20 - 10 - 2024
نگرانی اسرائیل از سیاست تنشزدایی پزشکیان
محمود خاقانی*- بیبینتانیاهو به تلافی مطالبی که به نقل از جو بایدن رییسجمهوری آمریکا درباره او در کتاب باب وودوارد، روزنامهنگار مشهور آمریکایی منتشر شده سعی کرد و هنوز هم میکند که تا میتواند جوبایدن، رییسجمهور آمریکا را تحقیر کند و شانس پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا را افزایش دهد. ناظران آگاه معتقدند که نامزد حزب دموکرات خانم کامالا هریس که سعی میکند خود را یک صهیونیست حامی اسرائیل بزرگ معرفی کند هم نتانیاهو را قانع نکرده است که به او برای نشستن روی صندلی ریاستجمهوری آمریکا کمک کند. به همین دلیل نتانیاهو برای ایجاد بحران در دولت جو بایدن گفت گفتوگو بین وزیر دفاع اسرائیل و همتای آمریکایی او وقتی انجام میشود که جو بایدن به او تلفن بزند.
جو بایدن رییسجمهور آمریکا تسلیم خواسته نتانیاهو شد و به او تلفن زد. امتیازاتی به او داد نظیر اینکه میتواند به قتل عام مردم در نوار غزه و کرانه باختری رود اردن ادامه دهد و جنگ و قتل عام مردم لبنان را به لبنان هم توسعه دهد، اما برای حمله به ایران کمی صبر کند تا انتخابات در آمریکا نتیجهاش معلوم شود.
دولتمردان و سیاستمداران معمولا فاسد هستند؟
در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا دونالد ترامپ و کامالا هریس یکدیگر را به فاسد بودن و… متهم میکنند. در حال حاضر هر دو متقاعد شدهاند که درباره سیاست خارجی به ویژه حمله احتمالی اسرائیل به ایران محتاط باشند و اظهارنظر نکنند. در مورد اسرائیل بزرگ باهم اختلافنظری ندارند و بگذارند نتانیاهو که به خونخوارترین صهیونیسم شهرت پیدا کرده است با زیر پا گذاشتن تمامی قوانین بینالمللی، حقوق بشر و… هر تعداد از مردم و زنها و بچهها را صلاح میداند قتل عام کند.
بسیاری از کارشناسان آشنا به سیاستهای انگلیس، آمریکا و اروپا در منطقه خاورمیانه این نظریه را دارند که بعد از لبنان بدون تردید چه مردم ایران بخواهند و چه نخواهند از آنجایی که دولت مسعود پزشکیان دولتی نیست که انگلیس، آمریکا، اروپا و متحدان (دستنشاندگان) در خاورمیانه انتظار داشتند روی کار بیاید برای شکست برنامه «وفاق ملی» دولت چهاردهم از طریق نفوذیها و در صورت نیاز حمله نظامی اقدام و عمل میکردند و خواهند کرد. اما ابتکار دیپلماسی صلح و آمادگی برای دفاع دولت چهاردهم معادلات برنامهریزیشده را به هم ریخته است.
چرا هم غرب و هم شرق دوست ندارند که دولت پزشکیان موفق شود؟
صداقت و راستگویی در میان دولتمردان و سیاستمداران سخنی است که در ظاهر بیان میدارند و در باطن با لیگارشیها (اصحاب ثروت و قدرت) ثروت ملی کشورشان را تصاحب و مردم را فقیر میکنند. یک نمونه از سیاستمداران فاسد، ویکتور اوربان، نخستوزیر راستگرای مجارستان است که روابط نزدیکی با نتانیاهو دارد. اخیرا پس از سخنرانی خود در پارلمان اروپا متهم شد که مجارستان را به «فاسدترین کشور اتحادیه اروپا» تبدیل کرده است. پس معلوم میشود که دول حاکم در اتحادیه اروپا همه فاسد هستند. به همین دلیل با تصمیم اتحادیه اروپا به ریاست مجارستان برای تحریم هواپیمایی ایرانایر تحت این عنوان که ایران به روسیه موشک بالستیک داده است، سعی دارند در ایران دولت پنهان فاسد را تقویت کنند و کاسبان تحریم و… زمام امور را به دست بگیرند و دولت دکتر مسعود پزشکیان شکست بخورد.
گفتنی است در مجارستان باندهای مافیایی صهیونیسم که پیجرهای منفجرشده در لبنان معلوم شد در این کشور سر هم شده بودند، حاکم هستند. موریتس کورنر، نماینده آلمان از حزب دموکرات آزاد، در اتحادیه اروپا ویکتور اوربان را «کلاهبردار» لقب داده و خواستار کنارهگیری او از قدرت شده است. مجارستان به طور مداوم در بین فاسدترین کشورهای اروپایی دستهبندی شده و امتیازات پایینی را در زمینه شفافیت مالی و اقتصادی دریافت میکند.
جدیدترین شاخص تشخیص فساد که توسط سازمان بینالمللی شفافیت اعلام شده، مجارستان را در بدترین شرایط در میان کشورهای اتحادیه اروپا قرار داده است. در مقیاس صفر تا ۱۰۰ که صفر به شدت فاسد و ۱۰۰ به شدت شفاف است، مجارستان امتیاز ۴۲ و پس از آن بلغارستان با ۴۵ و رومانی با ۴۶ امتیاز قرار گرفتهاند که بدترین جایگاه را در میان کشورهای عضو اتحادیه اروپا دارند. این شاخص مجارستان را در رتبه ۷۶ از ۱۸۰ کشور جهان قرار میدهد. به گزارش یورونیوز سازمان بینالمللی شفافیت از مجارستان به خاطر «بیش از یک دهه نقض سیستماتیک حاکمیت قانون» انتقاد کرده است. در این گزارش آمده است که تلاش مجارستان برای ساکت کردن منتقدان، نشاندهنده «تعهد دولت اوربان برای حفاظت از وضعیت موجود» یعنی تداوم فساد دولتی است.
گستردگی احساس و درک مردم از وجود فساد در اتحادیه اروپا
نظرسنجی یوروبارومتر در سال جاری میلادی ۲۰۲۴ در مورد نگرش شهروندان اتحادیه اروپا نسبت به فساد نشان میدهد که ۶۸ درصد اروپاییها فساد را در کشورشان گسترده میدانند. در میان کشورهای اروپایی، یونان در بدترین رتبه قرار دارد، بهطوریکه ۹۸ درصد از شهروندان این کشور معتقدند که فساد در کشورشان گسترده است. پرتغال و مالت هم در رتبههای دوم و سوم قرار دارند اما مجارستان با وجود اینکه در جایگاه هشتم قرار دارد، اما اکثریت بالایی از مردم یعنی ۸۸ درصد آنها وجود فساد دولتی در کشورشان را گسترده میدانند.
ناراحتی نتانیاهو از انتخاب پزشکیان
پیروزی دکتر مسعود پزشکیان در انتخابات ریاستجمهوری چهاردهم تا حدود زیادی برخلاف تحلیل و انتظار دولت انگلیس، اتحادیه اروپا، آمریکا، اسرائیل و متحدان آنها در منطقه بود. ترجیح آنها روی کار آمدن یک دولت اقلیت و اقتدارگرا به اصطلاح تندرو بود که ایران را در مسیری نظیر کرهشمالی مدیریت کند. برنامه دولت مسعود پزشکیان تحت عنوان «وفاق ملی» و سخنرانیاش در سازمان ملل متحد هم مقامات حاکم در انگلیس که در کارنامهشان راهاندازی قحطی بزرگ در ایران را در سالهای 1296 تا 1298 هجری شمسی که موجب قتل عام جمعیت عظیمی از ایرانیان شد و نیز کودتای براندازی دولت ملی منتخب مردم ایران در 28 مردادماه 1332 با همکاری آمریکا دارند را ناراحت کرد. علاوه بر آنها دولت فرانسه هم که هواپیماهای سوپراتاندارد و موشکهای اگزوست را به رژیم صدام حسین داد که زیرساختارهای نفتی ایران را بکوبد همراه با دولت آلمان که سلاح شیمیایی در اختیار رژیم صدام گذاشت، در کنار دولت شوروی سابق (روسیه امروز) که موشکهای زمین به زمین به رژیم صدام حسین داد که ایران را ویران کند، از سیاست تنشزدایی و صلحجویانه دولت مسعود پزشکیان نگران هستند.
از زمان تاسیس اسرائیل در سرزمینهای فلسطین اشغالی، آمریکا و صهیونیستها تلاش کرده و میکنند که در کشورهای منطقه خاورمیانه حکومتهای اقتدارگرای دیکتاتوری حاکم باشند که هم به آنها برای تداوم حکومتشان نیاز داشته باشند و هم اینکه در واقع تحت حکومت اسرائیل بزرگ قرار داشته باشند. به این معنی که به نمایندگی از دولت اسرائیل در سرزمینهای تحت سلطه اسرائیل حکومت میکنند. به نقشه اسرائیل بزرگ نگاه کنیم متوجه میشویم که چرا دولتهای حاکم در مصر، عربستان، اردن، امارات متحده عربی، کویت و… در ارتباط با کشتار، قتل عام و نسلکشی مردم مسلمان فلسطین سکوت کردهاند.
جمهوریت نظام جمهوری اسلامی ایران چالش اصلی آمریکا و اسرائیل است: انقلاب اسلامی و تاسیس نظام جمهوری اسلامی ایران اهداف صهیونیسم بینالمللی و نیز دول آمریکا، انگلیس، چین، روسیه و متحدان آنها را در منطقه با چالشی جدی روبهرو ساخت. به همین دلیل از همان سالهای اول پیروزی انقلاب اسلامی نفوذیهای زیادی را در نظام جمهوری اسلامی ایران در قوه قضاییه، مجریه، مقننه و نیروهای امنیتی و … جاسازی کردند که این نفوذیها به صورت دولت پنهان و در سایه تاکنون ضربات سنگینی به بدنه نظام جمهوری اسلامی ایران وارد کردهاند. صهیونیستها خواهان از میان رفتن جمهوریت در نظام جمهوری اسلامی ایران و جایگزین کردن آن با یک حکومت اقتدارگرا شبیه کرهشمالی بوده و هستند. در واقع چین و روسیه هم از این نظریه
حمایت میکند.
جنگ در غزه و…
باب وودوارد، روزنامهنگار مشهور آمریکایی که ماجرای واتر گیت در دولت ریچارد نیکسون را افشا کرد، در کتاب جدیدی که با عنوان «جنگ» نوشته و قرار است به زودی منتشر شود و بخشهایی از آن توسط شبکه خبری سیانان منتشر شده نوشته که جو بایدن، رییسجمهور آمریکا پس از حمله هوایی اسرائيل و هدف قرار دادن یک فرمانده ارشد حزبالله سر بنیامین نتانیاهو فریاد کشیده است. در بخش دیگری از این کتاب جو بایدن در ماه آوریل سال جاری میلادی 2024 در یک تماس تلفنی از نتانیاهو پرسیده که راهبرد او برای جنگ در غزه چیست و نخستوزیر اسرائيل در پاسخ گفته است که سربازان این کشور باید به شهر رفح در مرز مصر بروند تا آخرین پایگاه حماس را نابود کنند. این پاسخ نتانیاهو خشم جو بایدن را به همراه داشته و با عصبانیت به او گفته است: «بیبی تو هیچ راهبردی نداری.»
نیروهای اسرائیلی در ماه مه سال جاری میلادی 2024 وارد گذرگاه رفح شدند و تعداد جانباختگان در میان غیرنظامیان به شکل قابلتوجهی افزایش یافت. این شرایط ژنرال السیسی رییس حکومت نظامی مصر که با اسرائیل همکاری نزدیکی دارد را نگران کرد و به اسرائیل اطلاع داد که حکومت مصر به سبب طغیان مردم مصر ممکن است دچار بحران شود.
باب وودوارد، خبرنگار معروف پرونده واترگیت در بخش دیگری از کتاب خود به نخستین حمله موشکی ایران در پاسخ به حمله اسرائيل به ساختمان کنسولگری ایران در دمشق پرداخته و تاکید میکند که جو بایدن رییسجمهور آمریکا از نتانیاهو خواسته به آن حمله ایران پاسخی ندهد. باب وودوارد در بخش دیگری از کتاب خود نوشته است که جو بایدن پس از ورود سربازان اسرائيلی به رفح در مزر مصر و نوار غزه درباره نتانیاهو گفته است: «او یک دروغگوی حرامزاده است. او آدم بدی است، یک آدم لعنتی است. «پیشتر پایگاه خبری تحلیلی پولیتیکو هم گزارش داده بود که جو بایدن از آن عبارت درباره بنیامین نتانیاهو استفاده کرده است. اما کاخ سفید به سرعت چنین روایتی را تکذیب کرده بود.
در بخش دیگری از این کتاب به ترور فواد شکر، فرمانده ارشد نظامی حزبالله مربوط میشود. نویسنده در این بخش مینویسد که جو بایدن در گفتوگوی خود با بنیامین نتانیاهو با فریاد خطاب به نخستوزیر اسرائيل چنین گفته است: «بیبی لعنتی، با این اقدامات تصور جهانی از اسرائيل به طور فزایندهای این است که شما یک کشور سرکش و بازیگری سرکش هستید؟»
به گزارش یورونیوز در روزهای اخیر هم گزارشهای مختلفی در خصوص اعمال فشار بیشتر دولت آمریکا به اسرائيل برای اینکه واکنش شدیدی به حمله ایران نشان ندهد منتشر شده است. با این حال پایگاه خبری اکسیوس به نقل از منابع آمریکایی نوشته است که مسوولان کاخ سفید دیگر به توضیحات مقامهای اسرائيلی در خصوص برنامههای خود برای پاسخ به حمله ایران اعتماد ندارند.
اسرائیل خواهان بسته شدن تنگه هرمز؟
گزارشها از تلاشهای پشت پرده مقامات آمریکایی برای محدودسازی اهداف حمله اسرائیل به ایران حکایت دارند. این در حالی است که رژیم صهیونیستی به جنگ در لبنان دامن میزند. همزمان مقامات نظامی اسرائیل به قتل عام مردم مسلمان در نوار غزه ادامه میدهند.
تنگه هرمز مهمترین آبراه جهان است. حتی مسدود شدن موقت تنگه هرمز میتواند هزینه حملونقل و بهای انرژی مصرفی در جهان را افزایش دهد. دولت هند که رفتار خشنی نسبت به مسلمانان در هند را به نمایش گذاشته است و روابط صمیمی و نزدیکی با اسرائیل دارد از جمله کشورهایی در آسیاست که به باز ماندن تنگه هرمز وابسته است. اگرچه در زمان حاضر این گونه مطرح است که هند نفت زیادی از روسیه میخرد اما واقعیت این است که هند بیشترین نفت خام مورد نیاز خود را از خاورمیانه وارد میکند. هند در ماه آگوست سال جاری میلادی 2024 حدود 45 درصد نفت خام مورد نیاز هند را از خلیجفارس کشورهای عراق، عربستان، امارات متحده عربی و کویت وارد کرده است.
در همین حال هند نزدیک به نیمی از گاز طبیعی مایع (LNG) مورد نیاز هند را از قطر وارد میکند. در ماه فوریه سال جاری 2024 شرکت هندی پترونت و شرکت انرژی قطر قرارداد بلندمدتی برای خرید و فروش گاز طبیعی مایع به میزان سالانه حدود هفت و نیم میلیون تن متریک و برای مدت بیست سال امضا کردند. ارزش قرارداد در طول عمر قرارداد حدود 78 میلیارد دلار تخمین زده شده است.
آبراههای مهم برای رفتوآمد کشتیها نظیر دریای سرخ و تنگه هرمز ممکن است در صورت بروز یک جنگ تمامعیار بین اسرائیل (در واقع آمریکا) و ایران مسدود یا دچار اختلال شوند. بدیهی است که بسته شدن تنگه هرمز برای تامین امنیت سوخت اقتصاد هند و چین خطر بزرگی محسوب میشود. به این معنی که هند از تنگه هرمز برای واردات نفت خام از عراق، عربستان و گاز طبیعی مایع LNG از خلیجفارس وابسته است. چین هم همینطور، با این تفاوت که با خرید نفتخام ارزان ایران انبار راهبردی ذخیره نفت خام بزرگی ایجاد کرده که برای مدت زمانی قابلتوجه، میتواند بسته شدن تنگه هرمز را تحمل کند. به همین دلیل چین درباره بحران در خاورمیانه منتظر است که شاید اسرائیل بتواند آمریکا را مستقیما وارد جنگ با ایران کند که در این صورت آمریکا نظیر آنچه در افغانستان تجربه کرد، با بحرانی دست به گریبان میشود که روسیه در جنگ اوکراین شده است.
در صورت بروز آتش جنگ در خلیجفارس ممکن است به طور عمدی برای شعلهورتر کردن آتش جنگ اسرائیل تاسیسات صادرات نفت خام و گاز طبیعی کشورهای خلیجفارس را هم برای متهم کردن ایران به آتش بکشد که بهطور قطع و یقین بازارهای بینالمللی نفت خام و گاز طبیعی مایع با شوک افزایش ناگهانی بهای انرژی دست به گریبان خواهند شد. بهطور مثال دولت اسلامستیز هند را مجبور میکند سرمایهگذاریها برای توسعه و ساخت طرحهای عمرانی زیرساختاری را متوقف کند و یارانه بیشتری را به مصرف سوخت در کشور هند اختصاص دهد. گزارشی که اخیرا توسط گروه مطالعات اقتصادی مورگان استانلی منتشر شده نشان میدهد که برای هر بشکه نفت خام که ده دلار گرانتر بشود پنجدهم درصد قیمتها را برای مصرفکنندگان هندی افزایش خواهد داد.
نفت خام روسیه برای هند
برخی معتقدند که بسته شدن تنگه هرمز، یا بروز آتش جنگ در خلیجفارس توسط اسرائیل به نفع روسیه خواهد بود. به این معنی علاوه بر اینکه روسیه را در جنگ اوکراین در موقعیت بهتری قرار خواهد داد، کشورهای آسیایی نظیر هند ناگزیر خواهند شد که نفت خام بیشتری از روسیه خریداری کنند.در ماه جولای سال جاری میلادی 2024 هند با واردات روزانه 2میلیون و 700هزار بشکه بزرگترین واردکننده نفت خام از روسیه در جهان بود. بهطوریکه حتی از حجمی که چین در ماه مشابه روزانه حدود یک میلیون و 760هزار بشکه از روسیه نفت خام وارد میکرد، پیشی گرفت.
افزایش بهای نفت خام و گاز طبیعی مایع به نفع اسرائیل هم خواهد بود. زیرا سرمایهگذاری بیشتری را برای تولید نفت و گاز در سواحل شرق دریای مدیترانه (سواحل نوار غزه و لبنان) که تحت تسلط اسرائیل، ترکیه، مصر و سایر بازیگران است، جلب و جذب خواهد کرد.
تنگه هرمز و آمریکا
آمریکا در حال حاضر با تولید روزانه 13 میلیون بشکه نفت خام بزرگترین تولیدکننده نفت خام جهان است. این درحالی است که آمریکا بزرگترین مصرفکننده نفت خام در جهان نیز هست. بهطوریکه برخی از خبرگزاریها گزارش کردهاند حجم نفت خام در انبارهای نگهداری نفت خام راهبردی آمریکا مشهور به SPR نزدیک به خالی بودن است. بنابراین، آمریکا در برابر افزایش ناگهانی بهای نفت خام در صورت بروز آتش جنگ در خلیجفارس آسیبپذیر است.در طول یک سالی که از هفتم اکتبر و عملیات طوفانالاقصی میگذرد بازار نفت نسبتا ثبات داشت. اما کارشناسان صنعت نفت و انرژی در غرب میگویند از زمانی که موشکهای ایران با موفقیت اهدافی را در اسرائیل به طور دقیق تخریب کردند و اسرائیل مدعی شد که پاسخ میدهد و ایران اعلام کرد که با پاسخ مقتضی سختتری اسرائیل را از کرده پشیمان خواهد کرد بازار نفت دچار التهاب و سردرگمی شده است.
یکی از کارآفرینان صنعت نفت و گاز غیرمتعارف در آمریکا به نام هارولد هامن دولت بایدن را متهم کرده است که ملت آمریکا را در شرایط غیرعادی آسیبپذیر و به احتمال شوک بهای نفت خام به دلیل بحران در خاورمیانه وابسته کرده است. وی معتقد است که دولت پرزیدنت بایدن با برداشت از انبارهای نفت خام راهبردی آمریکا به منظور عرضه به بازار و جلوگیری از افزایش بهای نفت خام هم به تولید نفت خام داخلی آمریکا خسارت وارد کرده و هم نشان داده است که یک سیاست خارجی برنامهریزی شده مرتبط با خاورمیانه ندارد.
میزان حجم نفت خام در انبارهای راهبردی آمریکا مشهور به SPR بهطوریکه اویل پرایس دات کام گزارش کرده است در طول چهل سال اخیر در پایینترین سطح قرار دارد. زیرا دولت بایدن پس از تحریم دولت روسیه به دلیل جنگ اوکراین از سال 2022 میلادی مقدار قابلتوجهی از انبارهای نفت خام راهبردی را به بازار عرضه کرد تا جلوی افزایش بهای نفت خام در بازار را بگیرد.
آقای هارولد هامن گفته است او نگران است که جنگ در خاورمیانه موجب بحران در بازار بینالمللی نفت خام در زمانی بشود و صنعت تولید نفت و گاز غیرمتعارف (شیل اویل و شیل گاز) آمریکا در شرایط خوبی نیست و نمیتواند به سرعت میزان تولید را افزایش دهد. دونالد ترامپ نامزد حزب جمهوریخواه آمریکا برای انتخابات در ماه نوامبر سال جاری میلادی 2024 دولت جو بایدن را متهم کرده است که جنگی به صنعت انرژی آمریکا تحمیل کرده و جهان را در آستانه جنگ جهانی سوم قرار داده است.
تحلیلگران جغرافیای سیاسی منطقه خاورمیانه به گزارش رسانههای تخصصی نفتی میگویند هرگونه درگیری نظامی با ایران میتواند صادرات نفت خام و گاز طبیعی مایع از حوزه خلیجفارس و از مسیر تنگه هرمز را به مخاطره بیندازد. کارشناسان اقتصاد انرژی معتقدند هرگونه افزایش بهای انرژی در بازارهای بینالمللی موجب گران شدن بهای سوخت مصرفی در آمریکا خواهد شد که به نفع کارزار انتخاباتی ریاستجمهوری کامالا هریس و دونالد ترامپ نخواهد بود. زیرا افزایش بهای سوخت موجب افزایش بهای تمامی کالاها از مواد خوراکی گرفته تا حملونقل و … خواهد شد.
بعد از حمله روسیه به اوکراین بهای بنزین در آمریکا به هر گالن (میانگین هر گالن معادل 8/3 لیتر) پنج دلار در سال 2022 رسید. درحال حاضر بهای هر گالن بنزین در آمریکا 40/3 دلار است.
دولت آمریکا منتظر بود که بهای نفتخام در بازار کاهش پیدا کند تا بتواند انبارهای راهبردی نفتخام را دوباره پر کند که هنوز بهای نفتخام کاهش پیدا نکرده است. در همین حال برخی در دولت جو بایدن معتقد بودند و هستند که با توجه به اینکه آمریکا بزرگترین تولیدکننده نفتخام و گاز طبیعی در جهان است، نباید نگران کاهش حجم نفت خام در انبارهای راهبردی نفت خام آمریکا باشد.
برخی دیگر میگویند درست است که آمریکا بزرگترین تولیدکننده نفتخام است، اما بزرگترین مصرفکننده نفتخام (روزانه بیش از هفت میلیون بشکه ) نیز هست. بنابراین در برابر هرگونه برافروخته شدن آتش جنگ در خلیجفارس آسیبپذیر خواهد بود. در واقع اخیرا خزانهداری آمریکا متقاعد شده بود که وضع اقتصاد آمریکا به اندازه کافی پایدار شده است که بانک مرکزی آمریکا نرخ بهره بانکی را کمی کاهش دهد. بروز جنگ در خلیجفارس میتواند اقتصاد آمریکا را دچار مشکل کند.
نتیجهگیری
دولت دکتر مسعود پزشکیان در بودجهنویسی سال 1404 باید محتاط باشد و از خود دولت شروع کند تا نمایندگان مجلس هم پیروی کنند؛ نظیر زمان جنگ تحمیلی همه از حقوق و مزایای خودشان کسر کنند و برای رفع مشکلات مالی جامعه و کاهش تورم سرمایهگذاری کنند. افزایش بهای سوخت مصرفی مردم مشکلگشا نخواهد بود، مگر اینکه به برنامه چهارم توسعه که مجلس هفتم جلوی اجرای آن را گرفت رجوع کنند. دولتهای فاسد حاکم در اروپا، آمریکا، انگلیس، اسرائیل و متحدان آنها دستبردار نخواهند بود و به تلاش برای روی کار آوردن یک دولت دستنشانده در تهران که تحت سلطه آنها باشد، ادامه خواهند داد. مردم ایران با شعار نه شرقی، نه غربی، جمهوری اسلامی به هرگونه سلطه خارجی «نه» گفتند و با انتخاب مسعود پزشکیان بار بزرگی بر دوش او گذاشتند که ثابت کند آنطورکه میگفت صادق و راستگو است یا نه؟ آیا میتواند خود را از محاصر و گرفتار شدن برای پیشبرد اهداف دولت پنهان فاسد حفظ کند؟ اگر مردم ایران احساس کنند که دولت چهاردهم با فساد و اختلاس مبارزه میکند و از دولت حمایت کنند، آمریکا و اسرائیل و نفوذیهای آنها در کشور هیچ غلطی نمیتوانند کنند و ایران در منطقه و جهان ایفای نقش خواهد کرد.
* کارشناس بینالمللی انرژی
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد