1 - 10 - 2024
نوسانات بازار ارز موقتی است
به گفته یک فعال اقتصادی، با شهادت سیدحسن نصرالله اگرچه بازار ارز دچار نوسان میشود اما دامنه تاثیرگذاری آن کم و موقتی است. حمید حسینی، عضو هیاتمدیره اتاق بازرگانی ایران و عراق با اشاره به این موضوع که در سالیان گذشته اثر اتفاقات سیاسی و امنیتی در بازار ارز بالا بود، گفت: هماکنون نیز با رخدادهای سیاسی مانند شهادت سیدحسن نصرالله، اگرچه بازار ارز دچار نوسان میشود اما دامنه تاثیرگذاری آن کم و موقتی است.
وی افزود: در یکسال و نیم اخیر شاهد اتفاقات سیاسی بسیاری در کشور و منطقه بودهایم اما باوجود این اتفاقات تنشهای شدیدی در بازار ارز رخ نمیداد که دلیل آن افزایش درآمدهای ارزی دولت و سیاستگذاری مناسب بانک مرکزی بوده است.
فعال اقتصادی ادامه داد: درآمدهای ارزی حاصل از صادرات نفت افزایش داشته به نحوی که ماهانه ۳میلیارد و ۸۰۰میلیون دلار از نفت درآمد داریم و این درحالی است که در سال گذشته متوسط درآمد نفتی ۳میلیارد دلار بوده بنابراین رشد ۲۰درصدی درآمدهای ارزی باعث افزایش ذخایر بانک مرکزی شده است.
حسینی اظهار کرد: بانک مرکزی به خوبی توانسته نیازهای ارزی کشور را پوشش دهد به طوری که عرضه ارز پتروشیمیها در شش ماه نخست ۱۴۰۳ به میزان قابل توجهی افزایش یافته که این بیانگر ذخایر خوب بانک مرکزی است البته صادرات مواد پتروشیمی و مواد نفتی افزایش چشمگیری نداشته که علت آن هم کاهش قیمت جهانی نفت است اما باید بگوییم که مشکلی در سمت تخصیص ارز از سمت بانک مرکزی وجود ندارد.
عضو هیاتمدیره اتاق بازرگانی ایران و عراق با اشاره به تاکید رهبری بر کنترل تورم و نقدینگی گفت: خوشبختانه بانک مرکزی در یکی، دو سال گذشته سیاستهایی را به منظور تحقق صحبتهای رهبری در مورد مهار تورم در پیش گرفت به طوری نرخ رشد نقدینگی از ۳۸درصد به ۲۶درصد و تورم از ۴۶درصد به ۳۴درصد کاهش پیدا کرده و به عبارتی با کنترل ترازنامه بانکها و اجرای سیاست تثبیت توسط بانک مرکزی ابتدا نقدینگی و سپس تورم مهار شد.
از طرفی به گفته حسن گلمرادی، یک کارشناس اقتصادی، تجربه ثابت کرده رشدهای بالای نرخ ارز که دلیل اقتصادی جامعی ندارد به همان سرعت نیز فروکش میکند. گلمرادی با اشاره به این موضوع که تحمیل تقاضای کاذب به بازار ارز به زیان عامه مردم است، گفت: به تجربه ثابت شده رشدهای بالای نرخ ارز که دلیل اقتصادی جامعی ندارد به همان سرعت نیز فروکش میکند. وی در اینباره افزود: طی ماههای گذشته نوسانات نرخ ارز بهخصوص در هنگامه تنشهای منطقهای و نظامی دیده شده اما به مرور زمان و با فاصله گرفتن از مباحث سیاسی و تنشهای منطقهای نرخ ارز به رقمهای سابق خود بازگشته چون پشت این افزایشها منطق اقتصادی نبوده است. این کارشناس مسائل اقتصادی در خصوص راهکارهای کاهش نرخ تورم و انتظارات تورمی نیز گفت: یکی از مشکلات کشور که مردم از آن گلهمند هستند وجود تورم بالا در کشور است که نتیجه آن کاهش قدرت خرید اقشار مختلف جامعه است.
وی ادامه داد: گرچه در یکسال اخیر و با بهبود نسبی درآمدهای ارزی و سیاستهای بانک مرکزی مقداری از روند پرشتاب تورم کاسته شده است اما این سیاستها تا زمان رسیدن به یک نرخ معقول نزدیک به تک رقمی باید ادامه داشته باشد بنابراین این مهم به سرانجام نمیرسد مگر اینکه ناترازیهای بودجهای و تسلط سیاستهای مالی که در قالب کسریهای بودجه خود را نمایان میسازد، از طریق رشد درآمدها و تنظیم مخارج از بین برود.
گلمرادی خاطرنشان کرد: در زمینه سیاستهای پولی و اعتباری، اقتدار سیاستگذار پولی و استقلال بانک مرکزی و اصلاح سیستم بانکی از جمله مدیریت اضافه برداشتها به عنوان یکی از عوامل خلق نقدینگی به جد باید دنبال شود. همچنین با توجه به اینکه تحریمهای سالهای اخیر توان دولت را در تک رقمی کردن تورم محدود کرده، سیاستهای مناسب داخلی و توسعه روابط خارجی با دنیا و دیپلماسی اقتصادی میتواند به ترمیم برخی مشکلات و ناترازیهای ساختاری در زمینه کسری بودجه و کنترل نرخ ارز و بهبود ترازتجاری کمک کند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد