11 - 08 - 2024
پایان روزهای منفی بورس
«جهانصنعت»- ارزش معاملات بورس تهران به کمترین رقم در دو سال اخیر رسیده و عملا بازار با رکود معاملاتی مواجه است. در معاملات شنبه 20مردادماه 1403، شاخص کل بورس تهران هزار و 121 واحد نسبت به روز کاری گذشته بالاتر ایستاد و به سطح 2میلیون و 3هزار و 734واحد رسید. شاخص کل هموزن بورس نیز با ریزش 485واحدی در رقم 634هزار و 773واحدی ایستاد. شاخص کل فرابورس 3واحد افت کرد و به رقم 20هزار و 708واحد رسید، همچنین شاخص هموزن فرابورس با کاهش 93واحدی به سطح 109هزار و 352واحد رسید.
خروج پول حقیقی از بورس تهران
روز شنبه خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی برای دهمین روز متوالی منفی شد و 170میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شد. دیروز نماد سلیم بیشترین خروج پول حقیقی را داشت که ارزش آن 9میلیارد تومان بود. پس از سلیم، نمادهای حفارس، وپارس، شاراک و وبصادر بیشترین خروج پول حقیقی را داشتند. در سوی دیگر، بیشترین ورود پول حقیقی به نمادهای حسینا، خودرو، شکربن، پکرمان و تاصیکو تعلق داشت.
نمادهای اثرگذار بر شاخص کل
دیروز نمادهای شستا، نوری و شپدیس نمادهای سبزپوش بورس بودند که بیشترین اثر را در رشد شاخص کل بورس داشتند. در سوی دیگر نمادهای فملی، فارس و وکغدیر از معدود نمادهای قرمز بازار بودند. در فرابورس نیز نمادهای بپاس، آریا و ددانا بیشترین اثر کاهنده را بر شاخص کل داشتند و نمادهای خاور، حسینا و فصبا بیشترین اثر افزایشی را بر شاخص داشتند. در بین نمادهای پرتراکنش بورس دیروز نماد فولاد بیشترین تراکنش را داشت و شستا و خگستر در رتبههای بعدی بیشترین تراکنش قرار گرفتند. در فرابورس نیز خنور، کرمان و خاور بیشترین تراکنش را داشتند.
ارزش معاملات سهام
دیروز ارزش معاملات کل بازار سهام به 9هزار و 927میلیارد تومان رسید. ارزش معاملات اوراق بدهی در بازار ثانویه 2هزار و 407میلیارد تومان بود که 24درصد از ارزش کل معاملات بازار را در این روز تشکیل میدهد. ارزش معاملات خرد نیز با کاهش یک درصدی به نسبت روز معاملاتی قبل به رقم هزار و 684میلیارد تومان رسید.
تحلیل روز شنبه بورس
دیروز چهارمین سالگرد ریزش بورس بود و شاخصهای بورسی فاصله زیادی از سقف سال 99 خود گرفتند. بازار سهام دیروز هم در سایه دامنه نوسان یک درصدی فریز شده بود و تحرک چندانی نداشت. معاملات دیروز سهام خلاف جهت کندل معاملاتی روز گذشته بسته شد و در پایان بورس دیروز، شاخص کل با افزایش هزار و 112واحدی که معادل 06/0درصد این شاخص است، روبهرو شد. بر این اساس شاخص کل در پایان معاملات دیروز در سطح 2میلیون و 3هزار واحدی ایستاد. در طرف دیگر، قیمت معاملات سهمهای کوچک بازار سهام اما کاهش داشته، به طوری که شاخص هموزن بازار در پایان بورس دیروز 485واحد که معادل 08/0درصد این شاخص است، کاهش ارتفاع داد و به سطح 634هزار واحد رسید. گفتنی است تابلوی بورس اوراق بهادار تهران در روز گذشته، حجم معاملات را 1/4میلیارد برگه سهم و ارزش معاملات خرد (سهام، حقتقدم و صندوقهای سهامی) را هزار و 655میلیارد تومان نشان داد.
ورود و خروج پول حقیقی
تراز پول حقیقی در سهام، مانند روز معاملاتی گذشته، دیروز هم منفی بود، به طوری که در پایان بورس دیروز حدود 144میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شده است. موضوع دیگری که باید به آن اشاره کرد، اینکه تا لحظه تنظیم این گزارش حدود 150میلیارد تومان پول حقیقی به صندوقهای درآمد ثابت وارد شده است. ارزش دلاری بازار طی این چهار سال رکود از ۴۳۹میلیارد دلار در ۱۹مرداد ۱۳۹۹ به ۱۱۷میلیارد دلار در ۱۹مرداد ۱۴۰۳ رسیده است.
نخستین روز معاملاتی هفته با تداوم محدودیت دامنه نوسان سپری شد؛ بازاری که حداقل در نیمه اول وضعیت بهتری نسبت به آخرین روز معاملاتی هفته قبل داشت و بزرگان خودرویی و پتروشیمیها توانستند توجه خریداران را جلب کنند. در نهایت شاخص کل بورس سبزپوش بست و با رشد ۱۱۲۰واحدی در یک قدمی مرز 2میلیونی ایستاد، همچنین حقیقیها ۱۵۱میلیارد تومان از بازار خارج کردند و ارزش معاملات خرد به 5/1همت رسید.
سالگرد سقوط
چهار سال از آغاز سقوط بزرگ بازار سرمایه میگذرد، ارزش دلاری بازار طی این چهار سال از ۴۳۹میلیارد دلار در ۱۹مرداد ۱۳۹۹ به ۱۱۷میلیارد دلار در ۱۹مرداد ۱۴۰۳ رسیده است. در این چهار سال بازار سرمایه سه رییسجمهور و دو مجلس را تجربه کرده، آیا بازار سرمایه که بیشترین سرمایهگذاران ایرانی در آن حضور دارند مورد حمایت دولت جدید و مجلس جدید خواهند بود؟ حمایت از جنس حذف کامل قیمتگذاری دستوری، حمایت از سودآوری شرکتها و تدوین و تثبیت حداقل ۱۵ساله قوانین و مقررات مربوطه، بهروزآوری نرخ نیمایی، عرضه محصولات تمامی ناشران از بستر بورس کالا و… پارامترهایی در جهت بهبود وضعیت بازار سرمایه هستند. میتوان گفت این طولانیترین رکود بازار در دهه ۸۰ بوده که ۵۱ماه طول کشید و تنها سه ماه با شکستن آن فاصله داریم.
به نظر میرسد در این چهار سال طرف عرضه خالی از صفهای فروش سنگین شده و چنانچه نقدینگی هرچند کوچک وارد بورس شود، این رکود تمام میشود. لازم به ذکر است در دو هفته اخیر، بورس تهران تصمیم گرفته دامنه نوسان قیمتها را به محدوده مثبت و منفی یک درصد محدود کند، این تصمیم که با هدف کاهش نوسانات بازار و جلوگیری از ریزش شدید قیمتها اتخاذ شده، تاثیرات گستردهای روی انواع ابزارهای مالی موجود در بازار، به ویژه قراردادهای اختیار معامله داشته است. یکی از مهمترین اثرات این تصمیم، مرتبط با قراردادهای اختیار معامله است که در این میان، سهم ذوبآهن و صندوقهای اهرمی به دلیل ویژگیهای خاص خود، بیشترین آسیب را متحمل شدهاند. گفتنی است نرخ دلار در مرکز مبادله باز هم افزایشی است، قیمت دلار در مرکز مبادله دیروز ۴۴۵۹۴۳ریال افزایش یافته است، نیما از روز چهارشنبه تا دیروز ۱۵۷تومان افزایش یافته است، اگر سایه ریسک سیستماتیک از روی بازار برداشته شود، اثر تجمعی این افزایش نرخ نیما روی قیمت سهام جاری خواهد شد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد