20 - 08 - 2024
چند توصیه جدی به پزشکیان
محمدصادق جنانصفت
نگارنده این یادداشت همه برنامههای عمرانی تدوین شده در سالهای پیش از انقلاب اسلامی و نیز میزان اجرای آنها را خوانده و همچنین برنامههای اول تا ششم توسعه که قانون شده و باید اجرا میشد را خواندهام و نتایج و کارنامه اجرایی این شش برنامه را نیز با دقت مطالعه کردهام. به نظرم میرسد دستکم از این منظر- با توجه به تفاوتی که شغل من یعنی خبرنگار اقتصادی با آقای پزشکیان به مثابه یک عنصر سیاسی دارد- سواد کارشناسی بیشتری از آقای پزشکیان دارم. بنابراین به خود جرات میدهم که چند توصیه کارشناسی به رییسجمهوری که در سختترین روزهای ایران باید امور اجرایی کشور را سامان دهد، داشته باشم.
توصیه یکم؛ احتیاط کنید
نخستین توصیه به آقای پزشکیان این است که از این پس و در هر جایی که قرار است از برنامههای دولت چهاردهم حرف بزند، با احتیاط کامل و با مکث بگوید که «برنامه من همان برنامه هفتم است.» آقای پزشکیان، بعید است شما وقت و حوصله کرده باشید که همه صفحهها، دستورها و برنامهها و سیاستهای تمامی بخشهای برنامه هفتم را بهطور دقیق و کارشناسانه بخوانید بنابراین از چیزی که اطلاعات کارشناسی دقیق ندارید کمتر سخن گفته و با احتیاط بگویید که قانون برنامه هفتم، همان برنامه دولت چهاردهم است.
توصیه دوم، برنامه را بخوانید
توصیه بعدی این است که پس از استقرار دولت چهاردهم، مدتی اداره دولت را به معاون اول خود بسپارید و خودتان به همراه یک گروه از اقتصاددانان از هر جناح سیاسی که برنامهنویسی در سطح برنامههای پنجساله را انجام دادهاند و نیز به همراه ریاست سازمان برنامهوبودجه جای جای قانون برنامه هفتم را با دقت بخوانید. برای اینکه بدانید چه خبر است یادآور میشوم که برای تدوین قانون برنامه هفتم چهار گروه کارشناسی- سیاسی در «مجتمع تشخیص مصلحت نظام»، «مجلس شورای اسلامی»، «شورای نگهبان قانون اساسی» و نیز نهاد دولت در برنامه هفتم دست داشتهاند و هر بخش و جزئی از برنامه هفتم با دیدگاههای گوناگون نوشته شده است بنابراین پیش از اینکه به منتقدان بدهکاری بیشتری پیدا کنید، کاستیها و کجیهای قانون را بیابید و تغییر دهید. برخی اطلاعات این قانون برای سالهای قبل از 1401 است و نیز در همین مدت دو سال تازهسپریشده تحولات شگرفی در دنیا اتفاق افتاده و نیز مناسبات ایران با غرب بدتر شده است بنابراین باید وقتی کافی برای خواندن و درک عمیق از قانون برنامه هفتم پیدا کنید.
توصیه سوم، جداسازی کنید
مطابق قانون اساسی و در اصل 126 این قانون رییسجمهوری اسلامی ایران به طور مستقیم مسوول امور اداری- استخدامی و نیز برنامه و بودجه است. در همان اصل پیشبینی شده است رییسجمهور میتواند اختیارات خود را تفویض کند. توصیه سوم این است که این کار یعنی تفویض را هرچه زودتر انجام دهید. به این معنی که اختیارات و امکانات سازمان برنامهوبودجه را
به طور موقت افزایش داده و برخی نیروهای فکری را به این سازمان وصل کنید تا کارها آسانتر شود. تا چشم بر روی هم بگذارید باید بودجه 1404 را تهیه کنید و از سوی دیگر فشار پرشمار برای اجرای برنامه هفتم افزایش مییابد. درباره توصیههای یادشده خوب بیندیشید- البته اگر این توصیه را دیده باشید- و خود را از بحران بیشتر نجات دهید.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد