13 - 02 - 2024
نفت جلوی رشد اقتصاد را گرفت
رییس صندوق بینالمللی پول اعلام کرد با وجود آنکه دورنمای اقتصاد جهانی بهطرز شگفتانگیزی، تابآور مانده است، اقتصادهای خاورمیانه به دلیل کاهش تولید نفت و جنگ غزه از پیشبینیهای رشد، عقبتر هستند.
صندوق بینالمللی پول در گزارش اقتصادی منطقهای ماه گذشته، پیشبینی خود از رشد تولید ناخالص داخلی خاورمیانه و شمال آفریقا در سال میلادی جاری را به ۹/۲ درصد پایین برد که تا حدی، به دلیل کاهش کوتاهمدت تولید نفت و جنگ در غزه بود.
این وامدهنده جهانی، ماه گذشته پیشبینی خود را از رشد اقتصاد جهانی بالا برد و با اشاره به کاهش سریعتر از حد انتظار تورم، چشمانداز اقتصادی آمریکا و چین را ارتقا داد.
کریستالینا جورجیوا رییس صندوق بینالمللی پول در «مجمع مالی عرب» در دوبی اظهار کرد: اقتصادهای همسایه سرزمینهای اشغالی فلسطین، شاهد آسیب دیدن درآمدهای گردشگری از این درگیریها بودند و در عین حال، وقایع دریای سرخ، بر هزینههای حملونقل در سطح جهان تاثیر گذاشته است. وی خاطرنشان کرد این عوامل، چالشهای اقتصادهایی که هنوز از شوکهای قبلی در حال بهبود هستند را تشدید کرد.
محمد معیت وزیر دارایی مصر در حاشیه این اجلاس به رویترز گفت: بخشی از تاثیر تغییر مسیر کشتیها بر درآمدهای کانال سوئز، به دلیل رشد خوب در دوره قبل از این حوادث، قابل جذب است.
جورجیوا گفت: صندوق بینالمللی پول روز دوشنبه مقالهای را منتشر خواهد کرد که نشان میدهد حذف تدریجی یارانههای انرژی میتواند، ۳۳۶ میلیارد دلار در خاورمیانه صرفهجویی به همراه داشته باشد معادل مجموع اقتصادهای عراق و لیبی است.
رییس صندوق بینالمللی پول اظهار کرد: حذف یارانههای انرژی، همچنین آلودگی را کاهش داده و به بهبود هزینههای اجتماعی کمک میکند.
براساس گزارش رویترز، طبق اعلام صندوق بینالمللی پول، یارانه سوختهای فسیلی در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا، معادل ۱۹ درصد از تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۲۲ بود. این وامدهنده، لغو تدریجی یارانههای انرژی را برای اقتصادهای منطقه از جمله صادرکنندگان نفت، توصیه کرده و حمایت هدفمند را به عنوان جایگزین، پیشنهاد کرده است.
همزمان با این پیشبینی، قیمت نفت در معاملات روز دوشنبه پس از اینکه رژیم صهیونیستی اعلام کرد به حملات در جنوب غزه پایان داده و نگرانیها نسبت به اختلال عرضه فروکش کرد، کاهش یافت.
ریسکهای ژئوپلیتیکی و نگرانی نسبت به گسترش درگیری میان رژیم صهیونیستی و نیروهای مقاومت فلسطین در منطقه و احتمال مختل شدن عرضه نفت در خاورمیانه، باعث شد قیمت نفت در هفته گذشته، ۶ درصد صعود کند.
چند روز پس از آنکه بنیامین نتانیاهو نخستوزیر رژیم صهیونیستی پیشنهاد آتشبس حماس را رد کرد، ارتش رژیم صهیونیستی روز دوشنبه اعلام کرد مجموعهای از حملات را به جنوب غزه انجام داده که اکنون به پایان
رسیده است.
اختلالات لجستیکی در دریای سرخ، همچنان در کانون توجه سرمایهگذاران قرار دارد. آژانس فعالیتهای تجارت دریایی انگلیس، بامداد روز دوشنبه اعلام کرد گزارشی مبنی بر اصابت دو موشک به یک کشتی در جنوب المخا یمن دریافت کرده است. نیروهای مسلح یمن در واکنش به جنگ غزه، از اواسط نوامبر، کشتیهای مرتبط با رژیم صهیونیستی را هدف حمله قرار دادهاند.
در حالی که نگرانیهای عرضه در خاورمیانه نسبتا افزایش یافته، اخبار منتشره از آمریکا، بخشی از نگرانیها را کاهش داده است. شرکتهای انرژی آمریکایی، تعداد دکلهای نفت و گاز طبیعی را به بالاترین حد خود از اواسط دسامبر افزایش دادند که بهطور بالقوه نشاندهنده افزایش تولید این کشور در ماههای آینده است. تولید داخلی آمریکا در هفته گذشته، به رکورد ۳/۱۳ میلیون بشکه در روز بهبود یافت.
نگرانیها پیرامون وضعیت تقاضا، همچنان به قوت خود باقی است. یکی از مقامات فدرالرزرو اظهار کرد: علاقهای به توصیه برای کاهش نرخ بهره ندارد و این امر بر صحبتها درخصوص مهار بیشتر تورم افزوده است. نرخهای بهره بالاتر، رشد اقتصادی را کاهش داده و تقاضا برای نفت را محدود میکند.
انتظار میرود ساعات معاملات در آسیا کوتاه باشد زیرا بازارهای اکثر مناطق از جمله چین، هنگکنگ، ژاپن، کرهجنوبی، سنگاپور، تایوان، ویتنام و مالزی برای تعطیلات بسته هستند.
بازارهای مالی سرزمین اصلی چین برای تعطیلات سال نوی چینی تعطیل هستند و از دوشنبه، ۱۹ فوریه، فعالیتشان را از سر خواهند گرفت. تجارت هنگکنگ در ۱۴ فوریه از سر گرفته خواهد شد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد