10 - 08 - 2023
۱۸۶ هزار میلیارد تومان اوراق برای پروژههای عمرانی
ایسنا- رییس سازمان برنامهوبودجه کشور گفت: انتشار ۱۸۶ همت اوراق را که در قانون پیشبینی شده بود برای تکمیل طرحهای عمرانی آغاز کردهایم.
داود منظور معاون رییسجمهوری و رییس سازمان برنامهوبودجه کشور در نشست مشترک رسانهای مسوولان اقتصادی دولت با عنوان «عملکرد اقتصادی دولت سیزدهم» به ارائه گزارشی از وضعیت درآمدی کشور پرداخت و گفت: در ۴ ماهه نخست امسال رشد درآمدهای دولت را از همه منابع داشتیم. هم درآمدهای نفتی علیرغم شرایط سخت تحریم افزایش یافته و هم درآمدهای مالیاتی و گمرکی.
وی تاکید کرد: برای آسیب ندیدن انضباط پولی تلاش کردیم که متعرض منابع بانک مرکزی نشویم. این درحالی است که بنابر قانون این اجازه را داشتیم، اما تلاش کردیم تا از روشهای دیگری تامین مالی دولت را انجام دهیم. همچنین تلاش میکنیم برای تامین مالی هزینههای جاری از انتشار اوراق مالی استفاده نکنیم.
رییس سازمان برنامهوبودجه اظهار کرد: اخیرا طبق تقویم زمانبندی که با خزانهداری پیشبینی کردیم، انتشار ۱۸۶ همت اوراق را که در قانون پیشبینی شده بود برای تکمیل طرحهای عمرانی آغاز کردهایم. در تلاش هستیم تمام تعهدات مالی دولت را در سررسیدهای تعیینشده پرداخت کنیم. در این زمینه مهمترین تعهد دولت بازپرداخت اوراق و سود اوراق منتشره گذشته است. این بازپرداخت را امسال از محل درآمدهای جاری دولت انجام دادهایم.
منظور افزود: مجموعه اقدامات ما در سازمان برنامه باید به این کمک کند که اولا بانک مرکزی بتواند سیاست کنترل نقدینگی و پایه پولی را به خوبی انجام دهد و از طرف دیگر بتوانیم به تکمیل هرچه سریعتر طرحهای عمرانی نیمهتمام کمک کنیم. در دو سال گذشته بالغ بر ۶۰۰ طرح و پروژه مصوبات سفر رییس جمهوری به انجام رسیده و بالغ بر ۴۰ طرح بزرگ ملی در دو سال گذشته افتتاح شده است. برای سال جاری و سال آتی نیز حدود ۱۵۰۰ طرح و پروژه باید تامین مالی شود که اقدامات لازم در این زمینه انجام شده و طبق زمانبندی تامین مالی تکمیل این طرحها و پروژهها انجام خواهد شد.
رییس سازمان برنامهوبودجه ادامه داد: پرداخت به ذینفع نهایی اقدام دیگری است که تحقق آن را دنبال میکنیم. در این زمینه تلاش میکنیم تا پرداختهای بودجهای را به سمتی ببریم که پرداخت بودجهای مستقیما به ذینفع نهایی پرداخت شود. مجموع منابعی که اعم از طرحهای تملک، جاری، ملی و استانی امروز در دستگاههای دولتی وجود دارد، ۱۳۵ همت است؛ این رقم را دولت میتواند برای مدیریت مالی بهتر در لحظه استفاده کند.
منظور عنوان کرد: امیدواریم این اقدامات فضایی را فراهم کند تا دولت بتواند از ریالهای منابع استفاده کند و مردم شیرینی خدماتی که به آنها ارائه میشود را بهتر احساس کنند.
افزایش نرخ رشد طی دو سال قبل
رییس سازمان برنامهوبودجه با بیان اینکه «نشانههای اجرای سیاستهای بازتوزیع درآمدی دولت در قالب تبصره ۱۴ در ضریب جینی قابل مشاهده است»، اظهار کرد: در دولت گذشته در سال ۱۳۹۲ ضریب جینی ۳۶۵/۰ بود و در انتهای دولت قبل در سال ۹۹ این ضریب به ۴۰/۰ افزایش یافت، یعنی نه تنها توزیع درآمد بهتر نشد، بلکه نابرابری تشدید شد. براساس اطلاعات مرکز آمار این ضریب در دو سال قبل ۳۸۷/۰ شد، یعنی نسبت به دولت قبل ۰۱۳/۰ کاهش یافته است. امیدواریم در سال آتی این ضریب بهبود یابد، چراکه توزیع یارانه ما افزایش یافته است.
منظور با تاکید بر اینکه «در نرخ رشد طی دو سال قبل شاهد افزایش قابلتوجهی بودیم»، عنوان کرد: این نرخ طی ۲ سال قبل با احتساب نفت ۵/۴ درصد بوده این درحالی است که این نرخ در چند سال گذشته دولت گذشته منفی بود. در حوزه رشد تولید صنعتی شرکتهای بورسی، در سالهای ۱۳۹۶ تا ۱۳۹۹ متوسط رشد شاخص تولید این شرکتها ۱/۰ درصد بوده، در حالی که این نرخ در دو سال قبل ۱/۴ درصد است. همچنین میزان پالایش نفت کشور در سال ۱۳۹۹، ۰۳۸/۲ میلیون بشکه نفت بوده است، در تیر ماه امسال این عدد ۲/۲ میلیون شده است.وی اضافه کرد: تولید بنزین در سال ۱۳۹۹، ۶/۹۳ میلیون لیتر در روز بوده، اما این عدد در پایان ۱۴۰۱به ۳/۹۹ میلیون لیتر در روز رسیده است. همچنین میزان تولید روزانه نفت گاز از ۱۰۳ میلیون لیتر در روز به ۱۰۹ میلیون لیتر و میزان تولید نفت خام از ۱/۲ میلیون بشکه در پایان سال قبل به ۶۶/۲ افزایش یافته است.