22 - 10 - 2019
امیدوارم گام چهارم را برنداریم
سخنگوی دستگاه دیپلماسی میگوید ایران آماده برداشتن گام چهارم در برجام است.
نشست خبری دیروز سیدعباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه با خبرنگاران علاوه بر پاسخ به مسائل مربوط به برجام، به مسائل منطقهای در سوریه، افغانستان، لبنان و البته حواشی دستگیری روحالله زم هم اختصاص یافت.
موسوی درباره آخرین تحولات مربوط به اجرای گام چهارم گفت: تلاشها برای حفظ برجام گره نخورده بلکه مشکل گره زدن ابتکارات به اجازه آمریکا و به اصطلاح برادر بزرگتر است. ما راه را نشان دادیم و گفتیم این روند عدم توازن بین حقوق و تعهدات ایران قابل قبول نیست و اروپاییها هم اعلام و وانمود کردند که میتوانند برجام را حفظ کنند اما تا الان میبینیم آنها توان لازم برای انجام تعهداتشان را ندارند.
او افزود: گام چهارم طراحی شده است. برخی از مواردی که دیروز از سوی سازمان انرژی اتمی اعلام شد، شامل همین مسائل است. البته موارد دیگری هم هست که در مرحله تصمیمگیری است. امیدواریم کار به مرحله چهارم نکشد و شاهد قدم و تحولات ویژهای از سوی کشورهای باقیمانده در برجام باشیم وگرنه ایران آماده برداشتن گام چهارم است.
موضع ما درباره FATF شفاف است
موسوی در ادامه درباره آخرین تصمیمات اتخاذ شده از سوی گروه ویژه اقدام مالی گفت: ما امیدواریم مجمع تشخیص به این جمعبندی برسد که مصلحت کشور و نظام و مردم چیست، آن را تشخیص دهد و به آن عمل کند.
او افزود: موضوع FATF در ایران با وجود روشنگریهای وزارت امور خارجه یا دستگاههای مسوول دیگر خوب جا نیفتاده یا خوب پیش نرفته است. متصدی اصلی این مساله وزارت اقتصاد است. با این حال نظر وزارت امور خارجه بارها بیان شده است.
او با تاکید بر اینکه نگرانی منتقدان را هم خیلی از روی آگاهی نمیدانیم، تصریح کرد: اکثر بانکهای ایران برخی مقررات را رعایت میکنند و در حال اجرای آن هستند. برخلاف دوستان که میگویند پیوستن FATF خودتحریمی است، میگوییم نپیوستن به FATF، خوتحریمی و محدود کردن خودمان است و مهلتی هم که داده شده با تلاش همکاران ما بوده است که در نشست اخیر این گروه اقدامات مثبت دولت و مجلس را تشریح کردند.
تحریم هالکبانک
از سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره تحریم هالکبانک ترکیه از سوی آمریکا سوال شد که او در پاسخ گفت: تحریمهای آمریکا را بیقاعده، بیاساس و بدون پشتوانه حقوقی میدانیم. این تصمیمات از روی قلدری علیه ایران و کشورهای مستقل اعمال میشود.
او افزود: من از شرایط ایجادشده در جهان کنونی تاسف میخورم که کشوری را به خاطر همکاریهای تجاری مشروع با یک کشور مستقل دیگر تحت فشار قرار میدهند و تروریسم اقتصادی را علیه آن روا میدارند. این مساله برخلاف اصل تجارت آزاد جهانی است. ما امیدواریم جهان متوجه آثار سوء این اقدامات یکجانبه و قلدرمآبانه قرار گیرد و جلوی آن را بگیرد.
نشست منامه
موسوی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه کنفرانس امنیتی منامه امروز و فردا در بحرین برگزار خواهد شد و هدف آن مقابله با نفوذ ایران در خلیج فارس مطرح شده و خبرها حاکی از حضور اسراییل در این نشست است. واکنش ایران به این کنفرانس و نقشآفرینی بحرین چیست، گفت: بسیار جای تاسف دارد که کشور مدعی اسلامی و عربی بودن که شاهد تجاوز و کودککشی اسراییل است، دست به عادیسازی روابط با این رژیم بزند ما این حضور را محکوم میکنیم ضمن اینکه هدف نشست را غیرواقعی میدانیم و آنها نمیتوانند با نفوذ تاریخی ایران مقابله کنند.
وی افزود: ما اهداف این کنفرانس را هم غیرواقعبینانه میدانیم چراکه با نفوذ نمیتوانند مقابله کنند؛ نفوذ ایران تاریخی و معنوی است و با چنین کنفرانسهایی و با همکاری با رژیمهای غاصبی نمیتوانند با این مساله برخورد کنند.
او در ادامه با اشاره به طرح صلح هرمز (Hope) که از سوی رییسجمهور در مجمع عمومی سازمان ملل متحد برای ایجاد صلح و امنیت در منطقه مطرح شد، نیز گفت: این طرح را به سران کشورهای ذیربط ارسال کردیم و امیدواریم آنها در راستای تحقق امنیت در منطقه هر چه زودتر به این طرح بپیوندند.
تلاش برای میانجیگری بین ترکیه و سوریه
موسوی همچنین در پاسخ به این سوال که آیا ایران برنامه میانجیگری میان ترکیه و سوریه دارد، گفت: ایران نشان داد از ابتدای بحران سوریه خواهان کاهش تنش است و بعد تهاجم نظامی همواره تلاش کرده این اقدام صورت نگیرد اما آنها براساس برداشت خود این اقدام را انجام دادند.
او افزود: راهحل نظامی را هیچگاه تایید نمیکنیم و تلاشهای ما ادامه دارد. کلمه میانجیگری را استفاده نمیکنم اما به نزدیک شدن دیدگاهها اعتقاد داریم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: ضمن درک دغدغه ترکیه باید به حاکمیت ارضی سوریه احترام گذاشته شود. طرحها و توافقهای متعددی در این زمینه وجود دارد که رجوع به آن چاره کار است. حاکمیت ملی و تمامیت ارضی سوریه باید از سوی همه کشورهای منطقه محترم شمرده شود. نگرانیها باید از طریق مکانیسمهای مسالمتآمیز پیگیری شود. ما توافق آدانا را میان ترکیه و سوریه داریم که دو کشور به این توافق برگردد.
او گفت: ایران هم آمادگی خود را اعلام کرده که دو کشور دیدگاههایشان را به یکدیگر نزدیک کنند و در این راستا شاهد تماسهای تلفنی ظریف به همتایان سوری، ترک و عراقی و… بودیم و این تلاشها ادامه خواهد داشت.
گزارش نفتکشها
موسوی همچنین در مورد حمله به نفتکش ایرانی در دریای سرخ که چندی پیش صورت گرفت گفت: این اقدامی خصمانه بود. بررسیها در مورد این اقدام و جزئیات مرتبط با آن ادامه دارد، فکر میکنیم که این موضوع پشتوانه دولتی داشته است.
او افزود: گزارشی در مورد جزئیات این موضوع از سوی ایران به شورای امنیت و سازمان ملل متحد داده شده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد