28 - 11 - 2021
نقشه شرکتهای چینی برای معادن غنی افغانستان
دنیای معدن- در حالی که چین با افزایش کمکهای بشردوستانه و حمایت دیپلماتیک خود در راستای به رسمیت شناختن جهانی طالبان، روابط خود را با این رژیم تحکم میبخشد، شرکتهای چینی مشغول بررسی شرایط برای بهرهبرداری از ذخایر معدنی غنی افغانستان هستند.
یو مینگهوی مدیر کمیتهای که به شرکتهای چینی کمک میکند تا فرصتهای تجاری را در افغانستان کشف کنند، اظهار کرد: نمایندگان چندین شرکت چینی با ویزاهای ویژه وارد افغانستان شدهاند و در حال انجام بازرسی از پروژههای بالقوه لیتیوم هستند، در حالی که دیگران نیز در مورد چنین پروژههایی تماسهایی برقرار کردهاند.
چین که پس از به دست گرفتن قدرت توسط طالبان در ماه آگوست، سیاست خود در قبال افغانستان را از طریق پاکستان هماهنگ میکند، سفارت خود را در این کشور همراستا با پاکستان و روسیه بازگشایی کرده و کمپین خود را برای به رسمیت شناختن جهانی دولت موقت به رهبری این شبهنظامیان افغان تشدید کرده است، گرچه هنوز رژیم طالبان توسط اکثر کشورها به رسمیت شناخته نشده است.
چین به نوبه خود، رژیم طالبان را برای مهار شبهنظامیان اویغور جنبش اسلامی ترکستان شرقی (ETIM) که در استان ناآرام سینکیانگ فعال هستند، تحت فشار قرار داده است. پکن همچنین اعلام کرده که یک کمک ۳۱ میلیون دلاری را به افغانستان اختصاص داده و هفته گذشته ۱۰۰۰ تن مواد غذایی و مایحتاج را به این کشور ارسال کرده است.
چین که مرزهای باریکی با افغانستان دارد، علاوه بر بهرهبرداری از معادن غنی از مواد معدنی این کشور، به گسترش کریدور اقتصادی ۶۰ میلیارد دلاری چین- پاکستان (CPEC) به افغانستان چشم دوخته است. طالبان قبلا اعلام کرده بود که چین نقش بزرگی در بازسازی این کشور ویران شده از جنگ دارد.
سهیل شاهین سخنگوی طالبان پیشتر به رسانههای رسمی گفته بود، چین کشوری بزرگ با اقتصاد و ظرفیت عظیم است. آنها میتوانند نقش بزرگی در بازسازی افغانستان ایفا کنند.
گزارشهای موجود نشان میدهد در میان روابط دوستانه، علاقه به بخش معدن افغانستان نیز در میان شرکتهای چینی در حال افزایش است، از جمله پروژههای مس و لیتیوم، با توجه به ذخایر عظیمی که ارزش آن به یک تریلیون دلار میرسد.
گائو سوسو یکی از کارکنان کمیته توسعه اقتصادی و تجارت عربی چین گفت: به غیر از پنج شرکت چینی که نمایندگان آنها در حال حاضر در افغانستان حضور دارند، حداقل ۲۰ شرکت دولتی و خصوصی چینی نیز در مورد پروژههای لیتیوم این کشور علاقه نشان دادهاند. با این حال، با وجود علاقه روزافزون و بازرسیهای در محل، کماکان موانع و خطرات بالقوه بسیاری برای پروژههای معدنی وجود خواهد داشت و بسیاری از شرکتها احتمالا تا زمانی که شرایط بهبود یابد، رویکرد انتظار و بررسی را اتخاذ خواهند کرد.