3 - 09 - 2023
واکنش بورس به بازارهای جهانی تابع چین
تحلیل بازار- واکنش بورس به بازارهای جهانی تابع چین است، زیرا در حال حاضر پیشبینیها از بازار این کشور حکایت از آن دارد که فعلا تقاضا برای کامودیتیها کاهش یافته، اما در ادامه روند معکوس خواهد شد. بعد از یک هفته رشد و صعود بازار، برخلاف همیشه و انتظار فعالان بازار رونق نسبی در معاملات وجود داشت و ارزش معاملات در حد میانگین هفته بود. همچنین با توجه به اینکه کدهایی با میانگین خرید بالای ۵۰ میلیون تومان بیشتر خریدار نمادهای بورسی بودند، میتوان نتیجه گرفت بخشی از معاملهگران روزانه که در شاخص پایینتر اقدام به شناسایی سود کرده بودند، مجددا اقدام به خرید کردند و این به معنای شکست سناریو اصلاح بیشتر است.
اقتصاد چین و تاثیر آن بر اقتصاد سایر نقاط جهان
در حال حاضر بسیاری در بازارها احساس میکنند که ممکن است فدرالرزرو به مرور در سیاست انقباضی خودش تجدیدنظر کند. در صورتی که سیاست فدرالرزرو تغییر کند و نرخ بهره روند کاهشی به خود بگیرد، انس و کامودیتیها از جمله داراییهای مورد توجه در بازارها خواهند بود و میتوانیم شاهد رشد قیمت این کالاها در بازارهای جهانی باشیم. حسن کاظمی کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه وضعیت اقتصاد چین و تاثیر آن بر اقتصاد سایر نقاط جهان و کامودیتیها مورد توجه کارشناسان قرار گرفته است، گفت: بسیاری از تحلیلگران کاهش نرخ رشد اقتصادی چین را با اتفاق مشابه برای اقتصاد ژاپن در سالهای گذشته مقایسه میکنند که نشانه ادامه یک رکود است. او با بیان اینکه کشورهای صادرکننده کامودیتی بیشتر از مابقی کشورها تحت تاثیر اقتصاد چین هستند، افزود: این کشور به تنهایی، یکپنجم نفت جهان، نیمی از مس و نیکل و روی و بیش از سهپنجم سنگآهن جهان را مصرف میکند. کاظمی با بیان اینکه گزارش تورم ناحیه یورو در روز پنجشنبه منتشر شده است، گفت: این انتشارات قبل از نشست بانک مرکزی اروپا در ۱۴ سپتامبر بسیار مهم است و اگر تورم کاهش بیشتری نشان دهد، میتواند بازدهی اروپا را کاهش دهد و به نفع طلا باشد. در حال حاضر رصد بازار کامودیتیها برای پیشبینی وضعیت معاملات گروه کانیهای فلزی و فولادی در بورس مورد توجه قرار گرفته است، زیرا پیشبینیها درباره بازار جهانی و خریداران اصلی همچون چین منفی است. هرچند اخیرا نحوه مدیریت بازار شمش فولاد در داخل ایران با کنترل درست عرضه و تقاضا، شرایطی را به وجود آورده که شرکتهای سهامی عام متضرر نشوند و به قیمت منصفانه بتوانند محصول خودشان را بفروشند. در حالی که حتی در گزارش تحقیق و تفحص فولاد مبارکه، بزرگترین تخلف از نظر عددی مربوط به منافع مصرفکنندگان محصولات شمش بوده است.
سیگنالهای تراز تجاری به بازارهای مالی
تراز تجاری ۵ ماهه ابتدایی ایران حدود منفی ۹/۴ میلیارد دلار بوده است. منفیتر شدن تراز تجاری نسبت به دوره مشابه در سالهای گذشته میتواند نشاندهنده تغییرات در فروش نفت و ارزآوری بیشتر برای واردات باشد؛ موضوعی که پیش از این برخی منابع خارجی به آن اشاره داشتهاند. میزان کالاهای وارداتی به کشور در ۵ماهه سال جاری ۱۴ میلیون و ۴۰۰ هزار تن کالا به ارزش ۲۴ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار بوده که از حیث وزن ۱۷/۲ درصد و از نظر ارزش ۴۹/۷ درصد رشد داشته است. در ۵ ماهه سال جاری ۵۵ میلیون و ۹۰۰ هزار تن کالا به ارزش ۱۹ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار به خارج از کشور صادر شده است. بنابراین تراز تجاری ۵ماهه ابتدایی کشور معادل منفی ۹/۴ میلیارد دلار بوده است.
یک استاد دانشگاه در گفتوگو با خبرنگار بازار ضمن اشاره به اینکه در حال حاضر بسیاری از کشورهای جهان در حال بازسازی اقتصادی خود بعد از کرونا هستند، گفت: همین مساله منجر به افزایش تقاضا برای خرید محصولات کامودیتی میشود، اما به دلیل تبعات تورمی دوران کرونا سیاستهای انقباضی همچنان ادامه پیدا کرده است. علیاکبر نیکواقبال با بیان اینکه بورس ایران به دلیل اینکه کامودیتیمحور است با نوسانات بازار جهانی کاملا تحت تاثیر قرار میگیرد، افزود: به همین دلیل رکود اخیر باعث شده نمادهای کامودیتیمحور بورس ایران هم رشد کمی را تجربه کنند، در نتیجه رشد شاخص کل بورس هم خیلی نجومی نبوده است. او افزود: به طور قطع بعد از عبور از شرایط رکودی بازار جهانی شاهد رشد نمادهای گروه معدنی و فلزی در بورس خواهیم بود و همین مساله رشد سایر نمادهای بورسی را به همراه خواهد داشت. به گزارش بازار، در حال حاضر وضعیت بازار نشان میدهد که معاملات حال و هوای رشد و صعود در هفته یا هفتههای آتی را دارد، زیرا کسی خیلی استرس فروش ندارد و برای فروش عجله نمیکند.
اگر خبر بدی نیاید میتوان انتظار داشت جو مثبت این هفته کماکان ادامه داشته باشد. از طرف دیگر، اگر قرار باشد بازارهای مالی تحت تاثیر رکود ناشی از کاهش تقاضای محصولات کامودیتیمحور در چین واکنش نشان دهند به طور قطع زمانی خواهد بود. همچنین باید توجه داشت که بیشترین خرید نفت در ماههای اخیر توسط چین انجام شده و این ذخیرهسازی سوخت حتما رشد تولید در آینده نه چندان دور به همراه دارد که پیرو آن سایر محصولات هم پرتقاضا خواهند شد. هفته گذشته بانکیها با محوریت و تجارت بهتر از دیگر گروههای پرتراکنش عمل کردند و شاهد افزایش ارزش معاملات و رشد قیمت در این گروه بودیم. بانکیها از نظر عملکردی در فصول اخیر اوضاع بهتری پیدا کردند و گزارش عملکرد ماهانه آنها نیز در ادامه گزارشهای قبلی واقعا خوب بود. برخی از آنها با تراز عملیاتی مثبت، کماکان در حال انتشار گزارشهای خوب هستند.