9 - 03 - 2025
پرداخت خسارت به آسیبدیدگان
«جهانصنعت» – روزهای پایانی 1403 یکی پس از دیگری میگذرند و در حالی که کمتر از دو هفته تا نوروز 1404 و فرارسیدن سال نو خورشیدی مانده، یک عضو کمیته حقیقتیاب بررسی اعتراضات و جنبش «زن، زندگی، آزادی»، از مهمترین اقدامات این کمیته در این نزدیک به دو سالی که از زمان تشکیل در اردیبهشتماه 1402 تاکنون انجام گرفته، خبر داده است. سکینه پاد، حقوقدانی که به عنوان یکی از اعضای کمیته ویژه بررسی ناآرامیها و اعتراضات سال ۱۴۰۱ در ارتباط با اقدامات این کمیته با ایلنا گفتوگو میکرد، ابتدا از چند و چون فعالیت این کمیته پس از تغییر دولت و روی کار آمدن مسعود پزشکیان سخن گفته و با اشاره به دستور پزشکیان مبنیبر «تمدید ماموریت کمیته با شروع فعالیت دولت چهاردهم» میگوید: «این کمیته، یک کمیته ملی است و قرار بود یک کار در سطح ملی هم انجام شود. پیش از این در زمان دولت شهید رییسی و در دوره وزارت آقای وحیدی، کمیتهای در وزارت کشور تشکیل شده بود اما نظر شهید رییسی این بود که کمیته در سطح ملی تشکیل شود، بنابراین اعضای کمیته شامل بنده که در حال حاضر وکیل دادگستری هستم، خانم زهره الهیان که در آن مقطع نماینده مجلس بودند و رییس کمیته حقوق بشر مجلس هم بود، آقای کاظم غریبآبادی که در آن زمان دبیر حقوق بشر و معاون بینالملل قوه قضاییه بود و آقای حسین مظفر که رییس کمیته و از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام هستند، انتخاب شدیم که همچنان در این کمیته حضور داریم. البته تعدادی از وکلا نیز در کمیته حضور داشتند، در ادامه دو کارگروه در ذیل این کمیته تشکیل شد که کارگروه حقوقی یکی از این کارگروهها و با مسوولیت بنده بود و در این کارگروه از استادان دانشگاه در رابطه با ماموریت کمیته استفاده کردیم.» او ادامه داد: «در همان زمان یک گزارش تهیه و به آقای رییسی تقدیم شد و در سایت کمیته هم بارگذاری شد تا در دسترس مردم قرار بگیرد. این گزارش در اختیار ستاد حقوق بشر و وزارت خارجه هم قرار گرفت تا آنها در صورت نیاز به عنوان نماینده ایران از این گزارش در سازمان ملل استفاده کنند. به کمیته حقیقتیاب بینالمللی هم اعلام کردیم که گزارش روی سایت بارگذاری شده و میتوانند از آن استفاده کنند.»
این وکیل دادگستری با اشاره به جلسهای که پس از شهادت رییسی با پزشکیان داشته، گفت: «با توجه به اینکه ماموریت ما در این کمیته به پایان نرسیده بود، گزارشی را خدمت رییسجمهور تقدیم کردیم اما کار ما هنوز به پایان نرسیده و با توجه به اینکه هنوز روی یکسری از پروندهها کار میکنیم، قاعدتا کمیته باید برای ادامه کار حکم جدیدی از رییسجمهور جدید میداشت و آقای پزشکیان ماموریت این کمیته را برای یک سال دیگر هم تمدید کردند و البته آقای ربیعی دستیار اجتماعی رییسجمهور هم به این کمیته اضافه شدند.»
پاد در بخش دیگری از صحبتهایش با اشاره به اقداماتی که در این کمیته صورت گرفته، گفت: «جبران خسارات زیادی را انجام دادیم و به اشخاص حقیقی که در آن ناآرامیها آسیب دیده بودند، جبران خسارت کردیم. حتی به افرادی که ضارب آنها هم مشخص نبود، خسارت پرداخت شد. به دیدار خانوادهها رفتیم. من در این مدت شخصا بیشترین گفتوگو را با مردم داشتم و به ۱۱استان رفتم، آقای مظفر هم در استانهایی مانند البرز، اراک و تهران با خانوادههایی که درگیر این حوادث بودند، دیدار داشت. من هم به استانهایی مانند سیستانوبلوچستان، کرمانشاه، فارس، مازندران و گیلان رفتم و با توجه به اینکه ناآرامیها در این دو استان بسیار زیاد بود، با خانوادههای درگیر در این حوادث دیدار کردم. با خانوادههایی که فرزندانشان در این حوادث کشته شده بودند نیز دیدار داشتیم.»
پاد با اشاره به برگزاری سه جلسه مشترک این کمیته ویژه با کمیته حقیقتیاب بینالمللی گفت: «خانم سارا حسین که وکیل دادگستری از کشور بنگلادش است نیز در این کمیته حضور دارد. آخرین جلسه ما با کمیته حقیقتیاب بینالمللی روز دوشنبه هفته گذشته برگزار شد. آخرین جلسه ما با کمیته حقیقتیاب جلسه بسیار خوبی بود اما نکتهای که وجود دارد این است که کمیته حقیقتیاب بینالمللی بهویژه درباره ایران نگاه سوءگیرانهای دارد ما در این جلسه به آنها اعلام کردیم که در پیشنویس گزارششان به اقدامات و جبران خسارتهایی که صورت گرفته بود، هیچ اشارهای نداشتهاید. مکانیسمهای بینالمللی برای همگرایی ملتهاست تا ارزشهای حقوق بشری توسعه پیدا کند و به آنها گفتیم که سوءگیرانه و با نگاه سیاسی به یک ملت نگاه میکنند و با این رفتار درهای تعامل و گفتوگو را میبندند.»
این عضو کمیته حقیقتیاب بررسی اعتراضات سال 1401 گفت: «گزارشی که چند روز پیش در رسانهها منتشر شد هم گزارشی از دیدار با کمیته حقیقتیاب بود اما گزارش نهایی را در اختیار رییسجمهور قرار خواهیم داد. کمیته حقیقتیاب هم حدود ۲۵اسفندماه گزارش نهایی خود را اعلام میکند. ما هم احتمالا در روزهای آینده قبل از کمیته حقیقتیاب گزارش نهایی را به رییسجمهور ارائه خواهیم کرد. تقریبا بخش زیادی از این گزارش نوشته شده و اقداماتی که داشتهایم و بررسیهایی که صورت گرفته در این گزارش آمده است. گفتوگوهایی که با مردم داشتیم هم آمده است. در سایت کمیته هم بخشی را مشخص کرده بودیم تا مردم بتوانند گزارشها و شکایتهای خود را درباره ناآرامیها در آن سال به ما ارائه دهند و گزارشهای متعددی هم از این طریق به ما رسیده و آنها را بررسی کردهایم.»
پاد با تاکید بر اینکه «اقداماتی که انجام داده بودیم، در گزارش کمیته حقیقتیاب بینالمللی نادیده گرفته شده»، این مساله را مصداق «نقض حقوق ملت ایران» خوانده و در توضیح این مساله گفته است: «با هر گزارشی علیه ملت ایران ممکن است مکانیزم بینالمللی طوری تنظیم شود که منجر به صدور یک قطعنامه یا تحریم علیه ملت ایران شود و ما این را نقض حقوق ملت ایران میدانیم. بسیاری از مشکلات کنونی ما ناشی از تحریم است و تحریمها از همین جاها رقم میخورد؛ بنابراین ما وظیفه خودمان میدانستیم که از حق ملت ایران دفاع کنیم و به آنها اعلام کردیم که خارج از قاعده انصاف و عدالت رفتار کردهاند و پیشنویس گزارش آنها بدون در نظر گرفتن صحبتهای ما بوده است. من بدون اینکه عضوی از حاکمیت باشم، در این کمیته حضور دارم؛ بهعنوان یک وکیل از حق ملت دفاع میکنم.» این وکیل دادگستری همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا گزارش به کمیته حقیقتیاب بینالملل ارائه میشود، گفت: «مطابق حقوق بینالملل وقتی یک مکانیزم داخلی در کشورها فعال میشود، مکانیزم بینالمللی از حیز انتفاع خارج میشود؛ یعنی کمیته حقیقتیاب از نظر قواعد بینالمللی جایگاهی ندارد؛ چراکه کمیته داخلی برای بررسی نقض حقوق بشر در داخل تشکیل شده و ما این گزارش را تقدیم رییسجمهور خواهیم کرد و مستقیم به کمیته حقیقتیاب گزارش نمیدهیم/ آنها سوالاتی درباره گزارش اولیه ما داشتهاند که ما به آن پاسخ دادهایم یکی از گلایههای ما به کمیته حقیقتیاب هم این بود که گزارش ما را با دقت نخوانده و هیچکدام از جبران خسارتها را ندیده بودند.»
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد