24 - 09 - 2024
چوب تحریم لای چرخ توریسم
نادر نینوایی- ایران سالهاست که با تحریمهای بینالمللی و خصوصا تحریمهای بانکی مواجه است و فعالان اقتصادی کشور هریک به نحوی با این شرایط پرمخاطره دستوپنجه نرم میکنند. تورگردانان که در سالهای اخیر تحت تاثیر تنشهای داخلی و منطقهای و همهگیری کرونا با معضلات بسیاری مواجه بودهاند، از محل تحریمهای بانکی ایران به شدت متضرر شده و دود این آتش به چشم آنها نیز رفته است.
مشکلاتی که بر سر انتقال پول وجود دارد باعث شده تورگردانان ایرانی به ناچار آنطور که رییس جامعه تورگردانان ایران به «جهانصنعت» گفته، در شرایطی مشابه با قاچاقچیان ارز، پول حاصل از فروش تور خود را به داخل کشور بیاورند.
باید در نظر داشت ورود واسطهها به جریان انتقال پول و نیز خطر بلوکهشدن پولها، همواره در این سالها تورگردانان ایرانی را آزرده است و انتظار میرود سیاست و سازوکاری مناسب برای حل این دست مشکلات تورگردانان ایرانی اندیشیده شود.
چالشهای انتقال پول برای تورگردانان
درخصوص چالشهای انتقال پول برای تورگردانان ایرانی، ابراهیم پورفرج، رییس پیشین جامعه تورگردانان به «جهانصنعت» گفت: در این سالها برای ورود پولهای حاصل از فروش تور به کشور، تورگردانان زیانهای بسیاری دیدهاند. اتفاقا خیلی از پولهایی که حاصل از فروش تور بود، در کشورهایی که تصور میکردیم به ما نزدیک هستند، به مشکل خوردند. مشکل از اینجا ناشی میشد که با ورود تور به کشور به سبب آنکه امکان انتقال مستقیم پول به داخل ایران وجود نداشت، اعلام میکردیم هزینه تور را به حسابی در کشور سوم انتقال دهند. نتیجه تداوم این روند در بلندمدت اما این بود که واسطهها بخشی از پول را منتقل کرده و بخش اعظم آن را به تورگردان نمیدادند و حتی در پیگیریهای بعدی پاسخ تلفنهایمان را نیز ندادند.
وی ادامه داد: با این شرایطی که وجود دارد کار کردن در حوزه تورگردانی بسیار سخت شده است. توجه داشته باشید زمانی که شما به حساب فردی در کشور دیگر پول واریز میکنید، همیشه این ریسک وجود دارد که در یک مقطعی واسطه از انتقال و واریز پول شما به حسابتان اجتناب کند. مواردی بوده که همین واسطهها پولهای حاصل از فروش تور را منتقل نکردند و باوجود سفر به کشور آنها و پیگیری اما دستمان به جایی بند نبوده است.
رییس پیشین جامعه تورگردانان خاطرنشان کرد: شرایط بسیار سختی وجود دارد و در این وضعیت آدم دلش برای ایران و ایرانی میسوزد. درواقع شرایط در کشور بهگونهای است که برای فروش تور و انتقال پولهای آن با چالش مواجه هستیم. در یک مورد ۴۰۰هزار یورو از پول خودم در یکی از کشورهای اروپایی با مشکل مواجه شد و بانک این کشور اجازه واریز پول به شرکت من- که یک شرکت ایرانی بود- را نداد. به هر حال تحریمها و شرایط کنونی تاثیر خود را بر نقلوانتقالات مالی نیز گذاشتهاند و پولهای بسیاری که حاصل از فروش تور بوده به همین شکل در کشورهای مختلف با مشکل مواجه شده و امکان انتقال آنها وجود ندارد. در نظر داشته باشید که تورگردان علاقهمند به ایران است و سعی دارد کشورش را به عنوان یک کشور صاحب تاریخ و تمدن به دنیا معرفی کند و روا نیست که چنین شخصی از امکان انتقال پول خود به کشورش محروم باشد.
هزینههای بالای تورگردانی
پورفرج ضمن اشاره به هزینهبر بودن فعالیت تورگردانی و مشکلات این قشر خاطرنشان ساخت: بخش خصوصی از آمدن گردشگر به کشور منافع دارد، اما منفعت تورگردان از محل ورود گردشگر خارجی، نهایتا ۱۰درصد پول پرداختی گردشگر است و ۹۰درصد باقیمانده باید برای تامین خدمات مورد نیاز گردشگر هزینه شود. هزینههای گردشگر ورودی برای تورگردانان بسیار زیاد بوده و شامل هزینه هتل، حملونقل، خوراک، راهنمای گردشگری و تهیه بلیت اماکن تاریخی و موزهها میشود. به بیان دیگر، درآمد حاصل از توریست اینگونه نیست که تمام آن برای تورگردان سود باشد و لازم است که هزینههای جانبی بسیاری پرداخت شود. به این ترتیب آژانسهای تورگردان معمولا چیزی بین ۵ تا ۱۰درصد پولی که دریافت میکنند، درآمدشان است.
وی در خاتمه با اشاره به امیدهایی که با تغییر دولت شکل گرفته است، گفت: آقای پزشکیان انسان بسیار محترمی است و من با وی ملاقات داشتهام. رییسجمهور بسیار علاقهمند است که مشکلات سیاسیای که وجود دارد را حل کند و با دیگر کشورها ارتباط برقرار کند. با وجود این باید دید برخی جریانها اجازه تحقق این موضوع را میدهند یا خیر.
انتقال قاچاقی پول تورگردانان
به داخل کشور
در این سالها با توجه به تنگ شدن پیچ تحریمها هربار روشهای جدیدی برای انتقال پول به داخل کشور به کار گرفته شده است.
مصطفی شفیعیشکیب، رییس جامعه تورگردانان ایران و نایبرییس مجمع تشکلهای گردشگری کشور به مشکلاتی که تورگردانان برای ورود پول به کشور با آن مواجه هستند اشاره داشته و گفت: در مورد کاستیهای قانونی که داریم باید بگویم مشکل عمدهای که تورگردانان دارند این است که برای آوردن پول توری که میفروشند به داخل ایران، همواره با معضل و مشکل روبهرو هستند.
وی افزود: در اکثر موارد تورگردانان ناچارند به صورت قاچاقی و شبیه به قاچاقچیان ارز، پول خود را به داخل کشور بیاورند. به نظرم اگر مجلس و دولت بتوانند قانونی وضع کرده و وضعیتی بهوجود آورند که تورگردان پول خود را بدون مشکل از خارج به داخل کشور بیاورد و مجبور نشود به عناوین مختلف دست به کارهای غیرمعمول و غیرمعقول بزند، این بزرگترین خدمتی است که میتوانند به تورگردانان کنند. نایبرییس مجمع تشکلهای گردشگری کشور خاطرنشان کرد: خیلی آژانسهای کشور هستند که هنوز بعد از مدتها پولهایشان در خارج از کشور مانده است و نمیتوانند آن را به کشور وارد کنند یا اگر این پول را به داخل میآورند با ترس و نگرانی وارد کشور میکنند. به نظرم اگر FATF برقرار شود و شرایطی بهوجود آید که تورگردانان این نگرانیها را نداشته باشند، قاعدتا میتوانیم خیلی بهتر و روانتر هم در زمینه تورگردانی کار کنیم و هم با ورود ارز به ایران، به کشورمان خدمت کرده باشیم. وی در پایان یادآور شد: تمام این موارد در صورتی میسر میشود که حاکمیت این موضوع را در اولویت خود قرار داده و شرایطی فراهم کند که بتوانیم با دنیا تعامل برقرار کنیم؛ تعامل برقرار کردن با دنیا نیز مستلزم آن است که روابط بانکی صحیح داشته باشیم، بتوانیم پولمان را بهدرستی به جریان بیندازیم و البته بتوانیم ارتباط مستمر و سالم با دنیا برقرار کنیم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد