7 - 01 - 2025
کاسبی با جان بیماران
گروه جامعه- چندی پیش خبری مبنی بر خروج داروهای شیمیدرمانی از بیمارستان شریعتی تهران در فضای مجازی منتشر شد. در این خبر عنوان شده بود که یکی از پرستاران این بیمارستان به مدت چند سال به جای داروهای شیمیایی، آب مقطر به بیماران تزریق میکرده و داروهای اصلی را در ناصرخسرو به دلالان میفروخته است. تقریبا مشابه همان خبری که چندی پیش درباره یک بیمارستان در تبریز منتشر و عنوان شد که پرونده سرقت داروهای شیمیدرمانی از بیمارستان و جایگزینی آن با آب مقطر و تزریق به بیماران سرطانی در یکی از بیمارستانهای تبریز به دستگاه قضایی رسیده و تحقیقات تخصصی از سوی دادگستری این شهر در حال انجام است. در پی انتشار این خبر، روابط عمومی بیمارستان شریعتی اعلام کرد: ضمن ابراز تاسف از وقوع این حادثه، بررسی جامع و دقیق موضوع را با هدف کشف علل آن و پیشگیری از تکرار موارد مشابه، از وظایف اصلی خود میدانیم. در این زمینه برای شفافسازی موضوع و اطلاعرسانی به شهروندان و رسانههای محترم، توضیحات ارائه شده است: وقوع این اتفاق در بهمن ماه سال گذشته (۱۴۰۲)، توسط حراست و مسوولان بیمارستان شریعتی کشف شده و بلافاصله پس از رصد و پیگیریهای لازم، فرد مورد نظر تعلیق شده و برای بررسی بیشتر به مراجع قضایی معرفی شده و برخوردهای لازم و در چارچوب قوانین صورت پذیرفته است. با توجه به اینکه پرونده در مرجع قضایی همچنان در حال پیگیری بوده، خواهشمند است بدون توجه به هرگونه شایعات، امکان سیر دقیق بررسی پرونده قضایی و به نتیجه رسیدن آن در مراجع ذیصلاح را فراهم آورید.
مرکز درمان سرطان و پیوند بیمارستان شریعتی با حضور پزشکان و کادر مجرب، به عنوان یکی از بهترین مراکز این حوزه شناخته میشود و در میان چهار مرکز برتر دنیا در زمینه پیوند قرار دارد. این بیمارستان با هدف ارائه خدمات بهتر به شهروندان گرامی، در ماههای اخیر همچنان کوشیده است با تاکید بر مسوولیت خود برای سلامت بیماران و مراجعان و تامین آرامش و اعتماد ایشان، با بازنگری در برخی فرآیندها، ارتقای استانداردهای ایمنی، بهبود کیفیت خدمات درمانی و نظارت بیشتر و بهتر، مجال دیگری برای تکرار چنین وقایعی فراهم نشود.
ورود کمیسیون بهداشت به ماجرای سرقت داروهای بیماران سرطانی
نماینده مجلس با بیان اینکه افزایش قیمت دارو منجر به سوءاستفاده افراد متخلف میشود، گفت: کمیسیون بهداشت موضوع سرقت دارو از یکی از بیمارستانهای تهران را پیگیری میکند.
حسین عبدلی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در واکنش به حادثه خارج کردن دارو به بیرون از بیمارستان توسط یکی از کارکنان بیمارستانهای تهران اظهار کرد: به دلیل اینکه داروها با ارزهای ارزانقیمت در ماه و سالهای گذشته وارد کشور شده است و با توجه به اینکه این داروها امروزه دچار نوسان قیمت در بازار بوده و قیمت آنها حدود ۲۰برابر افزایش پیدا کرده است و همین امر فرد یا افراد را وسوسه میکند که چنین جرمی را مرتکب شوند.
وی درباره اینکه آیا نسخه الکترونیک برای پایان دادن به امثال این جرمها کافی است یا نه، افزود: نسخه الکترونیک باید برای تمام داروها درست شود و فقط از طریق پزشک تجویز و مصرف شود اما این تخلف قطعا خارج از قاعده بوده و خیانت انباردار یا یکی از پرسنل را شاهد بوده است. معتقدیم که نه فقط نسخه الکترونیک، بلکه باید هر ایرانی یک پرونده الکترونیک داشته باشد. باید بتوانیم داروها را به دست مصرفکننده اصلی برسانیم زیرا در نسخه الکترونیک احتمال سوءاستفاده زیاد خواهد بود.
این عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با بیان اینکه این مساله توسط کمیسیون بهداشت و درمان پیگیری میشود، اظهار کرد: کمیسیون بهداشت و درمان به صورت قانونی در حال پیگیری است، همچنین دیروز در کمیسیون بحثهای مفصلی مطرح شد و باید با اصلاح یکسری از قوانین پایه بتوانیم اوضاع را ساماندهی کنیم، یعنی نظام سلامت به غیر از الکترونیک کردن نسخهها باید ابتدا امور بیمهها را اصلاح کند. بیمهها با اینکه دولتی هستند اما هر ساله اسامی آنها تغییر پیدا کرده و این باعث نارضایتی مردم شده است. اسم سازمان بازنشستگی فرهنگی آموزشوپرورش سال گذشته با نام حافظ بوده ولی امسال با نام ملت در بین مردم حضور پیدا کرده است اما این گسست در بیمه منجر به نارضایتی شده است. باید قوانین اصلاح شود تا این بیقانونیها از جامعه پاک شود.
دبیر کمیسیون بهداشت و درمان در مورد آخرین وضعیت پرونده بیمارستان نگاه نیز بیان کرد: هفته آینده پرونده کلینیک نگاه که منجر به نابینایی ۹نفر شده است، از طریق کمیسیون پیگیری و دلیل اصلی این اتفاق نادر مشخص و با افراد خاطی برخورد خواهد شد.
واکنش نظام پزشکی
سوءاستفاده از «یوزر و پسورد» پزشکان در سامانه نسخه الکترونیک و نشت داروهای حیاتی میلیاردی به بازار سیاه اخیرا و در شرایط برخی کمبودهای دارویی، خبرساز و البته مشکلساز شده؛ موضوعی که رییس کل سازمان نظام پزشکی تنها راه چاره آن را اجرای تکلیف قانونی «امضای دیجیتال پزشکان» میداند و تاکید دارد که با وجود آمادگی این سازمان، اما برخی در دوره قبل وزارت بهداشت و بیمهها مانع اجرای آن شدهاند. محمد رییسزاده در این باره گفت: متاسفانه با نسخهنویسی الکترونیک چالشی برای پزشکان دردسرساز شده و بعضا با سوءاستفاده از یوزر و پسورد پزشکان در سامانه نسخه الکترونیک و بدون اطلاع پزشک مربوطه، داروهای حیاتی گرانقیمت نظیر داروهای شیمیدرمانی، پیوند و… تجویز میشود و این داروها با قیمت دولتی از داروخانهها اخذ میشوند و در بازار آزاد به فروش میرسند. این موضوع در شرایط برخی کمبودهای دارویی، هم مردم را دچار مشکل میکند و هم پزشکان دچار گرفتاریهای قضایی و حقوقی میشوند.
وی با بیان اینکه این مساله مورد اعتراض سازمان غذا و دارو و سازمان تامین اجتماعی نیز است، افزود: در همین رابطه مراجعات مکرر از اعضای سازمان نظام پزشکی را شاهدیم که از یوزر و پسورد آنها در سامانه نسخهنویسی الکترونیک سوءاستفاده شده است.
رییس کل سازمان نظام پزشکی، اجرایی شدن امضای دیجیتال پزشکان را تنها راهکار جلوگیری از این سوءاستفادهها و تخلفات دانست و گفت: طبق قانون برنامه بودجه ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ امضای دیجیتال برای نسخهنویسی الکترونیک بر عهده سازمان نظام پزشکی گذاشته شده است. در همین راستا سازمان نظام پزشکی با وجود تکلیف حکومتی، بدون اخذ کمک از بودجههای عمومی، در شهریور ۱۴۰۱ سامانه مربوط به امضای الکترونیک پزشکان را طراحی و راهاندازی کرد و با حضور مسوولان وقت وزارت بهداشت و رییس کمیسیون بهداشت مجلس رونمایی شد.
وی در این باره افزود: متاسفانه از آن زمان به دلیل مقاومتهایی که در برخی حوزههای وزارت بهداشت به ویژه حوزه فناوری اطلاعات وزارت بهداشت وقت و سازمانهای بیمهگر در دوره قبل وجود داشت، این سامانه اجرایی نشد، این در حالی است که جلسات مکرری هم در این باره برگزار شد و حتی دیوان محاسبات نیز جلسهای را با حضور وزیر وقت بهداشت مختص این قضیه برگزار کرد و این موضوع را پیگیر بودند اما در مجموع این سامانه به ویژه توسط حوزه فناوری اطلاعات وزارت بهداشت در دوره قبل به دلیل بحثهایی که چندان هم شفاف نبود، اجرایی نشد.
رییسزاده گفت: بازار سیاهی که برای این داروهای حیاتی و گرانقیمت ایجاد شده، آسیبی که در این زمینه به مردم وارد میشود و همچنین آسیب به حرمت جامعه پزشکی، مشخصا متوجه کسانی است که ترک فعل انجام دادهاند و با وجود تکلیف قانونی، برای راهاندازی و اجرایی شدن این سامانه اقدامی نکردهاند.
وی گفت: وقتی داروی گرانقیمت 5/1میلیارد تومانی پیوند کلیه با نسخه پزشک و در شرایطی که خود پزشک در جریان نیست، از داروخانه اخذ و در بازار آزاد به فروش رفته، این آسیبی است که به مردم و همچنین به پزشک وارد شده و مشخصا جرم متوجه کسانی است که مانع اجرای امضای دیجیتال شدند.
رییس کل سازمان نظام پزشکی گفت: درخواست جدی سازمان نظام پزشکی از سازمان بازرسی و دیوان محاسبات آن است که به این موضوع ورود کنند و افرادی که به تکلیف قانونی خود عمل نکردهاند و مانع اجرای سامانه شدند، بازخواست شوند.
رییس کل سازمان نظام پزشکی تاکید کرد: اگر امضای دیجیتال در سامانه نسخه الکترونیک اجرایی میشد، این تخلفات تقریبا به صفر میرسید چراکه امضای دیجیتال دست خود پزشک است و با تلفن همراه وی قابلیت استفاده دارد و امکان سوءاستفاده ندارد.
رییس کل سازمان نظام پزشکی گفت: متاسفانه مراجعات مکرری از سوی اعضای سازمان داریم که با این سوءاستفادهها در پیچ و خم محاکم قضایی گرفتار شدهاند تا اثبات کنند چنین داروهایی را تجویز نکردهاند.
رییسزاده گفت: در این زمینه با سازمان بازرسی و دیوان محاسبات مکاتبه خواهم داشت و باید این موضوع مشخص شود که چرا با وجود تکلیف قانونی و آمادگی سازمان نظام پزشکی برای اجرای امضای دیجیتال پزشکان اما برخی حوزهها در دوره قبل در وزارت بهداشت و بیمهها مانع اجرای آن شدند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد