27 - 10 - 2024
چراغسبز مجارستان به تجار ایرانی
در جدیدترین مذاکرات مقامات دولتی مجارستان با فعالان بخش خصوصی ایران، طرف مجارستانی از تمایلش برای سرمایهگذاری در حوزههای مختلف تحریمی و غیرتحریمی صحبت کرده است. بر همین اساس هم ایرانیها میتوانند با 10میلیون یورو در مجارستان سرمایهگذاری کنند .
مرور تجارت ایران با کشورهای اروپای شرقی نشان میدهد، شرایط تجارت ایران با این کشورها مطلوب نیست. برای نمونه تجارت ایران و مجارستان براساس دادههای رسمی حدود 40میلیون دلار است. ایران حدود 6 تا 10میلیون دلار به مجارستان صادرات و 30میلیون دلار از آن کشور وارد میکند. مبادلهای که به باور تحلیلگران این حوزه به شدت تحتتاثیر تحریمهای ایران قرار گرفته و به همین دلیل محدود است. اما ایران میتواند در حوزههای غیرتحریمی مانند غذا، کشاورزی و دارو و پزشکی با مجارستان تجارت کند.
در این مسیر هم کمیتههای مشترک که منتهی به تشکیل اتاق مشترک ایران و مجارستان میشود، میتواند از نگاه تحلیلگران تجارت بینالملل موثر باشد. البته در تمام سالهای اخیر به باور فعالان این حوزه مشکلات نقلوانتقال مالی و حملونقل و لجستیک و بهتبع آنها هزینههای بالای مبادلاتی در کنار عدم تسریع در روندهای گمرکی از جمله چالشهای پیشروی تجارت دو کشور بوده است.
بر همین اساس، محمدمهدی عسگری، معاون امور بینالملل اتاق ایران معتقد است: باید برای حل این مشکلات گروهها و کارگروههای تخصصی مختلفی درست شود تا شرکتهای دو کشور با هم به صورت تخصصی کار کنند.
به نقل اتاق ایران او که در نشستی با سفیر ایران در مجارستان و معاون سفارت مجارستان در تهران اظهارنظر میکرد؛ به شناسایی فرصتهای صادراتی خاص و استفاده از نقاطقوت موجود در بخشهایی مانند کشاورزی، فناوری و داروسازی برای تنوع بخشیدن به سبد تجاری ما و کاهش وابستگی به کالاهای تحریمشده، اشاره کرد که باید در دستور کار قرار گیرد.
به گفته عسگری، تراز تجاری ایران و مجارستان مطلوب نیست؛ ما حدود 6 تا 10میلیون دلار به مجارستان صادرات و 30میلیون دلار از آن کشور واردات داریم. ظرفیت اقتصادی دو کشور بسیار بالاست.
عسگری گفت: باید مشکلات تجارت میان ایران و مجارستان آسیبشناسی شود و سفارت دو کشور راهکارهای عملیاتی برای حل آن ارائه کنند. البته شرایط تحریم بر این حجم تجارت پایین تاثیرگذار بوده است. اما ما هم دوستان خود را در شرایط سخت میشناسیم.
معاون بینالملل اتاق ایران با اشاره به سابقه تاریخی و سیاسی دو کشور، ادامه داد: سوابق دوستی تاریخی میتواند کمک کند تا بخشی از این موانع را کنترل کنیم. حتما مشترکات فرهنگی دو کشور به گستردهترشدن سطح روابط تجاری کمک میکند. مثلا دو کشور میتوانند راههای همکاری تجاری در چارچوب مقررات و موافقتنامههای بینالمللی را بیابند و در عین حال مسیرهای تجاری جایگزین و مکانیسمهایی برای کاهش تاثیر تحریمها پیدا کنند.
عسگری به توسعه روابط بانکی، نقلوانتقال مالی، مشکلات حملونقل و لجستیک، تسهیل تجارت کارآمد برای تسریع در روندهای گمرکی و به حداقل رساندن هزینههای مبادلاتی و نیز بهکارگیری ابتکارات دسترسی به بازار اشاره کرد. وی اذعان داشت: برای حل این مشکلات باید گروهها و کارگروههای تخصصی مختلفی درست شود تا شرکتهای دو کشور با هم به صورت تخصصی کار کنند. در این کارگروهها نمایندگان اتاق بازرگانی دو کشور هم حضور داشته باشند تا دو طرف به راهحلهای عملی برسند.
او به شناسایی فرصتهای صادراتی خاص و استفاده از نقاط قوت موجود در بخشهایی مانند کشاورزی، فناوری و داروسازی برای تنوع بخشیدن به سبد تجاری ما و کاهش وابستگی به کالاهای تحریمشده، اشاره کرد که باید در دستور کار قرار گیرد.
به گفته عسگری، کشور مجارستان در غرب اتحادیه اروپا، دسترسی کمنظیری به غرب و شرق اتحادیه اروپا دارد و میتواند به هاب منطقه برای صادرات کالاهای ایرانی تبدیل شود. در این مسیر میتوانیم از تجارت الکترونیک و ارز دیجیتال هم استفاده کنیم.
در ادامه این نشست، آندراس فولوپ گابور، معاون سفارت مجارستان در تهران با اشاره به سابقه تاریخی و فرهنگی دو کشور گفت: ما علاقهمند به توسعه روابط تجاری با ایران هستیم. در پنج سال ما تجربههای مختلفی چون کرونا و بحران اقتصادی را از سر گذراندیم؛ الآن هم مشکلاتی در منطقه وجود دارد. ولی ایران و مجارستان دو کشوری هستند که برای صلح تلاش میکنند و این بستر خوبی برای همکاریهای دوجانبه است.
او تصریح کرد: مشکلات نمیتواند ما را از مسیر تعامل بازدارد؛ ما به آینده با اطمینان نگاه میکنیم. ما عملگرا هستیم و حضور ما در ایران نشانه و تاکیدی بر عملگرایی ماست. احساس، گفتار و اعمال ما با هم همخوانی دارد و امیدواریم بتوانیم همکاری خوبی با هم داشته باشیم.
بعد از آن مرتضی مرادیان، سفیر ایران در مجارستان هم با اشاره به تاریخ روابط صد سال اخیر دو کشور گفت: مجارستان موقعیت بسیار خوبی به لحاظ جغرافیایی در قاره اروپا دارد؛ از طرفی روابط خوبی با کشورهای اروپایی و ایران دارد و این بستر میتواند در توسعه تجارت خارجی دو کشور مورد توجه قرار گیرد.
او ادامه داد: باید شرکتهای خصوصی دو کشور با هم آشنا شوند؛ اتاق ایران میتواند روند بوروکراسی را کوتاهتر کند. افزایش سطح شناخت جوامع کسبوکار دو طرف از یکدیگر یک ضرورت است و باید اتفاق بیفتد.
مرادیان به تشکیل کارگروه تخصصی هم اشاره کرد و گفت: در آن کارگروه میتوان مسائل و مشکلات را احصا و به صورت دقیقتر بررسی کرد.
در ادامه این نشست روبرت نمت، مسوول بخش اقتصادی سفارت مجارستان در تهران هم گفت: کشور مجارستان موقعیت و شرایط خوبی برای سرمایهگذاری مستقیم دارد؛ بوداپست یکی از شهرهای مهم اروپاست که جزو مقاصد اصلی سرمایهگذاران در جهان است. این کشور موقعیت خوبی دارد و عضو سازمانهای مهم بینالمللی از جمله اتحادیه اروپا و جزو شنگن است.
نمت ادامه داد: سازمان توسعه سرمایهگذاری مجارستان، مسوول حمایت از سرمایهگذاری مستقیم است و این سیاست اقتصادی کشور است که برای سرمایهگذاران خدمات، تسهیلات، مشاوره و کاهش مبالغ مالیاتی در نظر گرفته شده است.
او در ادامه به صنعت خودروسازی مجارستان اشاره کرد: اتومبیلسازی مهمترین بخش اقتصاد و صنعت این کشور است. در ساخت باتری با چین و کره جنوبی همکاری داریم. ظرفیت همکاری در حوزه ساخت پتروشیمی، نیروگاههای تجدیدپذیر، پالایشگاه و… وجود دارد.
مسوول بخش اقتصادی سفارت مجارستان در تهران از سهولت ثبت شرکت در مجارستان گفت: زمینه همکاری در حوزههای کشاورزی، بهداشت و دارو، صنایع غذایی و تصفیه آب وجود دارد و سازمان توسعه سرمایهگذاری آماده است به صورت رایگان به علاقهمندان مشاوره دهد. لازم به ذکر است حداقل سرمایهگذاری در مجارستان 10میلیون یورو است.
در ادامه حسین ارگی، رایزن بازرگانی ایران در مجارستان که به صورت آنلاین در نشست حضور داشت، مهمترین چالش بین دو کشور را چالش لجستیکی دانست. راهآهن آنکارا به بوداپست میتواند در کاهش هزینه حملونقل کالا از ایران به مجارستان اثر بگذارد. او از لزوم دسترسی به بانک اطلاعاتی گفت که میتواند در تصمیمگیری تجار کمک کند. از طرفی میتوانیم در حوزههای غیرتحریمی مانند آب، کشاورزی، دارو و غذا و پزشکی به مجارستان همکاریهای خود را گسترش دهیم.
شاهرخ میرزاحسینی، رییس توسعه روابط تجاری خانه صنعت و مدیر مرکز تجاری خانه صنعت در مجارستان هم از ظرفیتهای سرمایهگذاری در این کشور گفت: حوزه کشاورزی، دامپروری، صنایع غذایی و دارویی، انرژیهای نو و صنعت خودرو ظرفیت خوبی برای همکاری و سرمایهگذاری است. اما قبل از سرمایهگذاری باید اطلاعات خوبی از قوانین و مقررات کشور مجارستان به دست آورد.
او افزود: باید مجارستان را به عنوان هاب منطقه در نظر بگیریم. اگر کالایی از مرز مجارستان عبور کند در کل اروپا و اروپای مرکزی و شرقی امکان عرضه آن وجود دارد.
در این نشست سما فرخندهنژاد، مدیر اداره اروپای معاونت بینالملل اتاق ایران هم گفت: با گسترش همکاری دو کشور ایران و مجارستان، میتوان کمیته تجاری مشترک متشکل از نمایندگان شرکتهای ایرانی و مجارستانی تشکیل داد. این کمیته به عنوان بستری برای همکاری و تعامل، به کسبوکارهای هر دو کشور قدرت میدهد تا فعالانه مشارکت اقتصادی داشته باشند. در ادامه با افزایش همکاری، چشماندازی برای تبدیل این کمیته تجاری مشترک به یک اتاق بازرگانی مشترک ایران و مجارستان وجود دارد. اتاق مشترکی که توسط فعالان اقتصادی ایران و مجارستانی اداره میشود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد