28 - 01 - 2018
نوسان بازار مرغ و تخممرغ در آستانه شب عید
طی روزهای اخیر، شیوع بیماری آنفلوآنزای فوقحاد پرندگان گسترش یافته و اثر خود را در بازار با افزایش قیمت تخممرغ نشان داده است همچنین به گفته مسوولان، افزایش قیمت مرغ نیز در راه است. بر این اساس اگرچه کارشناسان معتقدند که عدم انجام اقدامات مناسب، دلیل این امر بوده اما مسوولان سازمان دامپزشکی کشور معتقدند آنفلوآنزا صنعت مرغ گوشتی کشور را تهدید نمیکند. در همین رابطه مشاور معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور با بیان اینکه از ابتدای شهریور امسال ۲۱ میلیون و ۶۴۰ هزار مرغ به دلیل بیماری آنفلوآنزا معدوم شده گفت: تهدید آنفلوآنزا برای مرغ گوشتی نداریم و این بیماری کنترل شده است.
علیصفر ماکنعلی گفت: امکان مواجهه مرغ گوشتی با بیماری آنفلوآنزای پرندگان بسیار کم است و در مقابل حدود ۶۵ تا یکصد واحد پرورش مرغ تخمگذار فقط یک واحد مرغ گوشتی آلوده به این بیماری میشود. صفر ماکنعلی افزود: همه واحدهایی که مرغهای آلوده آنها معدوم شدهاند برای جوجهریزی دوباره آماده شدهاند و در ۱۵ استان نیز موردی از بیماری آنفلوآنزای پرندگان مشاهده نشده است.
میتوانیم بهتر عمل کنیم
در این خصوص اما کاوه زرگران رییس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی با تاکید بر اینکه میتوانیم در کنترل بیماری آنفلوآنزا بهتر عمل کنیم، اظهار کرد: در سال ۹۵ بین ۱۰ تا ۱۲ میلیون و در سال ۹۶ بیست میلیون مرغ به دلیل بیماری آنفلوآنزا معدوم شدند.
وی افزود: اصلیترین مشکل مقابله با آنفلوآنزای پرندگان نبود بودجه مناسب برای کنترل این بیماری در سازمان دامپزشکی کشور است. زرگران گفت: نامهای را برای کنترل بیماری آنفلوآنزای پرندگان به دفتر معاون اول ارسال کردیم اما پیگیریها موثر نبود و نتوانستند آنفلوآنزا را کنترل کنند. وی اظهار کرد: مجلس نیز باید بودجهای را برای جبران خسارت مرغداران اختصاص دهد.
همچنین حمید ورناصری مدیرعامل شرکت سهامی پشتیبانی امور دام کشور نیز گفت: با توجه به اینکه آنفلوآنزای پرندگان مختص ایران نیست بنابراین همه عوامل کنترل آن را در اختیار نداریم. وی افزود: گاهی شیب حرکتی ویروس این بیماری طوری است که برنامههای کنترلی پاسخ نمیدهد.
٨٠ درصد واحدهای تولیدی قم از بین رفت
در این میان، هر چند مسوولان سازمان دامپزشکی و وزارت جهاد کشاورزی طی این مدت اعلام کردهاند اقدامات مناسبی برای مقابله با این بیماری در حال انجام است اما مسوولان بخش خصوصی و تولیدکنندگان معتقدند اقدامات انجام شده در این زمینه، به هیچ عنوان رضایتبخش نیست و همین مساله، دلیل اصلی گسترش بیماری در کشور است به طوری که طی ١٠ روز اخیر، آنفلوآنزای فوقحاد پرندگان در استانهای یزد و مرکزی نیز گسترش یافته است. در همین زمینه، فرزاد طلاکش دبیر کل کانون مرغ تخمگذار درباره آخرین وضعیت شیوع آنفلوآنزا در کشور، اظهار داشت: متاسفانه در استان اصفهان، تعداد واحدهای درگیر به بیماری افزایش یافته؛ همچنین در یزد نیز، شاهد گسترش بیماری بودهایم. به گفته وی، در استان قم نیز ٨٠ درصد واحدهای تولیدی معدوم شده است؛ ضمن اینکه استانهای یزد و مرکزی اخیرا درگیر این بیماری شده و حدود ١٠ روز است که بیماری در این استانها شیوع یافته است.
طلاکش با اشاره به اینکه تاکنون حدود ٢١ میلیون مرغ، بر اثر بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در کشور معدوم شدهاند، افزود: از این میزان، حدود ١٨میلیون آن مرغ تخمگذار بوده است. وی با بیان اینکه استانهای قم، اصفهان، فارس، سمنان، خراسان رضوی و گلستان قطبهای تولید کشور هستند، گفت: متاسفانه دو الی سه مورد از قطبهای تولید ما، تاکنون آلوده شدهاند؛ ضمن اینکه وقتی علائم بیماری در جایی ظاهر میشود، اگر اقدامات ویژهای انجام بگیرد، میتوان از گسترش آن جلوگیری کرد.
اقدامات انجام شده رضایتبخش نیست
طلاکش درباره اینکه آیا اقدامات انجام شده در کشور در جهت مقابله با این بیماری رضایتبخش است، تصریح کرد: به هیچ عنوان؛ اگر اینچنین بود بیماری به این شکل گسترش نمییافت. وی همچنین درباره اینکه آیا خساراتی که به مرغداران پرداخت میشود، مناسب و راضیکننده بوده است، افزود: بیمه پیشبینیهایی انجام میدهد؛ اما بیماری همچنان در حال پیشرفت است و بر میزان خسارتها افزوده میشود؛ ضمن اینکه معمولا مسوولان نمیتوانند پرداختها را به موقع انجام دهند.
تخممرغ هم دوباره گران شد
در این میان گشتوگذاری در بازار نیز نشان میدهد قیمت تخممرغ که طی هفتههای اخیر در بازار ثبات یافته و قیمت هر عدد آن در برخی مناطق به ۵۰۰ و در برخی دیگر از مناطق نیز به حدود ۴۰۰ تومان رسیده بود، مجددا افزایش یافته و نرخ هر عدد از این محصول، به حدود ۶٠٠ تومان رسیده که دلیل این مساله نیز گسترش شیوع بیماری آنفلوآنزا و افزایش جمعیت مرغهای معدومی است.
همچنین محمد یوسفی، رییس انجمن پرورشدهندگان مرغ گوشتی اعلام کرده در ۱۵ روز گذشته قیمت جوجه یکروزه سیر افزایشی به خود گرفت به طوری که در این مدت قیمت هر قطعه جوجه از ۱۷۰۰ به ۲۷۰۰ تومان افزایش یافت. بر این اساس با توجه به افزایش نرخ جوجه یکروزه، مرغهایی که ۵۰ روز دیگر وارد بازار میشوند متاثر از این نوسانات افزایش خواهند یافت. وی همچنین نرخ واقعی مرغ شب عید را هشت هزار و ۵۰۰ تا ۹ هزار تومان اعلام کرد.
حال باید منتظر ماند و دید که تدبیر دولت و وزارت جهاد کشاورزی به عنوان متولی تنظیم بازار در کشور، برای کنترل شیوع آنفلوآنزای مرغی و تنظیم بازار مرغ و تخممرغ که از کالاهای اساسی مورد نیاز مردم به شمار میروند، چه خواهد بود.