییها از 84/12همت به 46/13همت و صدور و ابطال 33/0همت مواجه شد. حباب قیمتی از صفر به منفی 6/0درصد تغییر کرد که نشاندهنده ظهور ذخیره مثبت است. با توجه به این تغییر، سرمایهگذاران میتوانند انتظار بازدهی بهتری در آینده داشته باشند.
آوند
آوند با رشد 3درصدی در ارزش داراییها از 34/12همت به 72/12همت همراه بود و حجم صدور و ابطال 16/0همت را ثبت کرد. حباب قیمتی این صندوق ثابت و در سطح منفی 0/1درصد باقی ماند. این وضعیت نشان میدهد که صندوق همچنان پتانسیل مناسبی برای تحقق سود دارد و عملکرد آن از نظر ذخیره مثبت پایدار است.
اعتماد
اعتماد با کاهش 2درصدی ارزش داراییها از 78/12همت به 51/12همت، خروج سرمایهای معادل 50/0همت داشت. حباب قیمتی آن از منفی 3/0درصد به منفی 5/0درصد کاهش یافت که نشاندهنده افزایش ذخیره مثبت است. این شرایط میتواند فرصت مناسبی برای سرمایهگذاران جدید باشد که از NAV بالاتر نسبت به قیمت بهره ببرند.
فیروزا
این صندوق با رشد اندک 2درصدی ارزش داراییها از 01/12همت به 26/12 همت، حجم صدور و ابطال منفی 16/0همت را ثبت کرد. حباب قیمتی از منفی 8/1درصد به منفی 2/3درصد کاهش یافت که نشاندهنده رشد ذخیره مثبت قابلتوجه است. این تغییر به وضوح پتانسیل سودآوری بیشتری را برای سرمایهگذاران فراهم میکند.
کارا
این صندوق با رشد 16درصدی ارزش داراییها از 13/10همت به 79/11همت، ورودی سرمایهای معادل 60/1همت داشت. حباب قیمتی از 7/1درصد به 8/0درصد کاهش یافت اما همچنان در محدوده مثبت قرار دارد. این کاهش نشان میدهد که جذابیت قیمتی واحدهای سرمایهگذاری به مرور کاهش یافته اما همچنان سودآوری معقولی برای سرمایهگذاران دارد.
اونیکس
اونیکس تغییری در ارزش داراییها نداشت و تقریبا ثابت ماند (95/9همت به 94/9همت)، با صدور و ابطال منفی 20/0همت. حباب قیمتی آن از 2/1درصد به 1/1درصد کاهش یافت. این صندوق با وجود ذخیره مثبت کم، به دلیل بازدهی نسبتا پایدار، گزینهای مناسب برای سرمایهگذاران کمریسک است.
لبخند
لبخند با کاهش 3درصدی ارزش داراییها از 17/8همت به 93/7همت، خروج سرمایه 41/0همت را تجربه کرد. حباب قیمتی از منفی 7/0درصد به منفی 2/1درصد کاهش یافت که نشاندهنده افزایش ذخیره مثبت است. این صندوق با ذخیره مثبت بیشتر میتواند جذابیت بالاتری برای سرمایهگذاران داشته باشد.
سپیدما
سپیدما بدون تغییر قابلتوجه در ارزش داراییها از 59/7همت به 61/7همت رسید و حجم صدور و ابطال آن منفی 14/0همت بود. حباب قیمتی از 1/3درصد به 4/2 درصد کاهش یافت اما همچنان در محدوده مثبت قرار دارد. کاهش حباب ممکن است نشاندهنده تعدیل ارزش واحدهای سرمایهگذاری با NAV باشد.
صندوقهای سرمایهگذاری اهرمی
صندوقهای اهرمی در بازه زمانی مورد بررسی عملکردی پویا داشتند و به دلیل ساختار ذاتا پرریسک خود، نوسانات قابلتوجهی را در ارزش داراییها (AUM) و بازدهی ثبت کردند. این نوع صندوقها به دلیل امکان کسب بازدههای بالا در دورههای صعودی بازار، بیشتر مورد توجه سرمایهگذارانی قرار میگیرند که تحمل ریسک بیشتری دارند. در ادامه، تحلیل صندوقهای اهرمی ارائه میشود.
اهرم
این صندوق با رشد 23درصدی ارزش داراییها از 08/14همت به 31/17همت مواجه شد. حجم صدور و ابطال آن 59/1همت بود که نشاندهنده ورود سرمایه قابلتوجه به این صندوق است. بازده NAV آماری این صندوق 8/13درصد و بازده قیمتی آن 8/32درصد گزارش شد که بیانگر عملکرد بسیار مطلوب در این دوره است. حباب قیمت نیز از منفی 9/5درصد به 9/9درصد افزایش یافت که نشاندهنده رشد تقاضا و افزایش قیمت واحدهای سرمایهگذاری نسبت به ارزش ذاتی آن است.
موج
این صندوق رشد چشمگیر 44درصدی در ارزش داراییها را تجربه کرد و AUM آن از 96/5همت به 56/8همت رسید. حجم صدور و ابطال 74/2همت نشاندهنده ورود سرمایه عظیمی به این صندوق است. بازده NAV آماری 8/11درصد و بازده قیمتی 3/25درصد گزارش شد. حباب قیمت از 8/6درصد به 6/19درصد افزایش یافت که حاکی از افزایش شدید تقاضا برای واحدهای این صندوق است.
توان
صندوق توان با رشد 5درصدی ارزش داراییها از 89/6همت به 22/7همت همراه بود. با این حال، حجم صدور و ابطال منفی 61/0همت نشاندهنده خروج سرمایه در این صندوق است. بازده NAV آماری 3/13درصد و بازده قیمتی 2/23درصد گزارش شد. حباب قیمت نیز از 8/3درصد به 8/12درصد افزایش یافت که نشاندهنده تمایل بازار به خرید واحدهای این صندوق با قیمتی بالاتر از ارزش ذاتی است.
جهش
این صندوق با رشد 32درصدی ارزش داراییها از 82/3همت به 03/5همت عملکردی مطلوب داشت. حجم صدور و ابطال 89/0همت نشاندهنده ورود سرمایه به این صندوق است. بازده NAV آماری 1/14درصد و بازده قیمتی 9/32درصد گزارش شد. حباب قیمت نیز از مقدار منفی 8/27درصد به منفی 9/15درصد کاهش یافت که نشاندهنده کاهش فاصله قیمت واحدهای سرمایهگذاری با ارزش ذاتی است.
شتاب
صندوق شتاب با کاهش 2درصدی ارزش داراییها از 08/5همت به 99/4همت، خروج سرمایهای معادل 53/0همت را تجربه کرد. بازده NAV آماری 8/8درصد و بازده قیمتی 3/19درصد گزارش شد. حباب قیمت نیز از منفی 3/21درصد به منفی 8/13درصد کاهش یافت که نشاندهنده تعدیل قیمت واحدها نسبت به NAV است.
بیدار
این صندوق رشد 34درصدی ارزش داراییها از 50/3همت به 68/4همت را تجربه کرد و حجم صدور و ابطال 88/0همت گزارش شد. بازده NAV آماری 9/14درصد و بازده قیمتی 2/40درصد بوده است. حباب قیمت از منفی 2/13درصد به 0/6درصد تغییر یافت که نشاندهنده رشد چشمگیر تقاضا برای واحدهای این صندوق است.
نارنج اهرم
این صندوق نیز عملکرد خوبی داشت و ارزش داراییهای آن با رشد 18درصدی از 20/2همت به 60/2همت رسید. حجم صدور و ابطال آن 15/0همت بود. بازده NAV آماری این صندوق 3/12درصد و بازده قیمتی آن 9/25درصد بوده است. حباب قیمت از منفی 5/7درصد به 6/3درصد افزایش یافت که نشاندهنده تقاضای رو به رشد برای واحدهای این صندوق است.
صندوقهای سرمایهگذاری سهامی غیراهرمی
صندوقهای سهامی غیراهرمی در بازه زمانی مورد بررسی، عملکرد قابلتوجهی را ثبت کردند. این صندوقها که به دلیل ماهیت خود بیشتر تحت تاثیر نوسانات بازار سهام هستند، در این دوره از بازدههای مثبت بهرهمند شدند. در ادامه، تحلیل جزئی عملکرد این صندوقها ارائه میشود.
دارا یکم
این صندوق با رشد 29درصدی ارزش داراییها از 30/15همت به 72/19همت همراه بود. با وجود این رشد، حجم صدور و ابطال آن صفر گزارش شده که نشاندهنده تغییرات عمده در ارزش بازار داراییهای آن است. بازده NAV آماری این صندوق 9/28درصد و بازده قیمتی 5/35درصد بوده است. با این حال، حباب قیمت از منفی 1/36درصد به منفی 8/32درصد کاهش یافت که نشاندهنده کاهش فاصله ارزش ذاتی واحدها با قیمت بازار است.
پالایش
این صندوق با رشد 17درصدی ارزش داراییها از 57/11همت به 54/13همت همراه بود. حجم صدور و ابطال آن نیز صفر گزارش شده است. بازده NAV آماری این صندوق 0/17درصد و بازده قیمتی 4/10درصد بوده است. حباب قیمت از منفی 2/10درصد به منفی 2/15درصد تغییر کرد که نشاندهنده افزایش فاصله قیمت واحدهای صندوق از ارزش ذاتی آن است.
اطلس
این صندوق با رشد 19درصدی ارزش داراییها از 56/2همت به 05/3همت و صدور و ابطال 19/0همت مواجه شد. بازده NAV آماری 1/13درصد و بازده قیمتی 1/12درصد گزارش شده است. حباب قیمت این صندوق از 5/0درصد به منفی 4/0درصد کاهش یافت که نشاندهنده کاهش تقاضا و تعدیل قیمت واحدهای سرمایهگذاری است.
آگاس
این صندوق با رشد چشمگیر 31درصدی ارزش داراییها از 05/2همت به 68/2همت همراه بود. حجم صدور و ابطال آن نیز 48/0همت ثبت شد.
بازده NAV آماری این صندوق 4/12درصد و بازده قیمتی 5/11درصد بوده است. حباب قیمت از صفر به منفی 8/0درصد تغییر کرد که نشاندهنده تعدیل قیمت واحدهای این صندوق در بازار است.
آذرین
آذرین با رشد 11درصدی ارزش داراییها از 65/1همت به 84/1همت همراه بود. حجم صدور و ابطال آن تقریبا صفر (منفی 00/0 همت) بود. بازده NAV آماری این صندوق 5/11درصد و بازده قیمتی 3/8درصد گزارش شده است. حباب قیمت از 8/1درصد به منفی 1/1درصد کاهش یافت که نشاندهنده کاهش جذابیت نسبی بازار برای واحدهای این صندوق است.
آساس
این صندوق با رشد 18درصدی ارزش داراییها از 48/1همت به 76/1همت و صدور و ابطال 11/0همت همراه بود. بازده NAV آماری این صندوق 4/12درصد و بازده قیمتی 2/11درصد بوده است. حباب قیمت از 6/0درصد به منفی 5/0درصد کاهش یافت که بیانگر کاهش ارزش بازار واحدهای سرمایهگذاری نسبت به NAV است.
سرو
این صندوق با رشد 16درصدی ارزش داراییها از 50/1همت به 74/1همت مواجه شد. حجم صدور و ابطال آن 03/0همت بوده است. بازده NAV آماری 4/14درصد و بازده قیمتی 0/13درصد گزارش شد. حباب قیمت از 6/0درصد به منفی 6/0درصد تغییر کرد که نشاندهنده تعدیل ارزش بازار واحدها در مقایسه با NAV است.
ثروتم
ثروتم با رشد 8درصدی ارزش داراییها از 37/1همت به 49/1همت همراه بود و حجم صدور و ابطال آن منفی 08/0 همت گزارش شد. بازده NAV آماری 7/13درصد و بازده قیمتی 5/11درصد بوده است. حباب قیمت این صندوق از 8/0درصد به منفی 1/1درصد کاهش یافت که نشاندهنده کاهش تقاضا در بازار است.
هموزن
این صندوق رشد 31درصدی ارزش داراییها از 06/1همت به 38/1همت را تجربه کرد و صدور و ابطال 19/0همت داشت. بازده NAV آماری 4/17درصد و بازده قیمتی 0/14درصد گزارش شد.
حباب قیمت از 8/0درصد به منفی 1/2درصد کاهش یافت که حاکی از کاهش جذابیت بازار برای واحدهای این صندوق است.
کاریس
این صندوق با رشد 18درصدی ارزش داراییها از 08/1همت به 28/1همت و صدور و ابطال 05/0همت همراه بود.
بازده NAV آماری و بازده قیمتی به ترتیب 7/13درصد و 8/13درصد بوده است. حباب قیمت از صفر به 1/0درصد تغییر کرد که نشاندهنده تثبیت ارزش بازار واحدهای این صندوق است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد