5 - 02 - 2024
احتمال فهرست ۱۰ تا ۱۵ نفره اعتدالی در پایتخت
«جهانصنعت»- سخنگوی شورای نگهبان از تایید صلاحیت بیش از ۷۵۰ نفر دیگر از داوطلبان نمایندگی مجلس شورای اسلامی خبر داده و این یعنی بار دیگر، این نهاد سعی دارد با انتشار آمار کمی در ارتباط با ردصلاحیت گسترده کاندیداهای انتخابات پیشرو، اینطور القا کند که آنچه در این رابطه مطرح شده، درست نیست. این درحالی است که تا پیش از این نیز حدود ۱۳ هزار و ۵۰۰ نفر ازسوی این نهاد تاییدصلاحیت شده بودند و جبهه اصلاحات ایران اعلام کرده بود که از میان این جماعت تاییدصلاحیتشده، تنها ۶ نفر عضو ۳۰ عضو وابسته به این جبهه سیاسی هستند. حال در شرایطی که تایید صلاحیت ۷۵۰ کاندیدای دیگر انتخابات پیشرو، شمار مجموع تاییدصلاحیتشدگان را به ۱۴ هزار و ۲۰۰ نفر رسانده اما نهتنها اصلاحطلبان، بلکه حتی اعتدالیون نیز قادر به نهایی کردن لیستهای احتمالی خود برای شرکت در انتخابات نیستند و آنطور که دبیرکل حزب اعتدال و توسعه بار دیگر تکرار کرده، این نیروهای سیاسی کماکان منتظرند تا شورای نگهبان اسامی نهایی را در روز ۱۹ بهمنماه اعلام کند و بعد، ببینند آیا اساسا امکان حضور در این انتخابات را دارد یا نه.
محمد باقر نوبخت که بهفاصله چند روز از برگزاری نشست خبری خود در پایتخت، به شهر زادگاهش رفته و در یک نشست خبری دیگر به پرسشهای خبرنگاران و اصحاب رسانه رشت پاسخ گفته، با اشاره به لیست حمایتی اعتدال و توسعه در تهران گفته «رویکرد حزب اعتدال توسعه به صورت ائتلافی با دیگر جریانها بوده و بر همین اساس با اصلاحطلبان و اصولگرایان معتدل در حال رایزنی هستیم ولی منتظریم تا ۱۹ بهمن شورای نگهبان لیست نهایی کاندیداهای تایید صلاحیت شده را اعلام کند.» او که امکان تغییر حوزه انتخابیهاش از تهران به رشت را رد نکرده، در عین حال گفته «هنوز وضعیت صلاحیت برخی کاندیدها به مانند غلامعلی جعفرزاده {نماینده ادوار رشت} مشخص نشده و برای اعلام سرلیست و اعضای لیست باید صبر کرد، ولی بسیار امیدواریم شورای نگهبان و نهادهای ذیربط فرآیند پیشین را اصلاح کند تا همه جریانات در انتخابات شرکت کنند.»نوبخت با این حال نسبتبه تضعیف جایگاه مجلس در حوزه تصمیمگیری انتقاد کرده و گفته «جایگاه مجلس شورای اسلامی به دلایل گوناگون تضعیف شده و نخستین دلیل آن است که نمایندگان فعلی مجلس شامل تمامی سلایق مردم نمیشود؛ زیرا تا زمانی که همه سلایق در مجلس حضور پیدا نکند، مجلس دچار نقصان میشود. مجلس بهلخاظ نظارتی نیز قادر به انجام وظایف نیست و مجلس فعلی نیز نتوانست به درستی به عملکرد نظارتی خود عمل کند و این امر نیز باعث تضعیف جایگاه مجلس شد.»
همزمان با انتشار این سخنان دبیرکل حزب اعتدال و توسعه اما سخنگوی یکی از احزاب اصلاحطلب نیز به اظهارنظر درباره انتخابات پیشرو پرداخته از «امکان ارائه لیست ۱۰ تا ۱۵ نفره از سوی اصلاحطلبان و اعتدالگرایان» سخن گفته است. محمدصادق جوادیحصار که در این رابطه با ایسنا به گفتوگو نشسته، گفته است: «اگر شرایط بهگونهای باشد که بتوانیم لیست بدهیم، ممکن است یک لیست با حضور ۱۰ یا ۱۵ نفر در تهران ارائه کنیم ولی خیلی بعید است که در شرایط فعلی بتوانیم لیست کامل بدهیم؛ زیرا کاندیدای نام آشنا و رایآور خیلی کم داریم.
ممکن است افراد فرهیختهای باشند که تاییدصلاحیت شده باشند ولی آنها تمایلی برای حضور در لیست نداشته باشند و احزاب هم با آنها ارتباط نگرفته باشند. تصور میکنم دستمان خیلی برای ارائه لیست قوی و رقابتی باز نیست و بعید است که بتوانیم لیست کامل در تهران ارائه کنیم.» او درباره گفتوگوی اصلاحطلبان با اعتدال و توسعه و نزدیکان لاریجانی، خاطرنشان کرد: «ما هیچگاه باب گفتوگو را نبستهایم و در سالهای گذشته با اصولگرایان گفتوگو داشتهایم. بحث این است که افراد حاضر به بازاندیشی درباره دیدگاههای خود هستند یا نه. حسن روحانی عضو جامعه روحانیت بود اما گفت که حاضرم حرف بزنیم و حرف شما را هم بشنویم. ناطقنوری که زمانی رقیب انتخاباتی خاتمی بود، در دیدگاههای خود بازنگری کرد و مصالح عمومی کشور را به مصالح جناحی ترجیح داد. او الان مورد حمایت، تایید و مشورت اصلاحطلبان بوده و عضو جامعه اصلاحگران در کشور محسوب میشود. لاریجانی هم فهمید که ما چرا فریاد میزدیم که دایره خودی و غیرخودی انتها ندارد. او شاید الان فهمیده که باید تواناییهای خود را بسیج کند به همین دلیل باب گفتوگو اصلاحطلبان با این جریانها باز است.» سخنگوی حزب اعتمادملی در عین حال با بیان اینکه «در تهیه لیست انتخاباتی نباید چک سفید امضا بدهیم»، گفت: «در سال ۹۲ بین روحانی و عارف، ظاهرا شرایط برای روحانی مهیاتر بود و خاتمی از عارف درخواست کرد که کنار بکشد و با حمایت اصلاح طلبان، روحانی انتخاب شد. او در دولت اول خود خوب عمل کرد اما در دولت دوم دیگری احساس نکرد که باید به تعهداتش عمل کند چون فکر میکرد رای دولت دوم او به دلیل عملکرد خودش است؛ بنابراین به سمت اصولگرایان شیفت کرد و هرچه بیشتر در برابر آنها کوتاه آمد، آنها بیشتر به او هجمه کردند. وقتی روحانی گفت که من دست خودم را به سوی منتقدان دراز میکنم، من همانجا گفتم آنها دست شما را نخواهند فشرد.» جوادیحصار با تاکید بر اینکه «الان هم نباید مثل آن دوره عمل کرد»، گفت: «اگر قرار به ارائه لیست مشترک باشد، باید بین این احزاب اساسنامه، مرامنامه و تفاهمنامه روشنی به امضا برسد تا اگر شکست خوردند، بدانند که به تنهایی شکست نخوردهاند و اگر پیروز شوند هم بدانند به تنهایی موفق نشدهاند.»
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد