13 - 07 - 2023
واکنش شورای عالی آموزشوپرورش به گزارش «جهانصنعت»
شورای عالی آموزشوپرورش در واکنش به گزارش روزنامه «جهانصنعت» با عنوان
«وعدههای کاغذی» که در تاریخ ۱۸ تیرماه ۱۴۰۲ منتشر شده است، جوابیهای ارائه کرده که در ادامه میخوانید. براساس مصوبه ۱۰۲۶ شورایعالی آموزشوپرورش، دانشآموزان میتوانند یکی از زبانهای انگلیسی، عربی، فرانسوی، آلمانی، ایتالیایی، روسی، اسپانیایی و چینی را انتخاب کنند. سند تحول بنیادین آموزشوپرورش و مصوبات قبلی شورای عالی تاکید دارند که ارائه آموزش زبان خارجی در چارچوب بخش انتخابی (نیمهتجویزی) برنامه درسی با رعایت اصل تثبیت و تقویت هویت اسلامی- ایرانی خواهد بود. بنابراین دانشآموز میتواند از بین زبانهای خارجی مصوب یک زبان را انتخاب کند. براساس مصوبه فوق تنوعبخشی زبانهای خارجی به دلیل نیازها و تقاضای اجتماعی جدید است و در حال حاضر تقاضاها برای آموزش زبانهای خارجی انتخابی، افزایش پیدا کرده و به همین دلیل علاوه بر زبانهای انگلیسی، فرانسه، آلمانی، ایتالیایی، روسی و اسپانیایی که قبلا بود، زبانهای عربی و چینی هم اضافه شده است.
این مصوبه امکانی را فراهم نموده که آموزش زبانهای دیگر به غیر از زبان انگلیسی به صورت برخط ارائه شود و علاوه بر آموزش غیرحضوری، فضای جدیدی هم فراهم میشود که موسسات ذیصلاح و دارای تاییدیه وزارت آموزشوپرورش به میدان آمده و خدمات آموزش زبانهای خارجی برای دانشآموزانی که متقاضی هستند، را ارائه کنند. قبلا امکان انتخاب زبانهای خارجی به دلیل عدموجود زیرساختهای مورد نیاز، وجود نداشت، اما مصوبه اخیر در فضای جدید و الکترونیکی این امکان را فراهم کرده است که دانشآموزان در کل کشور به صورت برخط بتوانند زبان خارجی خود را انتخاب کنند. آموزش زبان عربی دو وجه دارد؛ یکی اینکه عربی، زبان قرآن و دین ماست. ماموریت آموزش عربی عمومی در مدرسه این است که دانشآموز بتواند زبان دین خود را در حد آیات و احادیث و دعاهای ساده مطالعه کرده و بخواند لذا این درس باید سبک و متمرکز بر این هدف باشد.
وجه دیگر زبان عربی نیز این است که زبان عربی را عین سایر زبانها بیاموزیم تا در ارتباطات و مراودات فرهنگی، اجتماعی، علمی، آموزشی، سیاسی و اقتصادی با سایر کشورها از آن استفاده کنیم. زبان چینی نیز به دلیل گسترش فعالیتهای بازرگانی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی این کشور در سطح بینالمللی و افزایش روابط تجاری، علمی، آموزشی و اقتصادی با کشور ما و گنجاندهشدن این زبان در فهرست رشتههای دانشگاهی کشور، به این مجموعه اضافه شده است. شورای عالی آموزشوپرورش، تمام مصوبات خود را به طور منظم پایش و نظارت میکند و هرگاه مصوبهای نیاز به اصلاح داشته باشد این امکان فراهم است که در صحن شورایعالی یا در کمیسیون معین مورد بررسی قرار گیرد. مصوبه جدید شورایعالی آموزشوپرورش درصدد رفع محدودیتهای آموزشوپرورش از نظر تامین معلم و فضای مناسب آموزشی برای ارائه خدمات با کیفیت و مناسب میباشد که بهرهمندی از آنها، حق دانشآموزان است.
موضوع اثربخشی آموزش زبانهای خارجی به ویژه انگلیسی و عربی نیز از نظر مصوبه دور نمانده و آموزشوپرورش مکلف است در جهت کیفیتبخشی به این حوزه قدم بردارد.