22 - 02 - 2025
پایه پولی کشور باید تقویت شود، ارزپاشی راهکار درستی نیست
ایسنا- یک کارشناس بازار سکه، طلا و ارز کشور معتقد است که در شرایط فعلی ارزپاشی به بازار ارز برای کنترل نرخ ارز مُسکنی مقطعی است که از قضا، ذخایر ارزی کشور را کاهش میدهد؛ بهترین راهکار برای شرایط فعلی تقویت پایه پولی کشور است که این مهم نیز با تقویت بخش تولید کشور محقق میشود.
نوسانات نرخ ارز، یکی از جدیترین موضوعات این روزهای بازار است، هر چند چند روزی با سیاست بانک مرکزی در پیشفروش سکه بازار کمی آرام گرفت اما این آرامش دوام چندانی نداشت و مجدد، رویه افزایشی خود را پیش گرفت.
شرایط اقتصادی کشور به گونهای شده که برای کاهش اثرات ناشی از آن، اخیرا رییسجمهور، خواستار ارائه راهکارها برای مقابله با نوسانات بازار ارز و بهتبع آن، بازار سکه شده است.
در این رابطه، محمد کشتیآرای، کارشناس بازار سکه، طلا و ارز در گفتوگو با ایسنا، تقویت پایه پولی از طریق توسعه مسیر تولید را بهترین و کارآمدترین راه برای کنترل بازار و مقابله با نوسانات معرفی کرد.
این کارشناس بازار سکه، طلا و ارز کشور در پاسخ به اینکه راهکارهای مقابله با نوسانات بازار ارز و سکه چه میتواند باشد که لااقل بتوانیم این نوسانات را به حداقل برسانیم، تصریح کرد: یکی از عوامل اصلی این افزایش قیمتها و نوسانات در بازارهای مختلف کشور اعم از سکه و طلا، نرخ ارز است. قیمت ارز هم با توجه به پایه پولی کشور یعنی ریال، این نوسانات را دارد.
به اعتقاد کشتیآرای، به نظر بنده، با توجه به شرایط موجود، اینکه حتی دولت و بانک مرکزی بخواهند جهت کنترل شرایط بطور مثال ارزپاشی کنند یا سکه پخش کنند، راهکار چندان منطقی نیست چراکه این رفتار، بهنوعی از بین رفتن ذخایر کشور است بنابراین بهنظر من چنانچه دولت و رییسجمهور کشور میخواهند کاری انجام دهند، باید تولید را مدنظر داشته باشند. در حقیقت باید تسهیلات را فراهم کنند که تولید در کشور افزایش پیدا کند. افزایش تولید منجربه افزایش ارزش ریال خواهد شد و طبیعتا بالا رفتن ارزش ریال، منجربه کاهش نرخ ارز خواهد شد.
وی با بیان اینکه اینها یک سلسلهای است که بهطور متوالی پشت سر هم هستند، گفت: زمانیکه مقداری ارز هم وارد بازار کنند، مُسکن مقطعی است، بعد از چند هفته چه باید کرد؟ بنابراین باید بهلحاظ اقتصاد، پایه پولی کشور را قوی کنند. تقویت پایه پولی کشور هم در وهله اول با بحث تولید هست و سپس دیگر مسائل اقتصادی. حال در کنار موضوع تولید، مسائل سیاسی نیز از آن دست مسائلی است که تاثیرگذار بر بالا رفتن ارزش ریال خواهد بود؛ هر زمان که ارزش ریال بالا برود، طبیعتا ارزش قیمت ارزها کاهش پیدا میکند و میتوان این نوسانات را کنترل کرد.
نایبرییس سابق اتحادیه طلا و جواهر تهران درخصوص برنامه بانک مرکزی جهت تقویت ارزش ریال و رشد ذخایر ارزی کشور و کاهش وابستگی به منابع خارجی، اظهار کرد: یکی از اقدامات بانک مرکزی که بسیار مثبت ارزیابی میشود و رییس کل بانک مرکزی و تیم اقتصادی میتوانند در اصطلاح بهخاطر آن سر خود را بالا بگیرند، این است که طی یکی دو سال اخیر، مقدار زیادی طلا وارد کشور شده است و این طلاها با توجه به امتیازهایی که به صادرکنندگان کالا داده شده میتوانند تعهد ارزی خود را با طلا تهاتر کنند (یعنی صادرکنندگان وقتی کالای خود را صادر میکنند، بهدلیل محدودیتهای بانکی که نمیتوانند ارز وارد کشور کنند، بهجای آن طلا وارد کشور میکنند) و این حراجهایی که الان در مرکز مبادله انجام میشود، گویای همین است که طلا وارد کشور میشود و یکی از اقدامات مثبت بانک مرکزی است.
وی افزود: یکی دیگر از اقداماتی که بانک مرکزی در رابطه با مردم انجام میدهد، همین واگذاری سکه به اشکال مختلف است که با طرق مختلف سکه وارد بازار میکند؛ همین موضوع هم سبب شده که قیمت سکه به نوعی کنترلشده باشد. همین که طی یک هفته اخیر، باوجود افزایش تقاضا، حباب سکه ثابت مانده و تغییری نداشته، نشان میدهد که عرضه متعادل و متناسب بوده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد