24 - 10 - 2023
نوسان روی خط بحران
گروه انرژی- در اولین روز معاملات هفته جاری بازارهای جهانی همانطور که انتظار میرفت با ادامه تلاشهای دیپلماتیک برای مهار درگیری در سرزمینهای اشغالی فلسطین، بیش از یک دلار در هر بشکه کاهش یافت.
بهای معاملات نفت برنت ۹۱ دلار و ۳۷ سنت و بهای معاملات وستتگزاس اینترمدیت آمریکا ۸۷ دلار و ۱۷ سنت در هر بشکه رسید. هر دو شاخص بازار جهانی نفت، هفته گذشته بیش از یک درصد افزایش یافته بودند که دومین رشد هفتگی متوالی آنها بود و تحت تاثیر نگرانی نسبت به مختل شدن عرضه نفت از خاورمیانه به دنبال درگیری میان مبارزان فلسطینی و رژیم صهیونیستی روی داد.
تحلیلگران گروه بانکی ANZ Research نظر مشابهی داشتند و اعلام کردند این امید به وجود آمده که جنگ میان گروههای فلسطینی و رژیم صهیونیستی به کشورهای دیگر خاورمیانه گسترش پیدا نخواهد کرد.
با این حال در جدیدترین تحولات، رژیم صهیونیستی غزه را بمباران کرد و لبنان را هدف حملات هوایی قرار داد. بازارهای سهام آسیایی در معاملات روز دوشنبه، قرمزپوش شدند.رویترز در گزارشی نوشت: آمریکا برای کاستن از محدودیت عرضه نفت که با کاهش تولید داوطلبانه اوپکپلاس و تحریمها علیه روسیه تشدید شده است، تحریمها علیه صادرات نفت ونزوئلا را موقتا رفع کرده است.درشرایطی که افزایش قیمت سوخت در بحبوحه درگیری اسرائیل و حماس میتواند تهدیدی بر اقتصاد جهانی باشد، آمریکا هفته گذشته تحریمهای نفتی ونزوئلا را برداشت؛ اقدامی که میتواند به جلوگیری از رشد بیشتر قیمت نفت در بازار کمک کند.معاملهگران میگویند نفت مِری ونزوئلا در حال حاضر با تخفیف حداکثر ۲۰ دلار در هر بشکه در مقایسه با نفت برنت، به چین تحویل داده میشود. این قیمت بسیار ارزانتر از نفت ایران است که تحت تحریمهای آمریکا قرار دارد و با تخفیف حدود ۱۳ دلار نسبت به نفت برنت فروخته میشود. سایر گریدهای نفتی قابل قیاس مانند کولد لیک کانادا، تقریبا هم سطح قیمت بینالمللی معامله میشوند.به گفته معاملهگران هر چند این تغییرات زمان خواهد برد، اما احتمالا تسهیل تحریمهای آمریکا علیه نفت ونزوئلا، به بازگشت مشتریان هندی و آمریکایی منتهی میشود که پیش از اجرا شدن تحریمها، بزرگترین مشتریان ونزوئلا بودند. رقابت بیشتر برای خرید نفت ونزوئلا، قیمتها از جمله قیمت گرید نفتی مِری را که بیشترین محبوبیت را در میان پالایشگاههای خصوصی چین دارد، افزایش خواهد داد.
نفت ونزوئلا قیمت را میشکند؟
چین بزرگترین واردکننده نفت در جهان است و خرید نفت از سوی این کشور در سال میلادی جاری افزایش پیدا کرده است. همزمان چین با نادیده گرفتن یا دور زدن تحریمها علیه تولیدکنندگانی شامل ونزوئلا، ایران و روسیه و خرید نفت آنها با قیمت تخفیفدار، موفق شده قیمتها را کنترل کند.
پالایشگاههای خصوصی که در استان شاندونگ تجمع پیدا کردهاند، در میان مشتریان پروپاقرص نفت ونزوئلا از زمان آغاز تحریمهای آمریکا در سال ۲۰۱۹ بودهاند. گرید نفتی مِری گوگرد زیادی دارد و برای آسفالت در جادهها استفاده میشود.به گفته معاملهگران اگر حاشیه سود پالایش کمتر شود، این پالایشگاهها ممکن است نرخ تولیدشان را کاهش دهند.
اگر نفت ونزوئلا برای پالایشگاههای خصوصی گرانتر شود، ممکن است پالایشگاههای دولتی به عنوان خریدار ظاهر شوند. به عنوان مثال، مجتمع پالایشگاهی جدید شرکت پتروچاینا در جییانگ، برای پالایش نفت ونزوئلا طراحی شده بود.
آمریکا تحریمها علیه تعدادی از بخشهای ونزوئلا از جمله صنعت نفت را به منظور تشویق دولت این کشور آمریکای مرکزی برای برگزاری انتخابات منصفانه در سال آینده، لغو کرده است. این اقدام که احتمالا باعث افزایش مشتریان نفتی ونزوئلا میشود، به افزایش عرضه و ملایم شدن قیمتها هم کمک خواهد کرد.براساس گزارش بلومبرگ، تحلیلگران پیشبینی میکنند تولید نفت ونزوئلا ممکن است حداکثر ۲۵ درصد افزایش پیدا کند و به کاهش محدودیت عرضه در بازار جهانی کمک کند.
احیای تدریجی تولید
در همین حال، منابعی از ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (اوپکپلاس) اعلام کردند که کاهش تحریمهای نفتی ونزوئلا از سوی ایالاتمتحده آمریکا فعلا مستلزم تغییر سیاستهای این ائتلاف نخواهد بود، زیرا احتمال میرود بهبود تولید نفت این کشور آمریکای جنوبی عضو اوپک تدریجی باشد.
نگاه اوپکپلاس به کاهش تحریمهای ونزوئلا به این معناست که این ائتلاف که بیش از ۴۰ درصد نفت جهان را تولید میکند، انتظار واکنش قیمتی قابلتوجهی از این اقدام ندارد، در حالی که واشنگتن بهدنبال راههایی برای کاهش افزایش قیمتهای جهانی نفت و نگرانیهای عرضه مرتبط با تنشها در خاورمیانه است.واشنگتن روز چهارشنبه (۲۶ مهرماه) در واکنش به توافقی که بین دولت ونزوئلا و احزاب مخالف برای انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۴ در این کشور آمریکای جنوبی امضا شد، بهطور گستردهای تحریمهای بخش نفت ونزوئلا را کاهش داد.
تولید نفت در ونزوئلا، یکی از اعضای موسس اوپک، از زمانی که ایالات متحده تحریمها را علیه صنعت نفت این کشور در سال ۲۰۱۷ اعمال کرد، کاهش یافته و این شرایط روند کاهشی پیش از آن را تشدید کرد.
یک منبع اوپکپلاس گفت: باید ابتدا سطح افزایش تولید ونزوئلا را بررسی کرد، شاید این مقادیر اندک باشد، بنابراین بعید است شاهد تغییر سیاست اوپکپلاس باشیم.یکی دیگر از منابع اوپکپلاس گفت: احتمال میرود احیای تولید نفت ونزوئلا تدریجی باشد و هیچ تاثیری بر برنامه اوپکپلاس در کوتاهمدت نخواهد داشت.
دادههای اوپک نشان میدهد تولید ونزوئلا طی دو سال گذشته بهآرامی در حال افزایش بوده است و این رقم در سپتامبر به روزانه ۷۳۳ هزار بشکه رسید.ونزوئلا به همراه ایران و لیبی از برنامه کاهش عرضه اوپکپلاس معاف هستند.فرانسیسکو مونالدی کارشناس حوزه انرژی آمریکای لاتین در موسسه بیکر دانشگاه رایس در این باره گفت: انتظار میرود تولید روزانه نفت ونزوئلا در دو سال آینده ۱۷۰ تا ۲۰۰ هزار بشکه با همکاری سرمایهگذاری مشترک با شرکتهای خارجی افزایش یابد.