2 - 12 - 2024
آیین بدفرجام سهمخواهی از بودجه
«جهانصنعت»- بودجهبندی در ایران بیشتر از هر کشوری در جهان سیاسی شده است. بودجهریزان در سازمان برنامهوبودجه با توجه به سیاستهای کلی نظام در هر مسالهای عددها و ارقام متناظر را بالا و پایین میکنند تا سرانجام به تراز برسند. تازه پس از این مرحله که بودجهریزی خودش را با سیاستهای کلی انطباق میدهد بودجه به هیات دولت میرود. در این مرحله آن گروه از وزیران که لابیگری مرحلهای را میشناسند و نیز توانایی طرح مسائل برای تحتتاثیر قرار دادن بقیه اعضای دولت را دارند بر بودجه اثر میگذارند و آن چیزی را که متخصصان به آن رسیدهاند تغییر میدهند. بودجه پس از این مرحله به کمیسیونهای مجلس میرود و پس از آن به کمیسیون تلفیق بودجه رفته و
بار دیگر دستخوش تغییرات میشود. براساس گزارش مجلس، اعضای این نهاد 18تغییر در اقلام و عددهای مربوط به چند بخش را اعمال کردهاند. در این مرحله هنوز دولت و سازمان برنامه کاری نمیتوانند کنند و بودجه تغییریافته به صحن علنی میآید. در این مرحله است که دوجور لابیگری بزرگ در مجلس شکل میگیرد. یک لابی را هنوز دولتیها اعمال میکنند و به اعضای مجلس میگویند چه تغییراتی را انجام دهند و لابیگری دیگر در میان اعضای مجلس است که میخواهند سهم محل انتخاب خودرا برای جلب آرای شهروندان افزایش دهند. باید بدانیم بودجه کل کشور علاوه بر اینکه یک پدیده اقتصادی است، بیشتر از آن یک پدیده سیاسی است. در پشت هر عدد و رقم نهفته در لایحه بودجه نیرویی رخ داده است و این رقم دو طرف دارد.
یک طرف آن برنده امر است که توانسته عدد خود را به بودجهریزان تحمیل کند و یک طرف آن بازندگانی هستند که بدون تردید در روزهای آینده به اتاق نمایندگان میروند تا شکست خود را جبران کنند. بههمین دلیل است که نقش و سهم نمایندگان مجلس در روزهای آینده بسیار حساس خواهد شد. بدون تردید باید اعتراف کرد سهم مجلس در تدوین و تصویب قانون بودجه کمتر از نقش دولت نیست. چه باید کرد که لایحه تهیهشده در دولت با کمترین تغییرات محتوایی مواجه شود؟ به نظر میرسد نمایندگان مجلس بیش و پیش از اینکه بودجه را یک قربانی بدانند که باید سهم خود و محل انتخاب خود را از آن بردارند و سهم بالاتری به دست آورند بهتر است اندیشه ملی را در صدر تصمیمهای خود قرار دهند. نمایندگان مجلس در سالهای گذشته چنین عمل میکردند که ارقام لایحه را طوری تغییر میدادند که در پایان کار ارقام هزینهای افزایش یابد. این اتفاق ناجوری است که اگر امسال نیز رخ دهد میتواند تراژدی درست کند و سرنوشت بودجه را به جاهای تلخ بکشاند. نمایندگان مجلس باید دنبال راهی باشند که بتوان با استفاده از آنها راه رشد اقتصادی هموار شود. به نظر میرسد سازمان برنامهوبودجه میتواند و باید در هر مرحله از کار برای شهروندان توضیح دهد چه تغییراتی در لایحه بودجه داده شده است تا بتوان سهم ناکارآمدیها را شناخت. سکوت سازمان برنامهوبودجه به این معناست که تبصرهها و مادههای افزودهشده بر لایحه درست است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد