28 - 10 - 2023
نفت ونزوئلا ناجی بازار نفت میشود
گروه انرژی- آخرین روز معاملات هفته گذشته بازارهای جهانی نفت در حالی به پایان رسید که بازار همچنان در التهاب تحولات خاورمیانه و درگیری میان نیروهای حماس و اسرائیل قرار دارد؛ ترس در بازار سایه افکنده و دورنمای تشدید تنشهای ژئوپلیتیکی در خاورمیانه در هالهای از ابهام قرار دارد.
براساس گزارش رویترز، بهای معاملات نفت برنت برای تحویل در دسامبر، یک دلار و ۱۶ سنت معادل ۳/۱ درصد افزایش یافت و به ۸۹ دلار و ۹ سنت در هر بشکه رسید. بهای معاملات وستتگزاس اینترمدیت آمریکا با یک دلار و هشت سنت معادل ۳/۱ درصد افزایش، به ۸۴ دلار و ۲۹ سنت در هر بشکه رسید. معاملات نفت برنت روز پنجشنبه با ۴۴/۲ درصد کاهش و شاخص نفت آمریکا با ۵۵/۲ درصد کاهش، بسته شده بود.
با این حال، هر دو شاخص تحت تاثیر کاهش نگرانیها نسبت به اختلال احتمالی عرضه نفت از خاورمیانه، در مسیر ثبت نخستین رشد هفتگی در سه هفته گذشته هستند.
رویترز مینویسد: معاملهگران تلاش میکنند ارزش مسائل ژئوپلیتیکی را وقتی عرضه به میزان قابلتوجهی مختل نشده است، ارزیابی کنند.تحلیلگران گلدمن ساکس، پیشبینی خود از قیمت نفت برنت در سه ماهه نخست سال ۲۰۲۴ را تغییر نداده و ۹۵ دلار در هر بشکه حفظ کردند. این تحلیلگران در یادداشتی نوشتند: در صورت مختل شدن تجارت نفت از مسیر تنگه هرمز که محل ترانزیت ۱۷ درصد از تولید نفت جهان بوده، قیمت نفت ممکن است ۲۰ درصد افزایش پیدا کند.
به گفته این تحلیلگران، کاهش داوطلبانه عرضه اضافی نفت توسط عربستان سعودی و روسیه که تا پایان سال ۲۰۲۳ ادامه خواهد داشت، بازارهای جهانی را دچار محدودیت عرضه کرده و از قیمتها پشتیبانی میکند. تینا تِنگ تحلیلگر شرکت «سیامسی مارکت» گفت: حرکت بازارهای نفت، عمدتا تحت تاثیر درگیری میان گروه حماس و رژیم صهیونیستی قرار دارد.
تقاضای ضعیف آمریکا
سرمایهگذاران آمار رشد ذخایر نفت آمریکا را هضم کردند که به منزله تقاضای ضعیف است. طبق اعلام اداره اطلاعات انرژی آمریکا، ذخایر نفت آمریکا در هفته گذشته، به میزان ۴/۱ میلیون بشکه رشد کرد و به ۴۲۱ میلیون بشکه رسید که افزایش بسیار بالاتری از پیشبینی رشد ۲۴۰ هزار بشکهای این ذخایر از سوی تحلیلگران بود.
نگرانیهای اقتصاد کلان هم همچنان روی دورنمای تقاضا برای نفت سنگینی میکند. فعالیت تجاری در منطقه یورو، ماه میلادی جاری به شکل غیرمنتظرهای دچار رکود شد.
واردات نفت آمریکا از اعضای اوپکپلاس از جمله عربستان سعودی، طی سال گذشته، به طور پیوسته کاهش پیدا کرده و عرضه نفت در آمریکا را محدود کرده است.
گزارشها نشان میدهد با تغییراتی که اوایل امسال در شاخص قیمت نفت برنت انجام شده، از این پس، سطح واردات نفت آمریکا از اوپک و صادرکنندگان دیگر و صادرات نفت آمریکا به اروپا، احتمالا تاثیر مستقیمتری بر قیمت جهانی نفت خواهد داشت.واردات کمتر نفت به آمریکا با کاهش عرضه نفت از سوی اعضای اوپکپلاس و کاهش عرضه اضافی مجموعا ۳/۱ میلیون بشکه در روز توسط عربستان سعودی و روسیه، مصادف شده است.تصمیم عربستان سعودی و روسیه برای تمدید کاهش عرضه اضافی تا پایان سال ۲۰۲۳، کمک کرد قیمت نفت در اواخر سپتامبر، به بیش از ۹۰ دلار در هر بشکه صعود کند. محدودیت عرضه نفت، تامین نفت به خصوص تامین گریدهای نفتی ترش را در آستانه فصل گرمایش، محدود کرده است.طبق آمار شرکت تحقیقاتی کپلر، مجموع واردات نفت به آمریکا در اکتبر به ۴۷/۲ میلیون بشکه در روز میرسد که کمتر از ۹۲/۲ میلیون بشکه در روز در سپتامبر است. صادرات نفت عربستان سعودی به آمریکا در اکتبر به ۲۴۱ هزار بشکه در روز در مقایسه با ۲۸۶ هزار بشکه در روز در سپتامبر و ۴۱۰ هزار بشکه در روز در اکتبر سال ۲۰۲۲ کاهش پیدا میکند.
بخشی از این کاهش، به دلیل تغییر فصول است. اوج تقاضا برای بنزین در آمریکا در پایان تابستان کاهش پیدا کرده و فعالیت پالایشگاهها برای کارهای تعمیراتی کند شده است، اما به گفته تحلیلگران، دلایل دیگری هم برای این کاهش وجود دارد. به گفته مت اسمیت، تحلیلگر کپلر، عربستان سعودی با محدود نگه داشتن صادرات نفت به آمریکا، مانع رشد ذخایر شده و در نهایت، روی قیمتگذاری تاثیر میگذارد. در مقابل، ریاض نفت بیشتری به چین ارسال میکند.
طبق آمار کپلر، صادرات نفت عربستان سعودی به چین در سپتامبر، به حدود ۶/۱ میلیون بشکه در روز رسید که بالاتر از ۲/۱ میلیون بشکه در روز در آگوست و ۳۷/۱ میلیون بشکه در روز در جولای بود.
نفت ونزوئلا قیمتها را میشکند؟
در حالی که بازار نفت در انتظار افزایش عرضه است، بازرگانان انرژی جهانی پس از اقدام هفته گذشته آمریکا در لغو شش ماهه تحریمها علیه صنعت نفت ونزوئلا، به عنوان خریدار ذخایر نفت خام و نفت کوره این کشور آمریکای جنوبی ظاهر شدند.تحریمهای آمریکا که از سال ۲۰۱۹ اعمال شدند، مانع صادرات نفت از سوی شرکت نفتی دولتی PDVSA ونزوئلا به بازارهای اصلی این شرکت شده بودند، اما این وضعیت هفته گذشته تغییر کرد و تحریمهای آمریکا به مدت شش ماه برداشته شدند. رویترز به نقل از منابع آگاه خود نوشت: این یک گشایش برای فروش نقدی از سوی شرکت PDVSA و فعال شدن مجدد بعضی از قراردادهای فروش است که میتواند درآمد این شرکت را تقویت کند.
به گفته دو منبع آگاه، شرکت بازرگانی ترافیگورا هفته گذشته به دنبال کرایه نفتکش برای حمل یک میلیون بشکه نفت کوره ونزوئلا در نوامبر بود.شرکت PDVSA همچنین سرگرم مذاکره با شرکت «مرکوریا انرژی» و «ساهارا انرژی» برای فروش نقدی است.
شرکتهای پالایش اروپایی، آمریکایی و آسیایی از جمله ریلاینس اینداستریز، تیپکو آسفالت، والرو انرژی، پی بی اف انرژی و اِنی هم سرگرم مذاکره با شرکت PDVSA برای گسترش واردات نفت از ونزوئلا هستند.شرکت ایتالیایی اِنی و رپسول اسپانیا ماههاست با شرکت PDVSA برای گسترش تولید گاز در ونزوئلا، سرگرم مذاکره هستند. اِنی همچنین امیدوار است تولید نفت را افزایش دهد و فروش گرید نفتی محبوب کوروکورو که سابق بر این به آمریکا صادر میشد را ازسر بگیرد.شرکت فرانسوی «مورل اند پرام» که داراییهای شرکت شل را در ونزوئلا خریداری کرده است، ماه جاری و پیش از رفع موقتی تحریمهای آمریکا، اعلام کرده بود از واشنگتن برای موافقت با دریافت نفت ونزوئلا در قبال بدهی این کشور، درخواست کرده است.
شرکت PDVSA در حال حاضر ۳۰ میلیون بشکه نفت و سوخت در ذخایر خود در خشکی و مخازن شناور دارد که در مقایسه با بیش از ۴۰ میلیون بشکه در سال ۲۰۱۹ کمتر است، اما همچنان حجم قابل توجهی محسوب میشود.
براساس گزارش رویترز، با این حال، مشکل کیفیت نفت ونزوئلا که ناشی از زیرساخت فرسوده است، به این راحتی حل شدنی نیست و این کشور را مجبور میکنند، همچنان با تخفیف در قیمت فروش عرضه کند.