11 - 09 - 2024
پایداری توسعه، حذف صنعت نیست
«جهانصنعت»- محمدرضا عارف که صبح دیروز در آیین تودیع علی سلاجقه رییس سازمان محیطزیست دولت سیزدهم و معارفه شینا انصاری رییس سازمان محیطزیست دولت چهاردهم سخنرانی میکرد، در بخشی از سخنانش بر ضرورت توجه به محیطزیست تاکید کرد و در ادامه با اشاره به بخشی از سخنان سلاجقه که از ادغام سازمان منابع طبیعی با محیطزیست سخن گفته بود، گفت: «تجربه نشان داده که ادغام در کشور ما، الحاق است. گاهی هم اینقدر این دو جنس که کنار هم قرار میگیرند، متفاوت هستند که اصلا با هم جور در نمیآیند. مثلا ادغام سازمان ورزش و جوانان شاید وجه مشترک آنها این بود که جوانان ورزش میکنند. هر دو سازمان ضرر کردند.» او با اشاره به مباحثی که در جریان تدوین برنامه سوم توسعه در دولت اصلاحات در ارتباط با «منابع طبیعی» و «آب» و «محیطزیست» صورت گرفت، گفت: «شاید با دلایل احساسی و عوامانه میشد این سه بخش کنار هم قرار بگیرند و هم آب، هم محیطزیست و هم منابع طبیعی حفظ شود اما کشور تا اینجا به این نتیجه رسیده که به دلیل ملاحظات زیستمحیطی که حائز اهمیت هستند، محیطزیست باید زیرنظر ریاستجمهوری اداره شود؛ نه در قالب دستگاههایی که یک شخصیت حقوقی مستقل دارند. این نگرانی بود اگر از سطح اول اجرایی این سازمان یک فاصله کوتاهی ایجاد شود مشکلات و مسائل به مراتب بدتر میشود.» عارف تصریح کرد: «هیچگونه ادغام و الحاقی نیاز نیست و این بحث را منطقی نمیدانیم.»
معاون اول رییسجمهور با اشاره به «نفی گذشته» بهعنوان نگاه و رویکرد همیشگی دولتها گفت: «یکی از راهبردها دولت چهاردهم این بوده که مسوولان حق نفی مسوولان گذشته را ندارند. کارها را نقد میکنیم اما خدایی نکرده کاری با شخصیت افراد نداریم. با شخصیت افراد و مسائلی که پیرامون ویژگیها اخلاقی است، بنا نیست کاری داشته باشیم. البته کار سختی است چون ما در کشور عادت کردیم به جای اینکه هویت خود را مطرح کنیم، گذشته را نفی کنیم. کارهای خوب گذشته باید با جدیت دنبال شود. هر جا نقصی بوده، اصلاح میکنیم. من خوشحالم یک خانم جوان سکان این سازمان را در دست گرفته است. اصولا اقتدار خانمها بالاست. انشاءالله خانم دکتر انصاری اقتدار زنانه خود را در دولت به رخ ما میکشند. اقتدار منزل را بیاورند به دولت!» او با اشاره به اینکه «ایران بهلحاظ شاخص کل عملکرد حفاظت از محیطزیست در میان ۱۸۰کشور، رتبه ۱۱۲ را دارد»، گفت: «این آمار گویا است ولی ممکن است به دلایل اینکه در دادن اطلاعات ضعیف عمل میکنیم درصدی بالا و پایین شود.» او در عین حال گفت: «درخصوص کیفیت هوا نیز رتبه ۱۰۲ را داریم. وضعیت خاک ما بدتر از هواست. خاکی را که از بین میبریم، ۵ قرن زمان میبرد تا ساخته شود. وضعیت آب بدتر از هردو است؛ چه بلایی سر سفرههای زیرزمینی آوردهایم. درخصوص سلامت زیستمحیطی رتبه ۹۸ را داریم. در مدیریت منابع آب، رتبه ۱۰۸ را داریم. چه کار باید کرد؟! بهنظر میرسد هیچ راهی نداریم جز اینکه از خود یعنی دولت شروع کنیم. بیش از همه دولتها موظف هستند. قانون میگذاریم اما در هر جلسه دولتی یک وزیر چانه میزند که در شعاع ۱۲۰کیلومتری میخواهد کاری انجام دهد. علت این است که سازمان محیطزیست راهکار ارائه نمیدهد بلکه صورت مساله را پاک میکنیم. وسعت برخی کشورهای شمال اروپا اندازه دو، سه استان ماست اما هم صنعت دارند و هم محیطزیست آنان حفظ شده است.»
معاون اول رییسجمهور خاطرنشان کرد: «ما تکبعدی نگاه میکنیم؛ وظیفه سازمان محیطزیست ارائه راهکار است. کشور باید توسعه پیدا کند. پایداری توسعه، حذف توسعه صنعت نیست. صنعت باید جایگاه خوبی در تولید ناخالص داخلی داشته باشد. ما وفاق ملی را از موضع سیاسی نگاه نکنیم. وفاق ملی در هر بخش و هر دستگاه باید ایجاد شود. اگر یک صنعتی در یک نقطه کشور میخواهد احداث شود، باید ملاحظات زیستمحیطی آن انجام شود. اگر به هر دلیلی نداشت، سازمان کمک کند. راهکار ارائه دهد، نه اینکه به واسط قانون بخواهد جلوی آن را بگیرد. قوانینی که ما مینویسیم شفاف نیستند؛ یک کار شناس میتواند آن را تفسیر مثبت کند و یک کار شناس میتواند آن را تفسیر منفی کند.» او همچنین گفت: «اعتقاد ما این است که محیطزیست یک نگاه و رویکرد جدی در دولت وفاق ملی میخواهد. شعار این سازمان باید وفاق برای توسعه کشور و حفظ محیطزیست باشد. نباید مغایرتی بین توسعه کشور و حفظ محیطزیست باشد. من تشکر میکنم از تشکلها محیطزیستی که با علاقه و بدون چشم داشت زحمت میکشند. چقدر به آنها توجه میکنیم.گاهی از خودشان بپرسیم میگویند نیاز به خیر شما نداریم به ما شر نرسانید. با برچسبهایی که زده میشود و برخورد منفی که میشود، این انگیزه حفاظت از محیطزیست را از مردم میگیریم. تلاش میکنیم در این دوره وفاق را در این سازمان به مفهوم واقعی محقق کنیم.» عارف در پایان بر ضرورت بهکارگیری نیروهای جوان و زنان تاکید کرد و گفت: «بهکارگیری جوانان راهبرد ماست. سهم ۵۰درصدی سهم طبیعی برای خانمهاست. اگر به سابقه دانشگاهی نگاه کنیم، سهم آنان بالاتر هم میرود. اولویتی در بهکارگیری جوانان و خانمها در سازمان داشته باشیم.»
آیین تودیع و معارفه رییس مرکز بررسیهای استراتژیک برگزار شد
بازگشت رسمی ظریف
آیین تکریم و معارفه رییس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری برگزار شد. در این مراسم مصطفی زمانیان، رییس پیشین مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری، با حضور برخی مقامات دولتی تودیع شد. محمدجواد ظریف معاون راهبردی رییسجمهوری و رییس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری نیز در این نشست تاکید کرد که همکاری با زمانیان بهعنوان مشاور ارشد معاونت و مدیر پروژه «ایران آینده» ادامه خواهد یافت.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد