10 - 10 - 2024
بازار نفت در وحشت
یورونیوز- اگرچه اوپک در سالهای گذشته در نقش یکی از اهرمهای تنظیم بازار نفت و جلوگیری از تزریق شوک به بازارها عمل کرده است. با این حال حجم درگیریها در خاورمیانه آنچنان نگرانکننده است که در صورتی که فراگیر شود دیگر اوپک هم نتواند از تاثیرات مخرب آن جلوگیری کند.
کارشناسان حوزه انرژی هشدار میدهند، در صورتی که درگیریهای خاورمیانه به یک جنگ منطقهای گستردهتر تبدیل شود، ممکن است بازارهای نفت به دلیل ترس از اختلالات عمده به رشد قیمت ادامه دهند. این در حالی است که قیمت نفتخام در هفته گذشته نزدیک به ۹درصد افزایش یافت که به دنبال تشدید قابلتوجه درگیریهای خاورمیانه، بزرگترین افزایش هفتگی از مارس ۲۰۲۳ را به خود اختصاص داد. برخی تحلیلگران بر این باورند که ظرفیت اضافی اوپکپلاس و تولید ایالاتمتحده میتواند هرگونه شوک عرضه فوری را جبران کند. با این حال، یک درگیری منطقهای گستردهتر در خاورمیانه میتواند به اختلالات طولانیمدت در بازارهای نفت منجر شود. این در حالی است که به نظر میرسد در حال حاضر تنشها یا دستکم چشمانداز درگیریهای گسترده تا حدی فروکش کرده باشد، با این همه نباید این احتمال را نادیده گرفت که کوچکترین جرقه در این انبار باروت میتواند به انفجاری بیامان و دومینویی بینجامد.
در معاملات اولیه معاملات روز دوشنبه، قیمت نفت اندکی کاهش یافت، به طوری که معاملات آتی برنت با 35/0درصد کاهش به 78/77دلار در هر بشکه رسید، در حالی که معاملات آتی وستتگزاس اینترمدیت در نایمکس با 23/0درصد کاهش به 21/74دلار در هر بشکه در ساعت ۶ و ۲۴دقیقه صبح به وقت اروپای مرکزی رسید. هر دو شاخص روز سهشنبه تحت تاثیر احتمال آتشبس میان رژیم صهیونیستی و حزبالله لبنان، بیش از چهاردرصد ریزش کرده بودند اما بازارها نسبت به حملات بیشتر این رژیم محتاط ماندهاند. روز چهارشنبه، بهای معاملات نفت برنت با ۴۵سنت معادل 6/0درصد افزایش، به ۷۷دلار و ۶۳ سنت در هر بشکه رسید. بهای معاملات وستتگزاس اینترمدیت آمریکا ۳۳سنت افزایش یافت و به ۷۳دلار و ۹۰سنت در هر بشکه رسید.
دست خالی اوپکپلاس
بنا به گزارشها، اوپکپلاس بهعنوان یکی از اهرمهای ممانعت از اعمال شوک و فشار به بازارهای انرژی در نظر گرفته شده است، هرچند که باید این نکته را نیز مدنظر قرار داد که حجم درگیریهای احتمالی میتواند آنچنان فراگیر شود که حتی اوپک نیز نتواند از تاثیرات مخرب آن جلوگیری کند.
براساس گزارش یورونیوز، صادرات نفت ایران به بالاترین میزان در چند سال اخیر یعنی 7/1میلیون بشکه در روز رسیده است که حداقل ۲درصد از عرضه جهانی را تشکیل میدهد. بنا به اظهارات کارشناسان حوزه انرژی، آمریکا میتواند با افزایش تولید و عرضه از سکته سریع بازارها جلوگیری کند، هرچند که این موضوع نمیتواند مانع از اثرگذاری بلندمدت این مساله بر بازارهای انرژی شود. به گفته والاسهاگ، تحلیلگر بازارهای مالی هرگونه درگیری گسترده در خاورمیانه میتواند وضعیت را از کنترل خارج کند، خاصه به این خاطر که در حال حاضر بازارهای نفتی اوضاع چندان بهنجاری ندارند و تنش ممکن است تیر خلاصی بر روند بیبندوباری در این حوزه باشد.
طی یکسال گذشته قیمت نفتخام بین ۶۶ تا ۹۶دلار در هر بشکه در نوسان بوده و در سپتامبر به پایینترین حد خود در ۱۶ماه گذشته رسیده است، چراکه نگرانیهای اقتصادی بر ریسکهای ژئوپلیتیکی سایه انداخته است.
نقش چین در چشمانداز بازار
تقاضای ضعیف چین و دادههای ضعیف اقتصادی چشمانداز بازارهای نفت را در سالجاری کاهش داده است. با این حال، تشدید تنش اخیر در خاورمیانه ترس از اختلال در عرضه را دوباره افزایش داده است، زیرا درگیری میتواند بهطور بالقوه به یک جنگ منطقهای گستردهتر تبدیل شود.
دفتر اصلی اطلاعرسانی دولت چین روز چهارشنبه اعلام کرد وزارت دارایی با حمایت از قیمتها، جزئیات برنامههای محرکهای مالی را در یک کنفرانس خبری در روز شنبه اعلام خواهد کرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد