23 - 06 - 2017
پرداخت ۵۰۰ میلیارد تومان سود سهام عدالت
رییس سازمان خصوصیسازی کشور از تصویب ۵۰۰ میلیارد تومان سود برای دوره مالی سال ۹۵ (ویژه مشمولان سهام عدالت) به وسیله شرکتهای سرمایهپذیر در کشور خبر داد. به گزارش تسنیم میرعلی اشرف پوریحسینی در مصاحبه با رادیو ضمن اشاره به این جمله که سازمان خصوصیسازی هنوز مبلغی از شرکتهای سرمایهپذیر دریافت نکرده است، افزود: این سازمان به محض دریافت سود سهام عدالت از شرکتهای مزبور آن را بین مشمولان توزیع خواهد کرد. وی همچنین با بیان اینکه بهطور طبیعی مجامع عمومی شرکتهای سرمایهپذیر تا پایان تیرماه هر سال برگزار و سودهای موجود شناسایی و تقسیم میشود، اظهار داشت: شرکتهای مزبور هشت ماه مهلت دارند این سود را طبق قانون در اختیار سازمان خصوصیسازی قرار دهند. رییس سازمان خصوصیسازی با اشاره به این جمله که تاکنون افزون بر ۵۰۰ میلیارد تومان سود برای دوره مالی سال ۹۵ ویژه مشمولان سهام عدالت به وسیله شرکتهای سرمایهپذیر با برگزاری مجامع عمومی تصویب شده است، گفت: این میزان سود در خوشبینانهترین حالت تا پایان تیرماه به بیش از دو تا سه هزار میلیارد تومان خواهد رسید. وی در ادامه افزود: سازمان خصوصیسازی برای اینکه بتواند توزیع سود را در مقاطع مختلف با اولویتهای خاص انجام دهد به نحوی که تمامی مشمولان به نوعی بتوانند سود دریافت کنند مصوبهای تقدیم شورای عالی اصل «۴۴» قانون اساسی کرده است. پوریحسینی اضافه کرد: سازمان خصوصیسازی در این مصوبه دنبال تحقق دو شرط اساسی یعنی سودی که از شرکتهای سرمایهپذیر وصول میشود همزمان بین مشمولان توزیع شود و دیگری دریافت سود سهام از شرکتهای مزبور زودتر از موعد مقرر هشت ماهه است. وی یادآور شد: بدون شک با موافقت شورای عالی اصل «۴۴» قانون اساسی از این دو شرط، سازمان خصوصیسازی به محض وصول سود از شرکتهای سرمایهپذیر در بین مشمولان توزیع خواهد کرد.
حجم افزایش سرمایه شرکتها
از سوی دیگر، حدود ۵۸۰۰ میلیارد تومان از سود سهام عدالت در ۱۰ سال گذشته به افزایش سرمایه شرکتهای حاضر در سبد این سهام اختصاص داده شده است. پس از ابلاغ بندهای مختلف سیاستهای کلی اصل «۴۴» در سالهای ۸۴ و ۸۵، «طرح توزیع سهام عدالت» پیشنهاد و عملی شد و براساس این طرح قرار شد ۵۰۰ هزار تومان از سهام بهترین و سودآورترین شرکتهای بورسی به مشمولان به این شرط داده شود که در مدت ۱۰ سال از سود این سهام، اقساط آن پرداخت شود و پس از تسویه کامل، این سهام قابلیت خرید و فروش پیدا کند که بعدها این رقم به یک میلیون تومان افزایش پیدا کرد. بر این اساس نگاهی به وضعیت سبد سهام عدالت نشان میدهد درصدهای مختلفی از سهام ۶۰ شرکت در این پرتفو قرار گرفته است که علاوه بر مالکیت سهام این شرکتها، مشمولان میتوانند سود سال مالی ۹۵ شرکتهای حاضر در سبد سهام عدالت را نیز از سالجاری دریافت کنند. همچنین بررسی وضعیت افزایش سرمایه این شرکتها حکایت از آن دارد که در ۱۰ سال اجرای طرح توزیع سهام عدالت، دولت به نیابت از مشمولان و با هدف حفظ تعداد و ارزش سهام عدالت آنها، در افزایش سرمایه ۶۰ شرکت حاضر در سبد این سهام شرکت کرده است. بر این اساس حدود ۵۸۰۰ میلیارد تومان از سود سهام عدالت طی این سالها به افزایش سرمایه شرکتها اختصاص داده شده و دولت ضمن همراهی با مجامع عمومی این شرکتها از دریافت و واریز آن به خزانه صرفنظر کرده است. گفتنی است، طبق آمار معادل ۳۳۰۰ میلیارد تومان مشارکت در افزایش سرمایهها که نتیجه آن حفظ ارزش سهام مشمولان بوده در سه سال و نیم اخیر اتفاق افتاده است.
آگاهسازی ۸۶ درصد روستاییان
افزون بر این روستاییان و عشایر با ثبت آمار ۸۶ درصدی ورود اطلاعات به سامانه سهام عدالت، بالاترین میزان مراجعه به این سامانه را داشتهاند. در نیمه اسفندماه سال گذشته بود که از سامانه سهام عدالت به نشانی www.samanese.ir رونمایی شد تا دارندگان سهام عدالت با مراجعه به آن از وضعیت صورتحساب خود آگاه شده و در صورت تمایل نسبت به تسویه باقیمانده اقساط خود اقدام کنند. همچنین از اواخر فروردینماه امسال این امکان در سامانه سهام عدالت بهوجود آمده است تا مشمولان سهام عدالت با ثبت شماره شبای حساب بانکی خود در این سامانه از سود سال مالی ۹۵ شرکتهای حاضر در پرتفوی سهام عدالت در ماههای پیشرو بهرهمند شوند. از اینرو تازهترین آمارها نشان میدهد از مجموع ۴۷ میلیون مشمول در قید حیات سهام عدالت تاکنون بیش از ۳۵ میلیون نفر به این سامانه مراجعه کردهاند و از صورتحساب سهام خود اطلاع یافتهاند که این تعداد مراجعه، ۷۵ درصد از مجموع واجدین شرایط و مشمولان سهام عدالت را شامل میشود. همچنین در این میان روستاییان و عشایر با ثبت آمار ۸۶ درصدی ورود اطلاعات به سامانه سهام عدالت، بالاترین میزان مراجعه به این سامانه را داشتهاند و از مجموع حدود ۱۶ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر روستاییان و عشایر مشمول سهام عدالت، تاکنون بیش از ۱۴ میلیون نفر از آنان دستکم یکبار به سامانه سهام عدالت مراجعه کردهاند. با وجود این اما سازمان خصوصیسازی اعلام کرده است کارکنان دستگاههای اجرایی کشور کماکان کمترین آمار ورود و ثبت شماره شبا بانکی در سامانه سهام عدالت را دارند. گفتنی است، براساس تازهترین آمار مددجویان کمیته امداد، افراد تحتپوشش سازمان بهزیستی، روستاییان و عشایر سراسر کشور و کارگران فصلی و کارگران ساختمانی، گروهها و اقشار پیشرو در استفاده از خدمات سامانه سهام عدالت شامل دریافت صورتحساب اقساط و ثبت شماره شبا بانکی هستند.