4 - 04 - 2023
پارادوکس بزرگ سرخابیها در بورس
در حال حاضر دو باشگاه استقلال و پرسپولیس هر دو زیانده هستند و رو شدن عملکرد ضعیف مدیران عامل باشگاهها نشان میدهد که آنها شرایط پذیرش در بورس را از اول نداشتهاند.
یک سال پیش زمانی که سهام سرخابیها قرار بود عرضه شود، بسیاری از کارشناسان اقتصادی تاکید کردند خرید سهام این دو باشگاه هیچ سودی ندارد و فعالان بازار سرمایه هم از خرید آن خودداری کردند، اما هواداران به عشق باشگاه خود اقدام به خرید سهام کردند. در آن زمان سهام دو باشگاه استقلال و پرسپولیس در بورس عرضه شد تا شروط کنفدراسیون آسیا برای اصلاح وضعیت حقوقی این دو باشگاه اخذ شود و هواداران برای ماندن در کورس باشگاههای آسیا سهامدار شدند تا مشکلات باشگاهها حل شود، اما حالا پشت پردههایی رو شده که هواداران این باشگاهها نقرهداغ خواهند شد.
حسین قربانزاده رییس سازمان خصوصیسازی، به تازگی درباره باشگاه استقلال گفته که برای واگذاری این باشگاه یک کمیته راهاندازی شده که متولی تصمیمگیری برای هزینهکرد باشگاه بودهاند. در واقع متولی شرکتهای فرهنگی- ورزشی، وزارت ورزش و جوانان و سازمان خصوصیسازی هستند و اینها باید مجوز مصارف باشگاهها را صادر کنند اما در باشگاه استقلال مدیرعامل به تنهایی تصمیمگیری کرده و مجوز لازم دریافت نکرده و از طرف دیگر یک بار حدود ۱۱۸ میلیارد تومان برای بدهیهای خارجی از جمله استراماچونی به این باشگاه پرداخت شده که همان پشتوانه وامشان بود که به جای آن، زمینی را در بانک شهر، وثیقه کردند. از آن ۱۱۸ میلیارد تومان، ۹۳ میلیارد تومان به صورت مستقیم به حساب باشگاه واریز شده است. باشگاه، هزینههای دیگری هم داشته، ولی متاسفانه کماکان بدهی استراماچونی را پرداخت نکردهاند و این اتفاقات افتاده و در حال حاضر سهامداران میتوانند شکایت کنند، همانطور که ما شکایت کردیم و محکم پای این شکایت هستیم. وقایع مالی، کتمان شده است و حتما باید در دادگاه مورد بازخواست قرار بگیرد.
اجبار در واگذاری عامل واگذاری ضعیف سرخابیها
با توجه به اینکه باشگاههایی مثل استقلال و پرسپولیس، بورسی شده و حدود ۵۰۰ میلیارد تومان به آنها کمک شده در حالی که باشگاه استقلال، تمام پول منابع، وام و پشتوانه خود را مصرف کرده است. در آن زمان بسیاری از مدیران سرخابیها به ادعای اینکه این دو باشگاه دارایی زیادی دارند هواداران را ترغیب به خرید سهام این دو باشگاه کردند، اما حالا همین مدیران کمکم پشت پردههایی را رو میکنند که حکایت از ضرر سهامداران خرد است و احتمالا در هفته پیشرو سهام این دو باشگاه سقوط خواهد کرد.
یک کارشناس اقتصادی در گفتوگو با خبرنگار بازار با اشاره به اینکه سهام این دو باشگاه ارزنده نیست، گفت: دولت سهام این دو باشگاه را از سر اجبار و بدون اینکه شرایط واگذاری را فراهم کرده باشد، عرضه اولیه کرد و بسیاری از مردم به عشق باشگاه مورد علاقهشان سهام خریدند و برخی هم تصور میکردند به محض اینکه باشگاه وارد بورس شود، سودده خواهد شد.
علیرضا سادات با بیان اینکه در صورتی که قیمتگذاری باشگاه به درستی انجام شده باشد به واسطه تورم سهام این دو باشگاه میتواند رشد کند، افزود: در زمان واگذاری سهام این دو باشگاه، شاخص کل بورس بسیار پایینتر بود و از طرف دیگر تورم سالانه ۵۰ درصدی هم داشته به همین دلیل ارزش سهام آنها نمیتواند افت زیادی تجربه کرد مگر اینکه ورشکسته شوند.
او با تاکید بر اینکه یکی از منابع اصلی درآمدی باشگاهها، پیروزی در مسابقات آسیایی و باشگاهی داخلی است، افزود: با توجه به اینکه این دو باشگاه بازیکنان گرانقیمت دارند، هزینه بالایی هم دارند و درآمد آنها از محل پخش تلویزیونی، اسپانسری و پیروزی در مسابقات است، از این رو اگر باشگاهی به مسابقات آسیایی راه پیدا نکند درآمد اسپانسری و حق پخش تلویزیونی آن کاهش مییابد و همین موضوع منجر به افت عملکرد باشگاه هم میشود زیرا نمیتواند بازیکن خوب خریداری کند و زنجیروار باشگاه به سمت سقوط میرود.
در حال حاضر دو باشگاه استقلال و پرسپولیس هر دو زیانده هستند و عملکرد چند سال اخیر این دو باشگاه نشان داده که در مسابقات قهرمانی باشگاههای آسیا حرف چندانی برای گفتن ندارند، به همین دلیل درآمد آنها بیشتر محدود به مسابقات داخلی شده و چشمانداز روشنی برای سهامداری این دو باشگاه قابل تصور نیست و حالا که پشت پرده عملکرد انحصاری مدیرعامل باشگاه استقلال در هزینهکردها هم نمایان شده است، میتوان پی برد که این دو باشگاه اصلا شرایط حضور در بورس را ندارند.
خرج ۵۰ میلیاردی پرسپولیس از پول سهام بدون اطلاع کمیته مصارف
پس از عرضه اولیه سهام تیمهای پرسپولیس و استقلال و با جذب مبالغی که از واگذاری سهام این دو باشگاه به دست آمد کمیته مصارف تشکیل شد تا در این کمیته بر مصرف منابع مالی به دست آمده نظارت شود.
این در حالی است که باشگاه پرسپولیس مبالغی از سرمایه خود را بدون مجوز کمیته مصارف هزینه کرده و سازمان بازرسی کل کشور این مورد را تخلف تشخیص داده و به آن ورود کرده است.
در ایرادی که سازمان بازرسی کل کشور به هزینهکرد مبلغی که بدون اطلاع کمیته مصارف خرج شده آمده که «باشگاه پرسپولیس بدون داشتن مجوز کمیته مصارف، بخشی از وجوه حاصل از فروش سهام به مبلغ ۵۲ میلیارد تومان را هزینه کرده است اما انجام هزینه این مبلغ را به اطلاع کمیته مصارف نرسانده است! این در حالی است که در خصوص دلایل عدم اخذ مجوز از کمیته مصارف، پاسخی از سوی باشگاه پرسپولیس اعلام نشده است.» در این باره گفته میشود که با توجه به اسناد موجود، از مبلغ مورد اشاره رقمی در حدود بیش از ۳۲ میلیارد تومان بابت قراردادهای منعقده با بازیکنان و کادر فنی تیم بزرگسالان پرسپولیس در فصل جاری لیگ برتر به عنوان حقالزحمه هزینه شده است!
حالا باید دید که باشگاه پرسپولیس و رضا درویش مدیرعامل آن که بدون اجازه کمیته مصارف این مبلغ را هزینه کرده، در خصوص آن چه پاسخی به سازمان بازرسی کل کشور ارائه خواهند داد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد