3 - 04 - 2023
چشمانداز سود شرکتها پس از رشد قیمت ارز
بررسی تحولات بازار سرمایه در ۱۰ ماه سال ۱۴۰۱ نشان میدهد، رشد نرخ ارز عامل ایجاد چشمانداز مثبت در بازار سرمایه شده است.
بررسی تحولات بازار سرمایه در ۱۰ ماه سال ۱۴۰۱ نشان میدهد، شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران در دیماه سال گذشته به ترتیب با ۹/۱۲ و ۲/۱۲ درصد رشد نسبت به ماه قبل ارقام یک میلیون و ۶۸۹ هزار و ۱۴۴ و ۲۱ هزار و ۵۰۸ واحد را ثبت کردند.
رشد قیمت ارزهای خارجی و چشمانداز سوددهی مناسب شرکتها از عوامل رشد بازارسرمایه در دیماه بوده است. شاخص کل هموزن بورس اوراق بهادار تهران که وزن یکسانی به تمامی صنایع (نمادها) میدهد، در دیماه ۱۴۰۱ نسبت به ماه قبل با رشد ۱/۱۸ درصدی همراه شد.
شاخص مذکور در ۱۰ ماه منتهی به دیماه ۱۴۰۱ نسبت به دوره مشابه سال قبل با رشد ۸/۵۶ درصدی همراه بوده است.
بازدهی بالاتر شاخص هموزن در ۱۰ ماه سال گذشته نسبت به مدت مشابه سال قبل (۸/۵۶ درصد) در مقایسه با بازدهی شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در این مقطع (۳۲ درصد) نشاندهنده بهبود بازدهی صنایع کوچک در مقایسه با بازدهی صنایع بزرگ است.
ارزش بازار سهام بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران در دیماه سال ۱۴۰۱ نسبت به ماه گذشته به ترتیب با رشد ۶/۱۲ و ۷/۱۲ درصدی ارقام ۶۲ هزار و ۲/۵۳۲ و ۱۶ هزار و ۲/۱۹۸ هزار میلیارد ریال را ثبت کردند که نسبت به ۱۰ ماه سال قبل با افزایش ۴۱/۱۲ و ۴/۲۵ درصدی همراه بودهاند.
ارزش بازار بدهی بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس در دیماه سال ۱۴۰۱ به ترتیب با افزایش ۴/۰ و کاهش ۲/۰ درصدی نسبت به ماه گذشته ارقام ۱/۵۲۳ و ۴ هزار و ۵/۲۵۵ هزار میلیارد ریال را به خود اختصاص دادهاند که نسبت به ۱۰ ماهه سال قبل به ترتیب با رشد ۲۲/۶۲ و ۲۱ درصدی همراه بودهاند.
مانده اوراق بدهی در بازار فرابورس به تفکیک ماهیت ناشر دولتی، شهرداریها و شرکتی حاکی از آن است که در ۱۰ ماه سال گذشته نسبت به مدت مشابه سال قبل به ترتیب با رشد ۵/۴، ۵/۸۳ و ۴/۱۲۱ درصدی مواجه بوده است.
در این مقطع سهم اوراق دولتی ۲/۷۲ درصد، سهم اوراق شهرداریها ۷/۲ درصد و سهم اوراق شرکتی ۱/۲۵ درصد بوده است.
مجموع ارزش معاملات سهام در بازار بورس اوراق بهادار تهران در ۱۰ ماه سال ۱۴۰۱ نسبت به دوره مشابه سال قبل با افزایش ۵/۱ درصدی به ۷ هزار و ۵/۸۴۴ هزار میلیارد ریال رسید.
حجم معاملات سهام در این مقطع نسبت به دوره مشابه سال گذشته نیز با رشد ۸/۳۱ درصدی به ۳/۱۵۷۲ میلیارد سهم رسید.
طی ۱۰ ماه سال گذشته مجموع تامین مالی از طریق بازار سرمایه با ۷/۳۷ درصد کاهش نسبت به مدت مشابه سال قبل از رقم ۵ میلیون و ۵/۵۸۰ هزار میلیارد ریال به ۳ میلیون و ۴/۴۷۸ هزار میلیارد ریال رسید.
کاهش ۸/۹۶ درصدی ردیف افزایش سرمایه شرکتهای سهامی عام از محل مازاد تجدید ارزیابی (مجوزهای ارائهشده) در زیر گروه سرمایهای اصلیترین عامل در کاهش تامین مالی از طریق بازار سرمایه در ۱۰ ماه سال گذشته نسبت به دوره مشابه سال گذشته تلقی میشود.
۱۴۰۱، سال کاهش ریسک سرمایهگذاری در بورس
همچنین ایرنا مینویسد: در سالی که گذشت، سازمان بورس و اوراق بهادار به منظور پاسخگویی به همه ذائقههای موجود در بازار و برای جلوگیری از اتفاقات ناگوار سالهای گذشته، مجوز پنج مدل صندوق سرمایهگذاری جدید را صادر کرد.
اغلب افرادی که در سال ۹۹ با ریزش شاخصهای بورس و فرابورس دچار زیانهای سنگینی شدند تازهوارد بودند که با سرمایههای اصلی (و نه مازاد) خود به صورت مستقیم در بورس سرمایهگذاری کردند.
به خصوص کسانی که با رفتاری پرریسک اقدام به تک سهم شدن کردند و بدون توجه به اصول تنوعبخشی به پرتفوی و رعایت حد ضرر، ماهها و شاید چند سال روی سرمایهگذاری اولیه خود باقی ماندند؛ زیانهایی که نه همه آن، بلکه بخش مهمی از آن به دلیل انتخاب شیوه نامناسب بوده است.
سازمان بورس و اوراق بهادار برای پیشگیری از تجربه تلخ گذشته و در راستای تنوعبخشی به ابزارهای سرمایهگذاری غیرمستقیم در بازار سرمایه، در دوره مدیریت جدید (به طور ویژه در سال ۱۴۰۱) سیاست تنوعبخشی به صندوقهای سرمایهگذاری و فراهم کردن زیرساختهای گسترش آن را در دستور کار قرار داد، به طوری که در سالی که گذشت مجوز پنج نوع صندوق سرمایهگذاری جدید شامل اهرمی، تضمین اصل سرمایه، املاک و مستغلات، صندوق سرمایهگذاری بخشی و مختص اوراق دولتی، برای اولین بار صادر شد.
هر کدام از صندوقهای مذکور ویژگی منحصربهفردی دارند. به عنوان مثال صندوق تضمین اصل سرمایه مخصوص معاملهگران ریسکگریز است؛ چراکه اصل سرمایه افراد را در هر شرایطی حفظ میکند. برعکس در صندوقهای اهرمی این امکان وجود دارد که سرمایهگذاران بیش از سرمایه اولیه خود توان ریسک و کسب بازدهی را داشته باشند.
با ورود صندوقهای بخشی امکان سرمایهگذاری در یک حوزه و صنعت خاص مانند پتروشیمی، فولاد و… ممکن شد؛ همچنین افرادی که میخواهند با سرمایه خرد در بازار املاک و مستغلات سرمایهگذاری کنند حالا میتوانند سراغ صندوق املاک و مستغلات بروند.
حال به نقطهای رسیدهایم که با تنوعبخشی به صندوقهای سرمایهگذاری، تمام افراد با هر نوع ذائقه و سطح ریسکپذیری میتوانند به صورت غیرمستقیم در بورس سرمایهگذاری کنند و اقدامات انجامشده باعث کاهش ریسک کلی بازار و ریسک سرمایهگذاری آحاد جامعه، در بازار سرمایه شده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد