15 - 09 - 2024
پیشبینی افزایش 50درصدی تقاضای جهانی برق
«جهانصنعت»- نتایج یک مطالعه جدید نشان میدهد، افزایش استفاده از وسایل گرمایشی و سرمایشی کنار گرمایش جهانی، تقاضا برای انرژی تا سال ۲۰۹۹ را ۵۰درصد افزایش خواهد داد. این در حالی است که هماینک ناترازی برق در ایران مشکلات متعددی را برای مصرف بخش صنعت و مصرف خانگی ایجاد کرده است. بررسیها نشان میدهد، شدت تکانه وارده بر اقتصاد ناشی از قطعی برق بخش «صنعت» 3هزار و ۶۹۷ برابر شدت تکانه وارده بر اقتصاد ناشی از قطعی برق «فعالیتهای اداری و خدمات پشتیبانی» است.
به گزارش تسنیم، محققان دانشگاه ایلینوی اوربانا گزارش میدهند، پیشبینیهای انرژی جهانی موجود، تاثیر تغییرات آبوهوا بر سیستمهای گرمایش و سرمایش شهری را تا سال 2099 حدود 50درصد دستکم گرفته است و در صورتی که انتشار گازهای گلخانهای به همین مقدار باقی بماند، تقاضای جهانی برای انرژی 50درصد افزایش پیدا خواهد کرد که این اختلاف میتواند تاثیر عمیقی بر برنامهریزی تولید انرژی پایدار داشته باشد.
محققان همچنین نقش استفاده از سیستمهای گرمایشی و سرمایشی را نیز در تغییر آبوهوای شهرها بررسی کردهاند و میگویند استفاده از سیستمهای گرمایشی و سرمایشی در واحدهای مسکونی و تجاری میتواند تاثیر بزرگی بر اقلیمهای محلی و افزایش تقاضای انرژی داشته باشد.
لی ژائو، استاد مهندسی عمران و محیطزیست دانشگاه ایلینوی اوربانا دراینباره گفت: گرمایی که از سیستمهای گرمایش و سرمایش تولید میشود، بخش قابلتوجهی از کل گرمای تولیدشده در مناطق شهری است. این سیستمها گرمای زیادی تولید میکنند که در جو شهرها منتشر و باعث گرمتر شدن آنها میشود و تقاضا برای سیستمهای سرمایش داخلی را افزایش میدهد که گرمای بیشتری را به اقلیمهای محلی میرساند.
دانشمندان هشدار میدهند که این گرمای ایجادشده کنار گرمای جهانی قرار میگیرد و تغییرات چشمگیری را در تقاضای جهان برای انرژی ایجاد خواهد کرد که باید مورد بررسی قرار گیرد.
ژائو میگوید: تیم ما در زمان حاضر در حال یادگیری نحوه تاثیر بیشتر متغیرها و عدم اطمینانهایی مانند رطوبت، مصالح ساختمانی و تلاشهای آینده برای کاهش تاثیر آبوهوا بر مدلهای خود برای بهبود پیشبینیهای تقاضای انرژی است. یافتههای این مطالعه در مجله Nature Climate Change منتشر شده است.
به گزارش مهر، به نقل از اتاق بازرگانی تهران، مقایسه شدت تکانه قطع برق به کل اقتصاد در سطح بخشهای اقتصادی نشان میدهد، شدت تکانه وارده بر اقتصاد ناشی از قطعی برق بخش «صنعت» 3هزار و ۶۹۷ برابر شدت تکانه وارده بر اقتصاد ناشی از قطعی برق «فعالیتهای اداری و خدمات پشتیبانی» است.
قطعی برق بخش «صنعت» ۹۳۸برابر قطعی برق بخش «فعالیت خدماتی مربوط به تامین جا و غذا»، ۱۱۷برابر قطعی برق بخش «آموزش»، ۱۰۱برابر قطعی برق بخش «ساختمان»، ۳۳برابر قطعی برق بخش «استخراج معدن»، ۲۳برابر تکانه قطعی برق بخش «عمدهفروشی و خردهفروشی» و ۱۵برابر قطعی برق بخش «کشاورزی، شکار، جنگلداری و ماهیگیری» موجب کاهش تولید ناخالص داخلی کشور میشود.
آنطور که اتاق تهران بررسی کرده، قطعی برق حتی در میان رشته فعالیتهای مختلف صنعتی نیز آثار و تبعات یکسانی ندارد بهطوری که رشته فعالیتهای «تولید فلزات پایه»، «تولید مواد شیمیایی و فرآوردههای شیمیایی»، «تولید محصولات غذایی»، «تولید سایر فرآوردههای معدنی غیرفلزی»، «تولید محصولات فلزی ساخته شده»، «تولید چوب و محصولات چوبی»، «تولید منسوجات» و «تولید فرآوردههای لاستیکی و پلاستیکی» بیشترین تکانه قطعی برق را به اقتصاد وارد میکنند.
به گزارش «جهانصنعت»، ناترازی برق اگرچه در مردادماه سالجاری به اوج خود رسید و خسارتهای پیدا و پنهان متعددی به صنایع وارد کرد، اما آغاز این ناترازی از سال 1392 کلید خورده و از سال ۱۴۰۰ به بعد شدت گرفته است.
بررسی وضعیت تولید برق در سال 1402 اما حاکی از آن است که ظرفیت اسمی نیروگاههای کشور در سال گذشته با 7/1درصد افزایش نسبت به سال قبل به 351/92مگاوات رسیده است. با وجود آن، اختلاف میان تقاضای پیک و قدرت تامینشده در لحظه پیک در سال ۱۴۰۲ به بیش از 400/12مگاوات
رسیده است.
آنگونه که مرکز پژوهشهای مجلس گزارش کرده است، حداکثر افزایش ظرفیت محققشده در این سالها مربوط به سال ۱۴۰۱ با حدود ۴۰۰۰ مگاوات افزایش ظرفیت عمدتا حرارتی بوده است، بهگونهای که تا پیش از سال ۱۴۰۲ از میان نیروگاههای جدیدی که در هرسال وارد مدار شدهاند، بخش اعظم ظرفیت جدید متعلق به نیروگاههای حرارتی بوده، اما برنامه وزارت نیرو برای افزایش ظرفیت نیروگاهی در سالهای ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴ در بخش تجدیدپذیر بسیار بیشتر از افزایش ظرفیت محقق شده درسالهای قبل است.
براساس این گزارش، بیش از ۹۰درصد از تولید برق کشور در سال ۱۴۰۲ توسط انواع نیروگاههای حرارتی سیکل ترکیبی بخاری، گازی و تولید پراکنده تامین شده و تنها بخش بسیار اندکی (حدود 5/0درصد از تولید برق کشور) توسط نیروگاههای تجدیدپذیر تامین شده است. در این حال، سهم سوختهای مایع گازوئیل و نفتکوره در سبد سوخت نیروگاهی رو به افزایش بوده و این سهم در سال ۱۴۰۲ به حدود ۱۹درصد رسیده است.
در این میان، نکته جالب این است که ارزش مجموع سوخت مصرفی نیروگاههای حرارتی در سال ۱۴۰۲ معادل ۹۶۳هزارمیلیارد تومان تخمین زده میشود که از این مقدار ۴۲۶هزارمیلیارد تومان مربوط به سوختهای مایع با احتساب قیمت صادراتی گازوئیل و نفتکوره و ۵۳۶هزار میلیارد تومان مربوط به سوخت گاز طبیعی با احتساب قیمت خوراک پتروشیمیها بوده است.
بررسی سهم مصرفکنندگان مختلف داخلی و صادرات برق از مجموع مصرف برق در سال ١٤٠٢ نشان میدهد که بخش صنعت بزرگترین مصرفکننده برق در سال ١٤٠٢ بوده و ٣٦درصد از کل مصرف برق کشور را به خود اختصاص داده است. بخش خانگی نیز با ٣١درصد، در رتبه دوم قرار دارد. صادرات برق نیز باوجود منافع اقتصادی و راهبردی آن، سهم اندکی (یکدرصد) داشته است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد