15 - 03 - 2025
پنتاگون گزینههای نظامی را بررسی میکند
دونالد ترامپ، رییسجمهور آمریکا بر لزوم کنترل کشورش بر گرینلند برای تقویت امنیت بینالمللی تاکید کرده است. همزمان پنتاگون موظف شده تا گزینههای نظامی برای حفظ دسترسی آمریکا به کانال پاناما را بررسی کند که از مهمترین مسیرهای آبی استراتژیک جهان به شمار میرود.
به گزارش یورونیوز، دونالد ترامپ، روز پنجشنبه سیزدهم مارس (۲۳اسفند) به مارک روته، دبیرکل ناتو گفت که کنترل آمریکا بر گرینلند برای تقویت امنیت بینالمللی ضروری بوده و این در حالی است که سخنان پیشین او در مورد الحاق این جزیره استراتژیک قطبی به ایالاتمتحده با واکنشهای منفی در اروپا و دانمارک مواجه شده است. ترامپ در حالی که در دفتر بیضیشکل خود در کاخ سفید کنار روته نشسته بود، به او گفت: «میدانی مارک، ما به گرینلند برای امنیت بینالمللی نیاز داریم، نه فقط برای امنیت خودمان. بسیاری از بازیگران مورد علاقه ما در حال عبور از سواحل آنجا هستند و باید مراقب باشیم. وی افزود: حالا بعدا راجع به آن حرف میزنم.
وقتی از رییسجمهوری آمریکا بهطور مستقیم درباره احتمال الحاق گرینلند سوال شد، وی گفت: فکر میکنم این اتفاق خواهد افتاد. ترامپ از زمان روی کار آمدن مجدد در کاخ سفید در تاریخ ۲۰ژانویه (یکم بهمن) موضوع الحاق گرینلند به ایالاتمتحده را به یکی از نقاط مهم گفتوگو تبدیل کرده است. نظرسنجیها نشان میدهد که بیشتر مردم گرینلند مخالف پیوستن به آمریکا هستند، اگرچه اکثریت آنها به استقلال تدریجی از دانمارک تمایل دارند.
همزمان مقامات آمریکایی به خبرگزاری رویترز گفتند که ارتش ایالات متحده موظف شده تا اقداماتی را برای تضمین دسترسی کامل آمریکا به کانال پاناما فراهم کند. یکی از مقامات آمریکایی به شرط ناشناس ماندن به رویترز گفت که سندی تحت عنوان «راهنمای میاندورهای امنیت ملی» از سوی دولت جدید، از ارتش خواسته تا گزینههای نظامی برای حفظ دسترسی به کانال پاناما را بررسی کند.
پنتاگون آخرین بار در سال ۲۰۲۲ میلادی «سند راهبرد دفاع ملی» خود را منتشر کرد که در آن اولویتهای نظامی آمریکا مشخص شده است اما این سند میاندورهای، خطمشی کلی سیاستها را مشابه فرامین اجرایی و سخنرانیهای عمومی ترامپ تعیین میکند.
دونالد ترامپ، رییسجمهوری ایالات متحده بارها گفته است که میخواهد «کانال پاناما را باز پس بگیرد». این کانال در باریکترین قسمت خشکی بین آمریکای شمالی و جنوبی واقع شده است و یکی از مهمترین مسیرهای آبی استراتژیک جهان به شمار میرود اما او هیچ توضیحی درباره نحوه انجام این کار و اینکه آیا اقدام نظامی لازم خواهد بود یا نه، ارائه نکرده است.
یک مقام آمریکایی دیگر به رویترز گفت که ارتش ایالات متحده گزینههای زیادی برای حفظ دسترسی به این کانال، از جمله تضمین همکاری نزدیک با ارتش پاناما دارد. آمریکا و پاناما طبق یک پیمان، متعهد به دفاع از کانال در برابر هر تهدیدی به بیطرفی آن هستند و اجازه دارند برای انجام این کار اقدام یکجانبه کنند. ایالات متحده حقوق ساخت و بهرهبرداری از کانال را در اوایل قرن بیستم به دست آورد. ایالات متحده در یک پیمان دیگر مورخ سال ۱۹۷۹، در دوران ریاستجمهوری جیمی کارتر توافق کرد که کنترل کانال را تا پایان سال ۱۹۹۹ به پاناما تحویل دهد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد