12 - 03 - 2025
پتروشیمیها به تعهداتشان عمل کردند
گروه انرژی- در حالی که دو نهاد بانک مرکزی و سازمان بازرسی بر گزارشی اصرار دارند که به گفته آنان عرضه ارز پتروشیمیها در مرکز مبادله تجاری خبر میدهد، معاون پتروشیمی وزیر نفت با حمایت از پتروشیمیها اعلام کرد که آنها به تعهدات خود عمل کردهاند.
حسن عباسزاده، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تاکید بر اینکه صنعت پتروشیمی متعهد به برگشت ارز حاصل از صادرات خود به چرخه اقتصاد کشور است، گفت: همه تعهدات ارزی شرکتهای پتروشیمی انجام شده است.
براساس اعلام معاون وزیر نفت صنعت پتروشیمی از ابتدای ۱۴۰۳ تا پایان بهمن حدود ۱۲میلیارد دلار صادرات داشته که شرکتهای پتروشیمی معادل این ارز را به چرخه اقتصاد کشور برگرداندهاند.
او با تاکید بر اینکه بخشی از ارز پتروشیمیها شامل خریدهایی میشود که لازم است صنعت پتروشیمی از خارج از کشور تامین کند، افزود: سالانه حدود ۲میلیارد دلار ارز صرف تامین کالاهای مورد نیاز صنعت ازجمله تجهیزات، کاتالیست و مواد شیمیایی از خارج میشود.
به گفته او، بیش از ۹میلیارد دلار مابقی ارز پتروشیمیها از ابتدای امسال تا پایان بهمن به سامانه بانک مرکزی تحویل شده که صرف تامین نیازهای اصلی کشور میشود.
عباسزاده یادآور شد: خوشبختانه در سال ۱۴۰۳ با وجود ناترازیهای انرژی که چند ماهی در فصل سرما گریبانگیر شرکتهای پتروشیمی و اعمال محدودیت تامین خوراک شد، ارزآوری نسبت به پارسال کاهش نیافته و افزایشی نیز بوده است. صنعت پتروشیمی متعهد به برگشت ارز حاصل از صادرات خود به چرخه اقتصاد کشور بوده و همه تعهدات ارزی شرکتهای پتروشیمی انجام شده است، ضمن اینکه از زمانی که کالا از کشور صادر میشود، زمانی لازم است که این کالا به مبادی هدف برسد و ارز آن به کشور بازگردد.
معاون وزیر نفت همچنین گفت که شرکتهای پتروشیمی ۸۰روز مهلت دارند ارز خود را به بانک مرکزی برگردانند که گاهی اوقات این زمان ۸۰روزه شرکتهای پتروشیمی در نظر گرفته نمیشود و ارز کالایی که برای مثال دیروز صادر شده نیز شامل ارزی به شمار میآید که باید برگردانده میشد.
عباسزاده با اشاره به اینکه شرکتها در مهلت دادهشده، ارزهای سررسیدشده را تحویل دادهاند، گفت: مابقی ارز نیز در زمان مقرر تحویل میشود. برخی آمارها که بیان میشود، ممکن است متعلق به سالهای قبل باشد که ثبت آماری مرسوم بوده و هنوز رفع تعهد نشده است.
وی برخی عملیات اداری را از دیگر موارد ایجاد تفاوت آمار شرکت ملی صنایع پتروشیمی و بانک مرکزی دانست و گفت: برخی شرکتهای پتروشیمی فاینانسهایی را پرداخت کردهاند که از بانک عامل هنوز به بانک مرکزی گزارش نشده است، همچنین در نظر گرفتن کوتاژ (مرحله ثبت اظهارنامه صادرات و واردات در گمرک) کالای صادراتی نیز سبب این اختلافهای آماری میشود، وگرنه شرکتهای پتروشیمی کاملا متعهد به برگشت ارز خود به چرخه اقتصادی کشور هستند.
همزمان احمد مهدویابهری، دبیرکل انجمن کارفرمای صنعت پتروشیمی هم گفت که عدم بازگشت ۳۰درصد از ارز پتروشیمیها کذب محض است و بانک مرکزی این موضوع را شفافسازی میکند.
او با اشاره به اخبار منتشرشده در رابطه با عدم بازگشت ۳۰درصد از ارز پتروشیمیها گفت: اینگونه نیست که پتروشیمیها ۳۰درصد بازگشت سرمایه نداشته باشند و بانک مرکزی برای شفافسازی قرار است گزارشی از تمامی صنایع، پتروشیمی و فولاد آماده و آن را منتشر کند. زمانی که نرخ دلار بالا رفته عرضه کمتری داشتیم و زمانی که نرخ دلار پایین آمده عرضه خود را بیشتر کردهایم. در ۱۱ماهه سال ۱۱میلیارد و ۵۰۰میلیون دلار صادرات وجود داشته که از این میزان ۹میلیارد دلار به نیما ارائه شده است و مابقی آن را تجهیزات و لوازم مورد نیاز خود را تهیه کردیم.
مهدویابهری در پاسخ به این سوال که همواره گفته میشد پتروشیمیها دیرتر زمان معین ارز خود را به سامانه نیما واریز میکنند، علت آن چیست، خاطرنشان کرد: یکی از علتهایی که وجود دارد تحریمهاست، گاهی پول مینشیند و گاهی خیر و تا زمانی که پول واریز نشود امکان عرضه به سامانه نیما وجود ندارد.
به گفته او، پتروشیمی شاگرد اول ارزآوری و بزرگترین صادرکننده غیرنفتی بوده که از سال ۹۷ تاکنون به صورت تجمیعی 97/99درصد ارزآوری داشته است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد