24 - 08 - 2024
چرایی اختلال در چرخه نقدینگی دارو
مهر- مدیر اجرایی کانون هموفیلی ایران به تبعات اختلال در تامین نقدینگی صنایع دارویی و آثار آن در دسترسی بیماران به دارو اشاره کرد. احمد قویدل گفت: عدم پرداختهای به موقع سازمانهای بیمهگر بهخصوص سازمان تامیناجتماعی موجب اختلال اساسی در چرخه نقدینگی شرکتهای پخش دارو شده است.
وی افزود: در حالی که ماههاست گروهی از بیماران هموفیلی از کمبود داروی هیومیت (برای بیماران مبتلا به اختلال ون ویلبراند) و فاکتور ۱۳ در رنج و عذاب به سر میبرند، طی چند روز گذشته این کمبود مرتفع شد اما شرکت پخشکننده به دلیل مطالبات سنگین مالی (۵میلیارد تومان) از داروخانه مرکز درمان جامع هموفیلی ایران که ناشی از عدم پرداخت مطالبات این مرکز توسط سازمان تامیناجتماعی است از تحویل سهمیه داروی این مرکز خودداری کرده است.
قویدل مبنی بر اینکه سازمانهای بیمهگر از چه تاریخی مطالبات آن مرکز را نپرداختهاند، گفت: پرداختهای بیمه سلامت اگرچه عقب است اما از نظم معینی برخوردار بوده و مطالبات داروخانه مرکز درمانی هموفیلی بالغ بر ۱۸میلیارد تومان است ولی سازمان تامیناجتماعی از مرداد۱۴۰۲ بدهیهای خود را به صورت نامنظم و با جا گذاشتن برخی صورتحسابها پرداخت کرده و از دی۱۴۰۲ تاکنون هیچ پرداختی نداشته و حجم سنگینی از نقدینگی شرکتهای پخش در این سازمان بلوکه شده است. برای نمونه مطالبات داروخانه مرکز ما از سازمان تامین اجتماعی ۴۲میلیارد تومان است. وی افزود: انصافا هر مرکز طرف قرارداد در کشور چنین مطالباتی در حوزه صرفا دارو از سازمانهای بیمهگر داشته باشد عملا نقدینگی بخشخصوصی کشور در این سازمانها بلوکه شده است.
قویدل ادامه داد: عملا این شرکتها اهرم فشاری برای اخذ مطالبات خود ندارند و با توسل اهرم مرسوم تجاری از تحویل کالای خود فارغ از اینکه دارو است و موجب التیام درد بیمار است، به مرکز بدهکار خودداری میکنند.
مشاور هیاتمدیره کانون هموفیلی ایران افزود: داروی هیومیت با توجه به خونریزیهای طبیعی ماهانه زنان و دختران برای این گروه از بیماران بسیار ضروری و حیاتی است. متاسفانه چهارسال گذشته یکی از دورههای پردرد برای بیماران هموفیلی بوده است.
وی گفت: بسیار امیدواریم دولت جدید بتواند مشکلات حوزه دارو و درمان را حل کند. از آنجا که رییسجمهور استراتژی و برنامه خود را توصیه رهبری قرار داده است که «بیمار نباید رنجی جز رنج بیماری داشته باشد»، در انتظار اقدامات فوری رییسجمهور و وزیر بهداشت دولت چهاردهم هستیم.
قویدل ادامه داد: اگرچه در نگاه کلی سفارش رییسجمهور در رابطه با عدم عجله در عزل و نصبهای مدیران میانی در یک نگاه کلی سفارش خردمندانه است اما از سوی دیگر در برخی حوزهها از جمله بهداشت و درمان به خصوص سازمان غذا و دارو و رفاه اجتماعی آنقدر نابسامانی جدی است که وزرای جدید باید برای نصب مدیران کارآمد تعجیل کنند.
وی افزود: اگر چرخه نقدینگی بین بیمهها، مراکز درمانی و داروخانهها و شرکتهای پخش اصلاح نشود بحرانهای جدیتر دامن سلامت کشور را خواهد گرفت. رنجآور است که بیمار نیازمند دارو باشد و دارو در انبار شرکت پخش محبوس شود. انواع دردها را بیمار بکشد، وضعیت اقتصادی شرکتهای پخش بحرانی شود و کسی از سازمان تامین اجتماعی نپرسد چرا چنین گره کوری در حوزه سلامت ایجاد کرده و پاسخگو هم نیست. قویدل گفت: شرایط بهگونهای است که به نظر میآید رییسجمهور برای حرکت دادن چرخه نقدینگی تامین دارو و خدمات حوزه سلامت متقاضی برداشت از صندوق ذخیره ارزی شود.
وی در پایان افزود: دولت چهاردهم باید این باور را داشته باشد که حوزه بهداشت و درمان یک حوزه امنیتی برای مردم است که هم در قانون اساسی حق بر سلامت تصریح و هم در برنامه هفتم توسعه بر آن تاکید شده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد