29 - 08 - 2023
کمالگرایی با چاشنی پوپولیستی!
عیسی زارعپور: هیچگونه اختلال در اینترنت را برنمیتابیم
علی حسینی- وزیر ارتباطات بار دیگر مدعی شد که او و همکارانش در وزارت ارتباطات هیچگونه اختلال در اینترنت را برنمیتابند. به گفته زارعپور، آنها شبانهروز تلاش میکنند تا اینترنت را با بهترین کیفیت به مردم عرضه کنند. کارشناسان این حوزه بارها تاکید کردند که زیرساختهای مناسبی برای ارائه خدمات وجود ندارد و باید نسبت به بهروز کردن زیرساختها اقدامات فوری شود.
از طرفی وضعیت اینترنت در ایران با توجه به محدودیتهای گستردهای که ایجاد شده اصلا مناسب نیست؛ وضعیتی که وزیر هم از آن ناراضی است و با توجه به اینکه نمایندگان مجلس هم از این وضعیت رضایت کافی ندارند، داستان ارائه اینترنت پرسرعت در ایران به یک پیچیدگی عجیب رسیده است که هیچکس پاسخگو نیست. از یک طرف نمایندگان از وزیر ارتباطات میخواهند که پاسخگوی این شرایط باشد، از طرف دیگر وزیر میگوید از این وضعیت راضی نیستم. اینکه چه کسی باید پاسخگوی این وضعیت باشد در هالهای از ابهام قرار دارد و تقریبا هیچکس زیر بار این مسوولیت نمیرود.
از سوی دیگر آخرین گزارش جدید «اسپیدتست» از وضعیت اینترنت در جهان نشان میدهد سقوط سرعت اینترنت ثابت ایران همچنان ادامه دارد. طبق گزارش وبسایت «اسپیدتست» مربوط به ماه جولای ۲۰۲۳، متوسط اینترنت موبایل ایران به ۴۴/۳۳ مگابیت بر ثانیه و متوسط سرعت آپلود آن نیز به ۱۷/۱۰ مگابیت بر ثانیه رسیده است. این گزارش متوسط سرعت اینترنت ثابت ایران را ۱۱/۱۲ مگابیت بر ثانیه و متوسط سرعت آپلود آن را ۶۰/۲ مگابیت بر ثانیه اعلام کرده است. ایران با متوسط سرعت اینترنت موبایل ۴۴/۳۳ مگابیت بر ثانیه جایگاه خود را در رتبه ۶۷ کشور تثبیت کرده است، اما متوسط سرعت اینترنت ثابت ایران به ۱۱/۱۲ کاهش پیدا کرده که باعث شده رتبه ایران با ۳ پله سقوط به ۱۴۸ برسد.
کیفیت اینترنت بهتر میشود
با این حال عیسی زارعپور در گفتوگو ویژه خبری شامگاه یکشنبه با اشاره به دستاوردهای وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در یک سال گذشته گفت: فیبرنوری یکی از بزرگترین پروژههای در دستور اجرای وزارت ارتباطات است که به منظور تحول در اینترنت کشور انجام میشود و انشاءالله تا پایان دولت همه شهرهای کشورمان تحت پوشش فیبرنوری قرار خواهند گرفت. او افزود: برای این منظور در حال حاضر از میان هزار و ۴۰۰ شهر کوچک و بزرگ کشورمان غیر از ۸ کلانشهر اصلی حدود هزار و ۲۰۰ شهر تعیینتکلیف شدند و اپراتورشان مشخص شده است. ۱۰ روز گذشته پروانه جدید یکپارچه خدمات شبکه به اپراتورهای ارتباطی واگذار کردیم و به این ترتیب پروژه فیبرنوری بین ۷ اپراتوری که مجوز گرفتند، تقسیم شد. اکنون در هزار و ۲۰۰ شهر مشخص است که کدام یک از این ۷ اپراتور مسوولیت توسعه فیبرنوری در آن شهر را دارند. زارعپور با اشاره به لزوم همکاری همه دستگاهها برای پیشرفت فیبرنوری و اتمام پروژه تا پایان سال ۱۴۰۴ تصریح کرد: گاهی اوقات مقاومتهایی وجود دارد تا این پروژه شکل نگیرد، اما با همکاری همه عوامل از جمله فراهم شدن زیرساختهای شهری، پروژه فیبرنوری با سرعت بیشتری انجام میشود. وی همچنین افزود: پروژه فیبرنوری به ۴۰ درصد پیشرفت میرسد و ۸ میلیون خانوار تحت پوشش قرار میگیرند.
وزیر ارتباطات درخصوص افزایش کیفیت اینترنت و پایداری وضعیت اینترنت در کشور گفت: همه زیرمجموعههای وزارت ارتباطات اقدامات لازم را انجام میدهند تا هرگونه اختلال را شناسایی و آن را رفع کنند و اخیرا هم طبق دستور رییسجمهوری کمیتهای برای رفع کندی اینترنت تشکیل شد که استقبال کردیم و برنامههای کوتاهمدت و میانمدت و بلندمدتی را در کنار برنامههای خودمان داشتیم، اعلام کردیم بخشی از آن اجرا شده و انشاالله کیفیت اینترنت بهتر خواهد شد. البته نیازمند سرمایهگذاری نیاز است.
دوگانگی در سخنان وزیر
در همین خصوص کیوان نقرهکار کارشناس فناوری اطلاعات و ارتباطات به «جهانصنعت» گفت: پیرو صحبتهایی که آقای زارعپور داشتند تناقضی در صحبتهای ایشان مشهود است. وزیر ارتباطات در نشست قبلی که حضور داشتند اشاره کرده بودند که خودشان از وضعیت اینترنت راضی نیستند، اما در صحبتهای جدیدشان اعلام کردند که هیچگونه اختلالی را در اینترنت برنمیتابند. این سخنان به این معنی است که هیچ اختلالی در اینترنت وجود ندارد. عدم رضایت مبتنی بر کیفیت و عدم کیفیت است. زمانی که اختلالی وجود ندارد پس کاربران هم باید راضی باشند که اینطور نیست، بنابراین این دوگانگی در سخنان آقای وزیر جای تعجب دارد. آیا در این چند روز اخیر کیفیتها افزایش پیدا کرده یا شاید کیفیت اینترنت در محل کار آقای زارعپور بهبود پیدا کرده است. با این حال به نظر میرسد برخی از وزرای ما که مستقیما با مردم ارتباط دارند باید واقعیتها را از زبان مردم بشنوند.
این کارشناس در ادامه افزود: وضعیت اینترنت راضیکننده نیست. فارغ از بحث فیلترینگ که اساسا بسیاری از کسبوکارها را مختل کرده، باید قبول کنیم که کیفیت و سرعت اینترنت ما مطلوب نیست. قیمتهایی که مدام تغییر میکنند و هیچ تناسبی با رضایت مشتری ندارند، نکاتی است که باید مورد توجه قرار بگیرد. او در پایان گفت: به نظر میرسد تعریف نارضایتی و عدم کیفیت باید یکبار دیگر برای وزارت ارتباطات بازتعریف شود. چهبسا شاید معیارها و موضوعاتی که مدنظر کاربر است با آنچه که مدنظر وزارتخانه است متفاوت باشد.