16 - 10 - 2023
بازار کساد گوشت
فروشندگان در انتظار مشتری، مردم ناتوان از خرید
گروه بازرگانی- با اینکه این روزها مانورهای تبلیغاتی فراوانی بر واردات گوشتهای خارجی و کاهش قیمت این محصول پروتئینی در بازار داده میشود، اما همچنان قیمت گوشت به قدری بالاست که مردم عادی و دهکهای پایین و اقشار آسیبپذیر همچنان رنگ گوشت را در سفره خود نمیبینند. به گفته رییس اتحادیه گوشت گوسفندی، همه فروشندگان گوشت منتظر مشتری هستند و بازار گوشت مسکوت، بسته و ضعیف است. شرایط اقتصادی حاکم بر جامعه و تورم افسارگسیخته دیگر رمقی برای مردم باقی نگذاشته تا به خرید مایحتاج اساسی خود همچون گوشت و برنج برسند.
سقوط ۴۰ تا ۶۰ درصدی فروش گوشت، روایت این روزهای فعالان بازار گوشت است. آنها معتقدند که در حال حاضر گرانی قیمت گوشت، منجر به ریزش شدید مصرف و خرید گوشت توسط مردم شده و همین موضوع، کاهش نامحسوس قیمت گوشت را در پی داشته است؛ نه سیاستهای دولت در عرضه گوشتهای دولتی و وارداتی.
اینها همه در شرایطی است که از شهریورماه تاکنون، بارها وزارت جهاد کشاورزی وعده کاهش قیمت گوشت تا دو ماه آینده را داده است. حتی بنا به گفته علیرضا پیمانپاک قائممقام وزیر جهاد کشاورزی، برنامهریزی شده که سطح قیمت گوشت به نرخ سال گذشته بازگردد. براساس اعلام او، گوشت در بازار به وفور وجود دارد و پیشبینی میشود از اواسط آبان ماه ثبات در بازار گوشت برقرار شود.
این اظهارات در حالی است که گزارشهای میدانی حاکی از آن است که بهطور متوسط قیمت گوشت گوسفندی در قصابیها ۴۵۰ هزار تومان است. آخرین روایت رسمی و آماری دولت از قیمت گوشت نیز حاکی از آن است که متوسط قیمت گوشت گوسفندی به ۴۵۸ هزار تومان در شهریور ۱۴۰۲ رسیده است. این عدد ۲۷۴ هزار تومان بالاتر از نرخی است که شهریورماه پارسال از قیمت گوشت اعلام میشد. براساس گزارش مرکز آمار ایران، متوسط قیمت گوشت در شهریور ۱۴۰۱ در حدود ۱۸۴ هزار تومان بود که این عدد نشان میدهد قیمت گوشت گوسفندی رشد ۲/۱۴۹ در طول یک سال داشته است، اما در آبان سال گذشته هر کیلو گوشت گوسفندی در حدود ۱۹۰ هزار تومان قیمت داشت که این عدد تفاوت عجیب و فاحشی با قیمتهای بازار گوشت دارد.
ریزش ۶۰ درصدی فروش گوشت در بازار
فعالان بازار بر این باورند که این روزها، بازار گوشت در یک رکود عجیب و غریبی فرو رفته است و عامل این رکود، سقوط شدید قدرت خرید مردم است نه برنامهریزیهای دولت. گزارشهای میدانی در مناطق مختلف شهری، از کاهش ۴۰ تا ۶۰ درصدی فروش گوشت از ابتدای سال تاکنون حکایت دارد.
علی محمدی فعال بازار گوشت اعتقاد دارد که از ابتدای سال، فروش گوشت حدود ۴۰ درصد کاهش داشته است. وی عنوان کرد: در حال حاضر به دلیل سطح بالای قیمتها، مردم توان خرید گوشت را ندارد و به همین دلیل، گوشت تقریبا از سبد خرید خانوار حذف شده است.
سیدمحمد حسینیپور از دیگر فعالان بازار گوشت نیز گفت: در مدت ۶، ۷ ماه گذشته شاهد ریزش حدود ۶۰ درصدی فروش گوشت بودهایم. او با اشاره به کاهش ۵ تا ۱۰ هزار تومانی قیمت گوشت در چند روز اخیر اظهار کرد: اگر گوشت در این حد ارزان شده، بهخاطر نخریدن گوشت است.
او برخلاف دولتیها که عنوان میکنند قیمت گوشت در آینده کاهش خواهد یافت، بر این باور است که با شرایطی که امروز در بازار گوشت شاهد هستیم، تا دو ماه دیگر قیمت گوشت به رقمهای خیلی بالاتری خواهد رسید.
حسینیپور در این خصوص تصریح کرد: اگر بخواهند قیمت را پایین بیاورند، راهکار این است که باید فورا آذوقه دام را تامین کنند؛ وگرنه با سرمای شدید و برف، گوسفند به کوه نمیرود. بر همین اساس، اعتقاد داریم که گوشت گران میشود و اگر دولت فکری برای این موضوع نکند، هزینه این موضوع از جیب مردم در قیمت گوشت خواهد رفت. وی با اشاره به قیمت گوشت در بازار، گفت: در حال حاضر قیمت دام زنده ۲۱۰ هزار تومان است. قیمت شقه گوسفندی هم ۴۵۰ هزار تومان و ران گوسفندی هم ۵۵۰ هزار تومان است.
این فعال بازار گوشت یادآور شد: در این ۶، ۷ ماهه اول سال در حدود ۶۰ درصد فروش پایین آمده و فروش از نصف هم کمتر شده است. وی همچنین با اشاره به واردات گوشتهای کنیایی، عنوان کرد: نکته اینجاست که دولت به جای اینکه این هزینه را برای واردات گوشت انجام دهد، باید آذوقه وارد کند. آذوقه وارد شود، قیمت دام زنده و قیمت گوشت پایین میآید.
دیگر کسی توان خرید گوشت ندارد
در این میان، علیاصغر ملکی رییس اتحادیه گوشت گوسفندی درخصوص وضعیت بازار گوشت گفت: همه فروشندگان گوشت منتظر مشتری هستند و بازار گوشت مسکوت، بسته و ضعیف است. قیمت گوشتهای داخلی ۲۰ هزار تومان کاهش یافته و گوشتهای تنظیم بازار هم توزیعشده که در دسترس مردم قرار گرفته است که با گوشتهای مصارف صنعتی که در خبرها به آنها اشاره شده، متفاوت است.
علیاصغر ملکی با تایید شرایط رکودی حاکم بر بازار گوشت، گفت: در حال حاضر دیگر کسی توان خرید گوشت را ندارد و به همین دلیل بازار خیلی راکد است.
وی درباره میزان کاهش خرید مردم تاکید کرد: همه تهران را رصد نمیکنیم، اما آنچه در بازار میبینیم، برای شما میگوییم. ما مغازهها را دانه به دانه که نمیتوانیم رصد کنیم، اما کسادی بازار حس میشود. همه همکاران ما در مناطق مختلف تهران، درباره کسادی بازار میگویند. یعنی از خریدها مشخص بوده که بازار کساد است.
رییس اتحادیه گوشت گوسفندی در واکنش به اظهارات دولتیها درباره کاهش قیمت گوشت تا اواسط آبانماه، تصریح کرد: براساس آنچه که اطلاعات داریم و نیز در جلسهای که با قائممقام وزیر جهاد کشاورزی داشتیم، در حال حاضر گوشت دولتی برای تنظیم بازار توزیع میشود. همین اقدام، در روند بازار گوشت تاثیر دارد.
ملکی با بیان اینکه قیمت گوشت گوسفندی دولتی ۲۸۲ هزار تومان و گوشت گوساله بدون استخوان هم ۴۳۰ هزار است، عنوان کرد: این گوشت به صورت روزمره در فروشگاههای زنجبره و میادین میوه و ترهبار در اختیار مردم قرار میگیرد و همین کار، تاثیر خوبی در بازار گوشت دارد.
وی متذکر شد: در بازار گوشت در یکی، دو هفته اخیر حداقل ۲۰ هزار تومان کاهش قیمت را داشتیم. قیمت مصرفکننده گوشت گوسفندی داخلی در بازار ۴۲۰، ۴۳۰ هزار تومان بوده که حدود ۴۱۰ تا ۴۲۰ هزار تومان کاهش قیمت داشته است.
رییس اتحادیه گوشت گوسفندی درباره روند آتی بازار گوشت، گفت: طبق آنچه که شرکت پشتیبانی امور دام و وزارت جهاد کشاورزی عنوان کرده، قرار شده عرضه گوشت سوبسیددار تداوم داشته باشد. اگر این امر تداوم داشته باشد، یقینا شرایط مساعد خواهد بود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد