14 - 11 - 2024
آقای رییسجمهور دو صد گفته چون نیمکردار نیست
ابراهیم خوشگفتار*
رییسجمهور اخیرا در رابطه با ناترازی برق و سوخت سخنانی فرمودند که لازم است به آن پرداخته شود. وی دستور دادند برای رفع ناترازی موانع پیشروی برداشته شود.
اینجانب سالهاست در مورد مشکل تامین برق در کشور که هیچ ربطی به تحریم و مشکلات بینالمللی ندارد فریاد زدم و متاسفانه تنها نتیجه آن بایکوت از جانب مقام عالی وزارت و… بود.
جناب آقای رییسجمهور امروز دولت شما وارث بدترین وضعیت در انرژی ( برق، گاز و…) است و برای رسیدن به وضع عادی باید اقدامات اساسی و بنیادی انجام شود.
اولین گام این است که بدانیم چرا به اینجا رسیدیم.
مقامات وزارت نیرو از 10سال قبل براساس برآورد انجامشده میدانستند که شبکه برق در سال 1403 به چه میزان برق نیاز دارد و از هماهنگی در سرمایهگذاری و تشویق به سرمایهگذاری در تولید برق که تولید خدمت و آسایش مردم بدان وابسته است نهتنها غفلت کردند که در بعضی موارد بهعمد اقدامات لازم را انجام ندادند و کاش مرجعی به این مهم رسیدگی میکرد.
عدم اجرای قانون توسط وزارت نیرو از سال 1392 تاکنون و بیتوجهی به اینکه سرمایهگذاران این حوزه هم باید سود کنند تا سرمایهگذار تشویق به سرمایهگذاری بیشتر شود و نهتنها این اتفاق نیفتاد بلکه آنجا که بخشخصوصی مجبور شد به مرجع قانون (دیوان عدالت شکایت برد) و حکم گرفت با استدلال غیرواقعی و به دروغ جلو این کار را گرفتند و سرمایهگذاران نیروگاهی برداشت کردند که نیروگاه و برق جای سرمایهگذاری نیست و برای رفع مشکلاتشان کاری نمیتوانند انجام دهند.
از سال1393 تا سال 1399 نرخ خرید برق را از نیروگاهها افزایش ندادند. باوجود تورم چندده درصدی و افزایش نرخ ارز و اکنون نیز نرخ برق بسیار کم افزایش یافته است و برای سرمایهگذار با توجه به امکان سرمایهگذاری در جاهای دیگر و با ریسک کمتر، سرمایهگذاری در نیروگاه بهصرفه و جذاب نیست.
یکی از مهمترین اقدامات در نیروگاهها صرفهجویی در سوخت و بالابردن راندمان نیروگاههاست. براساس قانون برنامه پنجم مقرر شده بود که نیروگاههای سیکل باز (گازی) بخش بخار آنها اجرا و از محل صرفهجویی سوخت هزینه سرمایهگذاری آنها پرداخت شود. چندین واحد اجرا کردند و نزدیک به 2میلیارد دلار سرمایهگذاری در سال 1393 تا 1399 انجام شد و بهدلیل عدم هماهنگی نفت و نیرو تعهد به سرمایهگذار انجام نشد و بقیه واحدها همچنان بدون اجرای بخش بخار -که هر واحد روزانه یکمیلیون مترمکعب گاز صرفهجویی میکند- ماندهاند.
عدم هماهنگی دستگاههای ذینفع (وزارتخانههای نیرو، صمت و نفت) در سرمایهگذاری در تولید برق یکی از دلایل مشکلات امروز است. وزارت صمت اعتقاد به مشکل برق ندارد و همین امروز هم این رویه موجود سرمایهگذاران را با مشکلات بسیار روبهرو کرده است که لزوم توجه به این مهم و روشهای مناسب میتواند راهگشا باشد.
دولت و شخص رییسجمهور محترم بیان فرمودند که باید به تعهدمان پایبند باشیم. امیدوارم این مهم در بدنه وزارت نیرو نیز فرهنگ شود. متاسفانه یکی از موضوعاتی که در برق باید به آن توجه ویژه میشد کنترل مصرف است که از سال1380 تاکنون باوجود قانون و تاکید به اجرا، اقدام اساسی صورت نگرفته است. امکان کنترل برق بسیار سهل و از واجبترین اقدامات است که بدان توجه نشده است. باید با روشهایی که امروزه در دنیا متداول است اقدام کنیم که میتواند تاثیر مثبتی در مصرف داشته باشد.
وزارت نیرو به جایگزینی نیروگاههای فرسوده با نیروگاههای دارای راندمان بالا و مصرف سوخت توجه نکرده و نمیکند که باید به این مهم تاکید و برای آن برنامهریزی داشت و اجرا کرد.
در دنیا بهدلیل نرخ سوخت از هر امکان که از بازیافت حرارت وجود داشته باشد استفاده بهینه میشود و در کشور ما این موضوع مغفول مانده است. امکان تولید3000مگاوات برق از اجرای بخش بخار نیروگاههای بزرگ هست که باید به فوریت اجرا شود. 300دستگاه توربین گاز دارای کمپرسور در شرکت گاز وجود دارد که میتوان برای 3000مگاوات برق از محل اجرای بخش بخار آنها اقدام کرد. 82کارخانه سیمان که هرکدام حداقل توان تولید 4مگاوات برق را دارا هستند و 80توربین گاز واحد مقیاس کوچک که مانند توربینهای گاز باید بخش بخار آنها اجرایی شود.
نرخ پایین سوخت و برق، بخشینگری و عدم اجرای قانون از مواردی است که ما را به اینجا رسانده است. آقای رییسجمهور محترم برای اجرای برنامههای تامین برق باید ابتدا دستاندرکاران در وزارت صمت که زمان برای آنها معنا ندارد و کسی که باید در اجرای برنامههای تولید برق بیشترین کمک را کند و برای زمان و تولید برق هیچ ارزشی قائل نیست با شما و تیم شما هماهنگ و گلوگاههای تاثیرگذار این سرمایهگذاری برداشته شود. به امید اینکه تیم همراه شما هم مانند شما صداقت و توجه به سرمایهگذار و حل مشکلات آنها را سرلوحه عملشان قرار دهند نه در گفتار که در کردار.
* رییس سابق سندیکای تولیدکنندههای برق
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد