27 - 08 - 2024
انجمن مس بازوی سیاستگذاری صمت
ایران از ظرفیتهای غنی مس برخوردار است. این صنعت در طول سالهای گذشته توسعه یافته، با این وجود همچنان امکان بهبود شرایط تولید برای آن وجود دارد. یک فعال صنعت معدن در گفتوگویی ضمن تاکید بر نقش انجمن مس در رفع چالشها و کاستیهای حاکم بر حوزه تولید، بر اثرگذاری هرچه بیشتر این نهاد در سیاستگذاری دولت و وزارت صمت تاکید کرد.
کشاورزی در رابطه با این سوال که فعالیت انجمن مس را در سالهای اخیر چطور ارزیابی میکنید، گفت: انجمن مس در سالهای اخیر به خوبی توانسته تعامل سازندهای را میان صنعتگران و فعالان زنجیره مس شکل دهد. تشکیل کمیتههای تخصصی و بررسی چالشهای حاکم بر عملکرد صنایع در این چند سال اخیر بسیار اثرگذار بوده است. این نهاد همچنین ارتباط سازندهای با سیاستگذاران داشته است. امید میرود تعاملات جدیتری میان این نهاد و وزارت صنعت، معدن و تجارت شکل بگیرد و عملا انجمن مس به بازوی اجرایی وزارت صمت در تعیین راهبردهای این بخش و تعیین سیاستهای وزارتخانه بدل شود.
این فعال صنعتی در رابطه با این سوال که روند تولید صنعت مس را در کشور چطور ارزیابی میکنید، گفت: صنعت مس در کشور ما به تولید کنسانتره، کاتد، ورق و سایر محصولات متداول مسی محدود است. در حالی که در دنیای کنونی کاربردهای نوینی از مس مورد توجه قرار گرفته و توسعه یافته است. بدون تردید زنجیره تولید مس با اتکا بر توان شرکتهای دانشبنیان و فناوریهای جدید، تقویت خواهد شد.
او در رابطه با اینکه چه چالشهایی عملکرد مجموعههای معدنی را تحت تاثیر منفی قرار میدهد، گفت: چالشهای حاکم بر فعالیت معدنکاران را باید به طور کلی دستهبندی و برای رفع آن برنامهریزی کرد. بخشی از این چالشها از عملکرد حاکمیتی نشات میگیرد. سیاستهای اتخاذ شده توسط تصمیمگیران که در قالب قانون، بخشنامه و مصوبه وضع میشوند، در موارد متعددی به رغم کار کارشناسی انجام گرفته، ایرادات جدی دارند. در حالت کلی انتظار میرود بخشنامهها به گونهای وضع شوند که با اقتصاد روز همخوانی داشته باشند و مسیر توسعه صنعتی و اقتصادی را هموار کنند اما این خواسته نهتنها محقق نمیشود بلکه بسیاری از این مقررات خلاف تولید و توسعه هستند.
او ادامه داد: در سالهای اخیر رهبر معظم انقلاب در جریان هدفگذاری سالانه به رشد تولید تاکید داشتهاند اما سیاستهای مورد بحث عملا ضدتولید هستند، بنابراین تجدید نظر در آنها ضروری به نظر میرسد. به عنوان مثال ما مخالف دریافت عوارض صادراتی و… نیستیم، بلکه معتقدیم این حقوق باید به گونهای منطقی تدوین شود، یعنی طوری عمل شود که چرخ اقتصاد بچرخد و تولید ادامه یابد. چالش دیگر پیشروی فعالان بخش تولید، عقبماندگی از فناوری و تکنولوژیهای روز دنیا است. در این میان تحریم مانع ورود تجهیزات نوین به کشور شده است. علاوه بر این باید خاطرنشان کرد که بازرگانان ما دوست ندارند در حوزه ورود تکنولوژیهای نوین فعالیت کنند. در اینجا بحث هدررفت پول و سرمایه مطرح نیست چراکه سرمایهگذاری در این بخش به شدت سودآور است و حتی بازدهی تولید را به شدت بالا میبرد.
او در رابطه با اینکه چه راهکاری را برای رفع چالشهای حاکم بر این بخش پیشنهاد میکنید، خاطرنشان کرد: مشکلاتی که عملکرد فعالان بخش معدن و صنایع معدنی را تحت تاثیر منفی قرار میدهند، مشخص و میان تمامی فعالان معدنی و صنعتی مشترک هستند. چنانچه انجمن مس بتواند به بروز همبستگی میان معدنداران و فعالان بخش معدن کمک کند، بسیاری از چالشهای پیش روی این صنایع مرتفع خواهد شد. در ادامه نیز تلاش جمعی برای اصلاح مقررات و مصوبات اشتباه انجام گیرد، بنابراین ارتقای نقش انجمن در فرآیند سیاستگذاریهای کلان اقتصادی کشور بسیار کمککننده خواهد بود. البته باید تاکید کرد که انجمن مس در طول این سالها در فرآیند سیاستگذاری موفق عمل کرده است. عملکرد انجمن مانع تحمیل آسیبهای جدی به صنایع شده است اما این اثرگذاری میتواند افزایش یابد.
کشاورزی تاکید کرد: کشور در شرایط بحرانی قرار دارد. رفع این بحران نیازمند برقراری همدلی و مسیری مشترک میان بخش خصوصی و مسوولان کشوری است. چنانچه دولت در جریان سیاستگذاری از نظرات فعالان بخش خصوصی بهره بگیرد، بسیاری از مشکلات مرتفع خواهد شد. البته کارشناسان خبرهای در دولت مشغول فعالیت هستند اما اغلب این افراد از نزدیک در حوزه تولید فعالیت نکردهاند. برای تدوین استراتژیهای صحیح باید دغدغه و مشکلات بخش معدن از نزدیک مورد توجه سیاستگذاران باشد، بنابراین شکلگیری تعاملی نزدیک در این بخش، کمککننده خواهد بود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد