16 - 10 - 2024
نفت جهانی ریخت، نفت ایران هم ارزان شد
گروه انرژی- قیمت نفت سنگین ایران همسو با سایر گریدهای تشکیلدهنده سبد نفتی اوپک، در سپتامبر کاهش یافت که دومین کاهش ماهانه متوالی آن بود.
سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در گزارش ماهانه خود از بازار نفت، اعلام کرد قیمت هر بشکه نفت سنگین ایران در سپتامبر، به ۷۳دلار و ۵۹سنت رسید که در مقایسه با ۷۷دلار و ۶۳سنت در آگوست، ۴دلار و ۴سنت معادل 2/5درصد کاهش داشت. میانگین قیمت نفت سنگین ایران از ابتدای سال ۲۰۲۴ تاکنون، به ۸۱دلار و ۸۵سنت در مقایسه با ۸۲دلار و ۳۷سنت در مدت مشابه سال ۲۰۲۳ رسیده است. ارزش سبد نفتی اوپک در سپتامبر، ۴دلار و ۸۲سنت معادل 1/6درصد کاهش یافت و به ۷۳دلار و ۵۹سنت در هر بشکه رسید. میانگین ارزش سبد نفتی اوپک از ابتدای سال ۲۰۲۴ تاکنون، به ۸۲ دلار و ۲سنت در هر بشکه در مقایسه با ۸۲دلار و ۱۲سنت در مدت مشابه سال میلادی گذشته، رسید.
قیمت قرارداد نفت برنت ICE برای تحویل در ماه آتی، در سپتامبر بر مبنای ماهانه، ۶دلار و یکسنت معادل 6/7درصد کاهش یافت و به ۷۲دلار و ۸۷سنت در هر بشکه رسید. بهای نفت وستتگزاس اینترمدیت بازار نایمکس آمریکا برای تحویل در ماه آینده، در سپتامبر، ۴دلار و ۶۳سنت معادل ۶درصد کاهش یافت و به ۷۲دلار و ۹۱سنت در هر بشکه رسید.
طبق آمار منابع ثانویه اوپک، تولید نفت اوپک که متشکل از ۱۲کشور است، در سپتامبر، به 04/26میلیون بشکه در روز رسید که ۶۰۴هزار بشکه در روز بر مبنای ماه به ماه، کاهش داشت. تولید نفت در ایران و کویت افزایش داشت، در حالی که در لیبی، عراق، نیجریه و عربستان سعودی کاهش پیدا کرد.
براساس آمار منابع ثانویه، تولید نفت ایران در سپتامبر، با ۲۱هزار بشکه در روز افزایش، به 316/3میلیون بشکه در روز رسید.
همزمان با کاهش قیمت نفت ایران، بهای نفت هم در هفته جاری در پی دورنمای ضعیفتر تقاضا و گزارشهایی مبنی بر اینکه رژیم صهیونیستی به اهداف نفتی ایران حمله نخواهد کرد، سهدرصد کاهش یافت. این در حالی است که هفته گذشته قیمت نفت در مسیر افزایش بود. نفت از ابتدای هفته جاری تاکنون، حدود ۴دلار کاهش یافته و تقریبا همه رشد قیمتی که در هفت روز معاملات منتهی به جمعه داشت را از دست داده است.
تحلیلگران میگویند، ضعیف شدن تقاضا، باعث شده است معاملهگران، نرخ پریمیوم ریسک جنگ را از قیمتها حذف کنند. با این حال، مسائل ژئوپلیتیکی همچنان در مقطع فعلی از قیمت نفت پشتیبانی میکنند. بدون مسائل ژئوپلیتیکی در این معادله، نفت سقوط بیشتری میکرد و شاید حتی به زیر ۷۰دلار در هر بشکه میرسید.
از سویی، دادههای گمرک چین نشان داد که واردات نفت به این کشور در سپتامبر، نسبت به سال گذشته کاهش یافته است، زیرا پالایشگاهها خرید خود را به دلیل تقاضای ضعیف داخلی برای سوخت و کاهش حاشیه سود صادرات، محدود کردهاند.
در همین حال، اوپک در جدیدترین گزارش ماهانهاش، پیشبینی خود از رشد تقاضای جهانی برای نفت در سال ۲۰۲۴ را براساس آماری که از ابتدای سال تاکنون داشته است، کمتر کرد و همچنین پیشبینی رشد تقاضا برای سال میلادی آینده را هم کاهش داد که سومین بازبینی نزولی متوالی برآوردهای این گروه است.
در گزارش اوپک آمده است: تقاضای جهان برای نفت در سال ۲۰۲۴، به میزان 93/1میلیون بشکه در روز رشد خواهد کرد که کمتر از رشد 03/2میلیون بشکه در روز است که ماه گذشته تخمین زده شده بود.
بین موسسات پیشبینیکننده درباره رشد تقاضا در سال ۲۰۲۴، اختلافنظر گستردهای وجود دارد که تا حدودی به دلیل اختلاف بر سر تقاضای چین و روند روی آوردن به سوختهای پاکتر است. اوپک همچنان بالاترین نرخ رشد را برای تقاضا برای نفت پیشبینی میکند.
چین در تنزل برآوردها از رشد تقاضا برای نفت در سال ۲۰۲۴، نقش عمدهای داشته است و اوپک، پیشبینی خود از رشد تقاضای این کشور برای نفت را از ۶۵۰هزار بشکه در روز، به ۵۸۰هزار بشکه در روز بازبینی کرد. هرچند تدابیر محرک مالی دولت چین، از تقاضا در سهماهه چهارم حمایت خواهد کرد اما استفاده از نفت همچنان با موانع ناشی از مشکلات اقتصادی و حرکت به سوی سوختهای پاکتر مواجه است.
اوپک همچنین، برآورد رشد تقاضای جهانی برای سال ۲۰۲۵ را از 74/1میلیون بشکه در روز، به 64/1میلیون بشکه در روز کاهش داد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد