22 - 12 - 2024
کمبود سوخت همچنان پاشنهآشیل نیروگاههاست
گروه انرژی- در حالی یک مقام وزارت نیرو اعلام کرد که در 10 الی دو هفته آینده قطعیهای برق برطرف خواهد شد که گزارشها بیانگر آن است که همچنان کمبود سوخت نیروگاهها عامل اصلی ناترازی برق است. مصرف سوخت مایع نیروگاهها حدود ۷۰درصد افزایش یافته است و در چهارماهه اخیر ۵۰درصد تامین سوخت مایع نیروگاهها افزایش داشته است اما سوخت تحویلی همچنان کافی نیست و قطعیهای برق ادامه دارد.
مطابق با گزارش رسمی وزارت نیرو، نیروگاههای کشور در سال 1402 حدود 90میلیارد مترمکعب سوخت معادل مصرف کردند که از این میزان، 74میلیارد مترمکعب گاز طبیعی، 10میلیارد لیتر گازوئیل، و 6میلیارد لیتر مازوت بوده است. باتوجه به رشد سالانه تولید و مصرف برق در کشور و افزایش 2/2درصدی تولید برق نیروگاهها در سال جاری، انتظار منطقی این است که مصرف گاز نیروگاهها نیز به همین میزان افزایش پیدا کند اما برخلاف این انتظار، میزان گاز تحویلی به نیروگاهها با کاهش 7درصدی (در مجموع 9ماه نخست سال) مواجه شد که مشکلات فراوانی را برای نیروگاههای کشور ایجاد کرد.
تسنیم در گزارشی در همین رابطه مینویسد: «وقتی گاز طبیعی بهمیزان کافی به نیروگاهها تحویل نشود، بهناچار باید از سوخت مایع برای تولید برق استفاده کنند، بنابراین طبیعتا کاهش تحویل گاز طبیعی به نیروگاهها، مصرف سوخت مایع را بهشدت افزایش داده و طبق آمار وزارت نیرو، مصرف سوخت مایع در نیروگاهها نسبت به سال گذشته حدود 70درصد افزایش یافته است.
سوخت مایع بیشتری نسبت به مدت مشابه سال قبل به نیروگاهها تحویل شده است که نشان از رشد حدود 50درصدی تحویل سوخت مایع نیروگاهی نسبت به مدت مشابه سال گذشته دارد اما افزایش 50درصدی تحویل سوخت مایع این کمبود را جبران نکرده است. با وجود تلاشهای شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی کشور برای افزایش تحویل سوخت مایع بیشتر در پاییز، این اقدامات پاسخگوی نیاز فزاینده نیروگاهها که در سایه کاهش 7درصدی گاز تحویلی ایجاد شد، نبوده است، واقعیتی که سبب شد برداشت از ذخایر سوخت مایع نیروگاهها افزایش یابد به طوری که ذخایر فعلی سوخت مایع نیروگاهها تقریبا به نصف میزان ذخایر در زمان مشابه سال قبل رسیده است. بررسیها نشان میدهد در زمان حاضر تامین سوخت معادل نیروگاهی بین 200 تا 210میلیون مترمکعب در روز است و همچنان معادل حدود 20 تا 30 میلیون مترمکعب سوخت کمتری برای نیروگاهها بهمنظور تولید برق پایدار وجود دارد. آرش نجفی، رییس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی در این رابطه به ایلنا گفته است: اینکه امروز در نیروگاهها خاموشی داریم بهخاطر کمبود سوخت است که باعث و بانی اصلی آن دولت سیزدهم است زیرا باید تدارکات لازم را از سال قبل انجام میداد و از فصل تابستان اقدام به پر کردن مخازن میکردند.
وی با بیان اینکه صنعت عملا در سال ۱۴۰۳ بیش از ۶۰روز تعطیلی داشته است، افزود: صنعت پتروشمی در سنوات گذشته معمولا حدود ۶۵روز از آذر تا بهمنماه کمبود گاز داشتند، اکنون به روایت یکی از مجتمعهای پتروشیمی از ۱۵ مهرماه قطعی گاز داشتهاند و یک پتروشیمی بهخصوص که 1/1میلیارد دلار برای کشور درآمد ارزی دارد، باوجود همه تدابیری که اندیشیده شده خسارت قطعی گاز را به حداقل برساند که نزدیک به ۲۰۰میلیون دلار خسارت دیده و عدمالنفع داشته اما واحدهای تولیدی این مجتمع تعطیل است.
رییس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی گفت: سالهای گذشته فقط در ایام سرد سال کمبود گاز داشتیم اما بهخاطر بیتدبیری دولت سیزدهم اکنون با بیبرقی هم مواجه هستیم. این موضوع را باید ریشهیابی کرد که کمبود سوخت از کجا نشأت میگیرد؟ چرا در سالهای گذشته این کمبود را نداشتیم؟ در طول چند ماه گذشته از زمستان سال قبل تاکنون که مصرف گاز تغییر جدی نداشته است. هرآنچه اتفاق افتاده کملطفی دولت سیزدهم به دولت چهاردهم است که آسیب آن را مردم میبینند.
نجفی تاکید کرد: واقعیت این است که باید بپرسیم چرا برای مخازن نیروگاهها برنامهریزی صورت نگرفته است. دولت سیزدهم تلاش کرد رفاه جامعه و برق خانگی تامین باشد اما درواقع به قیمت نابودی صنعت تمام شد. امروز در نیروگاهها خاموشی داریم به خاطر کمبود سوخت است که باعث و بانی اصلی آن دولت سیزدهم است زیرا باید تدارکات لازم را از سال قبل انجام میداند و از فصل تابستان اقدام به پر کردن مخازن میکردند اما مخازن را خالی تحویل دادند. بهعبارت دیگر خاموشی امروز نتایج اسب زینشده دولت سیزدهم است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد