18 - 03 - 2023
نفت در سراشیبی تند سقوط
«جهانصنعت»- در حالی که ترس بر بازارهای مالی دنیا به دنبال ورشکستگی بانک سیلیکونولی حاکم شده است و سایه رکود بر اقتصادهای بزرگ دنیا سنگینی میکند، یک شوک دیگر باعث شد تا قیمت نفت دوباره در مسیر کاهشی قرار بگیرد.
روزنامه والاستریتژورنال به نقل از منابع آگاه نوشت که گروه هفت کشور بزرگ صنعتی تصمیم گرفتهاند، بهای نفت خام روسیه را در حد ۶۰دلار برای هر بشکه حفظ کنند.
مسوولان اروپایی اعلام کردند جو بایدن رییسجمهور آمریکا هفته گذشته به ارزولا فون درلاین رییس کمیسیون اروپا اعلام کرده است آمریکا تمایلی به تعدیل تحریمهای اعمال شده بر صادرات نفت ندارد.
به دنبال اعلام این تصمیم بهای نفت خام به پایینترین سطح از دسامبر ۲۰۲۱ رسید. قیمت هر بشکه نفت برنت دریای شمال در آخرین روز معاملات این هفته با ۸۰ سنت معادل ۰۷/۱ درصد افزایش به ۷۵ دلار و ۵۰ سنت رسید و نفت وستتگزاس اینترمدیت آمریکا هم با ۷۵ سنت معادل ۱۰/۱ درصد افزایش ۶۹ دلار و ۱۰ سنت معامله میشود.
این کاهش قیمت در حالی اتفاق میافتد که پس از دیدار بین عربستان و روسیه و آرام شدن بازارها در بحبوحه انتظار افزایش تقاضا ازسوی چین قیمت نفت حدود یکدرصد افزایش یافته بود.
تحلیلگران بانک سرمایهگذاری جیپی مورگان با اشاره به اجلاس اوپکپلاس و آغاز پر کردن دوباره ذخایر استراتژیک نفتی آمریکا در یادداشتی نوشتند: «تغییرات چندانی در زیربنای بازار نفت نشده و میتوانیم بیثباتی در بخش مالی را پشت سربگذاریم. بنابراین پیشبینی ما از قیمت نفت در حال حاضر تغییری نکرده و منتظر سیاستهای احتمالی خواهیم بود که طی هفتههای آینده گذاشته میشوند.»
کمیته مشورتی اوپک و متحدانش در ائتلاف اوپکپلاس در سوم آوریل برگزار میشود. کاهش بیشتر قیمت نفت میتواند این ائتلاف را وادار به کاهش عرضه در سهماهه دوم سال جاری میلادی کند.
قیمت نفت وست تگزاس اینترمدیت آمریکا برای اولینبار از دسامبر ۲۰۲۱ تا کمتر از ۷۰ دلار در هر بشکه کاهش یافت. بهنظر میرسد این قیمت باعث میشود دولت آمریکا پر کردن ذخایر استراتژیک نفتی را که به پایینترین سطح رسیدهاند، آغاز کند.
انتظار بهبود تقاضا در چین از قیمت نفت در پایان هفته حمایت کرده است. صادرات نفت خام آمریکا به چین در ماه مارس به بالاترین رقم طی دوسالونیم گذشته رسید.
همه چیز دست به دست هم داد
فقط ورشکستگی سیلیکونولی نیست که بازارهای جهانی را ملتهب کرده است. نگرانیها از سوی بانک کردیت سوییس و تردیدها درخصوص استحکام مالی آن، بازار سهام را متشنج کرد. رویترز به نقل از تحلیلگران بازارهای مالی مینویسد: «کردیت سوئیس، بانکی مهم است و خطر سرایت (برای کل بخش مالی) به این زودیها از بین نخواهد رفت. زیرا افزایش ریسک مرتبط با بانکها، ریسکهای مرتبط با اعتبار را افزایش داده است که ممکن است اعطای اعتبار را به میزان قابلتوجهی کاهش دهد و این امر در ذهن معاملهگران، به معنای افزایش احتمال رکود اقتصادی بیشتر و زودتر از حد انتظار است.»
به گفته آنان، سرمایهگذاران با رکودهای گذشته ناشی از بخش بانکی به ویژه بحران مالی سال ۲۰۰۸ مقایسه مستقیم میکنند که مشابه آشفتگی مالی کنونی است، دورهای که نفت در آن سقوط میکند.»
یک تحلیلگر گروه پرایس فیوچرز میگوید: «در این شرایط، نفت خام بیشترین آسیب را میبیند، زیرا بسیاری از بانکها با سرمایهگذاری در صنعت نفت و همچنین فعالیتهای تجاری طلای سیاه در بازار، در معرض نفت قرار دارند.»
به گفته وی، افزایش جزئی بهای نفت در پایان معاملات که موجب شد قیمت نفت از پایینترین سطح بازگردد، پس از انتشار اخباری مبنی بر مذاکره دولت سوئیس با بانک کردیت سوئیس برای یافتن راهحلی برای این بحران، روی داد.
در ماه اکتبر، جو بایدن رییسجمهور آمریکا متعهد شد که اگر قیمت نفت بین ۶۷ تا ۷۲ دلار کاهش یابد، این کشور خرید نفت از بازار را برای تکمیل ذخایر راهبردی کشور (SPR) آغاز خواهد کرد.
آخرین نکته تاریکی که در این شرایط سایه میافکند، گزارش هفتگی آژانس اطلاعات انرژی آمریکاست که روز چهارشنبه منتشر شد و از افزایش یک میلیون و ۶۰۰ هزار بشکهای ذخایر تجاری نفت خام آمریکا حکایت دارد.
برنامه اوپکپلاس برای شرایط پیشرو
در همین حال چهار نماینده اوپک به رویترز گفتند که اوپکپلاس، سقوط قیمت نفت به پایینترین رکورد یک سال گذشته را تحت تاثیر نگرانیهای مالی میداند که ارتباطی به عدم توازن میان عرضه و تقاضا ندارد و انتظار دارد بازار تثبیت شود.
یکی از نمایندگان اوپکپلاس که مایل نبود نامی از او برده شود، اظهار کرد: کاهش هفته جاری قیمت نفت صرفا مالی بوده و ارتباطی با عرضه و تقاضای نفت ندارد. اوپکپلاس به احتمال زیاد دست نگه داشته و منتظر میماند تا وضعیت به زودی عادی شود.
سه نماینده دیگر از گروه اوپکپلاس که شامل اوپک و متحدانش نظیر روسیه است، اظهارات مشابهی داشتند. این اظهارات به هرگونه گمانهزنی مبنی بر اینکه اوپکپلاس، نگران ضعیف شدن قیمت نفت بوده و ممکن است اقدامات بیشتری را برای حمایت از بازار مدنظر قرار دهد را رد میکند. جلسه بعدی وزیران این گروه تا ژوئن برگزار نمیشود. با این حال، گروه نظارتی وزیران اوپکپلاس، سوم آوریل دیدار میکند.
یکی از این نمایندگان اوپک گفت: جدیدترین گزارش بازار نفت ماهانه اوپک که سهشنبه هفته جاری منتشر شد و برآورد این گروه از رشد تقاضای چین برای نفت را بالا برد، به توازن میان عرضه و تقاضا اشاره دارد. یک منبع دیگر گفت: ما به عوامل بنیادین بازار متمرکز هستیم.
از سویی، شرکت مشاوره انرژی اسپکتس اعلام کرد اوپکپلاس احتمالا منتظر آرام شدن بازارهای مالی پیش از تصمیمگیری درباره این است که آیا باید در واکنش به ریزش قیمت، تولید نفت را کاهش دهد.
تحلیلگران انرژی اسپکتس از جمله آمریتا سن که یکی از موسسان این شرکت است، در یادداشتی برای مشتریانشان نوشتند: هنوز برای اوپکپلاس زود است تا بدون درک مخاطراتی که وجود دارد، دست به اقدام بزند. فدرالرزرو آمریکا و بانک مرکزی اروپا باید پیش از اینکه اوپکپلاس هرگونه اقدامی انجام دهد، به وضعیت بازار رسیدگی کنند.
ریزش قیمت نفت در روزهای اخیر، باعث شد تحلیلگران انرژی این پرسش را مطرح کنند که آیا تولیدکنندگان اوپکپلاس، تصمیم خواهند گرفت تولید نفت را کاهش دهند.
طبق گزارش شرکت انرژی اسپکتس، منابع اوپک خاطرنشان کردند تقاضا برای نفت، بینهایت قوی مانده و برخلاف ریزش کالاهاست. اوپکپلاس حتی نمیخواهد ذکری از احتمال کاهش تولید به میان آورده شود، زیرا از این نگران است که بازار، این اظهارات را به عنوان نگرانی نسبت به ضعف تقاضا، سوءتفسیر کند.
کمیته نظارتی وزیران اوپکپلاس قرار است سوم آوریل دیدار کنند. به گفته تحلیلگران انرژی اسپکتس، هیچ تصمیمی برای برگزاری نشست اضطراری گرفته نشده است.